UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Extra uitgaven door ziekte of handicap
uitgaven bijhouden
Geld Achtergrond

Extra uitgaven door ziekte of handicap bijhouden voor belastingaftrek

Als je veel extra kosten maakt voor medische hulp, kun je die aftrekken van de belasting. Op de website meerkosten.nl zie je precies hoe je dit kunt doen.

keer gelezen
7996

Vergoeding van meerkosten als gevolg van een handicap of ziekte krijg je niet zomaar. Je moet die meerkosten aantonen. En dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn.

Leven met een ziekte of beperking brengt extra kosten met zich mee. Denk aan zorg, vervoer, hulpmiddelen, aanpassingen en dieet. Het kan zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding van deze meerkosten. Het is daarom belangrijk dat je inzicht hebt in de gemaakte kosten en de ontvangen vergoedingen.

Overzicht meerkosten

Op de website Meerkosten vind je een overzicht van alle meerkosten zoals medicijnen, hulpmiddelen, een aanpassing aan de woning, eigen bijdragen, vervoer naar het ziekenhuis. De site is een initiatief van Ieder(in), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Ondanks allerlei regelingen en vergoedingen komt het voor dat bepaalde meerkosten niet vergoed worden, zoals extra huur voor een aangepaste woning, extra energielasten, slijtagekosten van vloerbedekking. Deze niet vergoede meerkosten kunnen flink oplopen. Voor mensen met een minimuminkomen kan dat leiden tot financiële problemen. Voor hen is een verzoek om individuele bijzondere bijstand een laatste mogelijkheid voor ondersteuning.

Extra uitgaven bijhouden

Het is raadzaam om door het jaar heen de extra uitgaven bij te houden. Het is handig deze informatie bij de hand te hebben als het tijd is voor de belastingaangifte. Maar ook voor het aanvragen van individuele bijzondere bijstand of andere vergoedingsmogelijkheden binnen de gemeente. 

Ook vind je op de site Meerkosten tips om optimaal te profiteren van relevante vergoedingen. Kortom, laat geen geld liggen.

Meer lezen op UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 13-02-2013

Reacties

Door Pauline op donderdag 27 september 2018, 20:39

Wat ik schandalig vind van de GBLT dat wanneer je je teruggave ontvangt van de belastingaftrek voor ziekte handicap in de maanden dat je kwijtschelding aan hebt gevraagd je geen kwijtschelding krijgt omdat de GBLT dan vind dat je op dat moment de belastingaanslag kan betalen.
Dus de extra kosten die je eerder door je ziekte en handicap hebt uitgegeven steelt de GBLT van je terug.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord