UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Maak een overzicht van al je uitgaven
Geld Achtergrond

Je schulden de baas met bewindvoering

Hoe houd je het hoofd boven water met een uitkering? Een bewindvoerder kan een helpende hand toesteken om schulden de baas te worden.

keer gelezen
2044

Leven van een uitkering valt vaak niet mee. Met een laag inkomen liggen schulden op de loer. Een bewindvoerder kan helpen de zaken op een rijtje te zetten.

Kom in actie, voor de schulden je boven het hoofd groeien

Als je met een uitkering de eindjes aan elkaar moet knopen, ligt het risico op schulden op de loer. Hoe kun je problemen voorkomen en wie kan je helpen in geval van nood? Er bestaat professionele hulp die je kan helpen als je schulden hebt. Ook kan deze je bijstaan om schulden te voorkomen. Ontmoet de bewindvoerder.

Taken bewindvoerder

Een bewindvoerder helpt mensen die niet in staat zijn om zelf hun financiën op orde te houden, door bijvoorbeeld een verstandelijke of lichamelijke beperking, maar ook vanwege problematische schulden. De bewindvoerder neemt het beheer over de rekening van zijn cliënt en maakt een budgetplan. De vaste lasten worden betaald en elke week krijgt de cliënt leefgeld, dit bedrag is voor de boodschappen. Verder kan de bewindvoerder contact onderhouden met instanties, bijvoorbeeld om kwijtschelding te vragen of ziektekosten te declareren.

Waardevolle tips

Bewindvoerder Peter Vertegaal heeft een aantal praktische tips: ‘Betaal altijd eerst de huur of hypotheek. Als daar eenmaal achterstanden ontstaan, dan is het heel moeilijk weer uit de schulden te komen. Wat ook effectief is: zet al je inkomsten en uitgaven op een rijtje. Ik zie in mijn praktijk dat er veel mensen amper weten wat ze elke maand uitgeven. Dus houd een kasboek bij. De boel overzichtelijk hebben, levert soms verrassende inzichten op. Zo kun je ook bekijken of bezuinigen mogelijk is. Misschien kunnen de vaste lasten omlaag? Of zijn de boodschappen goedkoper bij een andere supermarkt? Producten die laag in het rek staan, zijn vaak goedkoper dan producten op ooghoogte.’
Misschien zijn er mogelijkheden om de inkomsten te verhogen. Een bewindvoerder weet ook of je misschien recht hebt op toeslagen en subsidies. Peter: ‘Maar in alle gevallen geldt: vraag tijdig hulp. Kom in actie voordat de schulden je boven het hoofd groeien. Met bijna elke schuldeiser valt te praten en kan er een regeling getroffen worden.’

Op zoek naar een bewindvoerder

Ben je toch in de problemen geraakt en heb je hulp nodig? Veel gemeenten, hulpverleners of schuldhulpverleners kunnen je doorverwijzen naar een bewindvoerder. Of ga zelf op zoek naar een goede bewindvoerder. In veel gemeenten wordt de bewindvoerder vergoed voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau. De bewindvoerder dient daarvoor de aanvraag in bij de gemeente.

UWV en bewindvoering

Het komt voor dat de bewindvoerder voor een cliënt een uitkering bij UWV aanvraagt. Hij doet dan ook vaak de maandelijkse inkomstenopgave. Daarnaast heeft de bewindvoerder regelmatig contact met UWV voor bijvoorbeeld inkomensgegevens en (her)keuringen.

Meer weten over schulden voorkomen en oplossen?

Op uwv.nl/schulden vind je meer informatie over het voorkomen van schulden en hoe je schulden kunt oplossen. En welke organisaties en personen je daarbij kunnen helpen. 

Gepubliceerd op: 27-08-2018

Reacties

Door JM op donderdag 27 september 2018, 20:18

Het is te belachelijk voor woorden dit. UWV kort mensen op hun uitkering, en sturen je vervolgens door naar schuldhulpverlening. Goed bezig!

Door Braat G op vrijdag 28 september 2018, 07:27

Daar ik in het verleden temaken heb gehad met een bewindsvoerder die voor mij het ren en ander heb gedaan zo dat ik er slechter uitgekomen ben als dat ik er in ging wsnp had x bedrag terug ontvangenvan de belastingdienst bedrag met 4 . 0000 waar 1900 € van over was nooit ontvangen.

Door ms op vrijdag 28 september 2018, 12:30

Ik heb niet de ervaring dat bewindvoerders dit soort zaken doen voor een client. Meestal worden zij doorgestuurd naar Maatschappelijk werk of een andere instantie om bijvoorbeeld Toeslagen en Kwijtschelding aan te vragen etc. Slechts een enkele bewindvoerder doet het wel.
Ook is er een groot verschil tussen Bewindvoerder in het kader van de WSNP en Beschermingsbewindvoerders. De taken zijn wezenlijk anders!

Door otto op maandag 17 februari 2020, 20:54

ik werk me te pletter. Doe altijd goed mijn best loop nooit achter er wordt soms zelfs gezegd dat ik snel mijn werk af heb
en dat ik tijd zat heb om iemand anders te helpen met zijn werk. Maar als ik dan vraag om meer loon dan kan dat niet
en daar doe ik het toch wel voor. Dit is toch niet eerlijk?
een paar jaar geleden kwamen ze bij mij met het riag aan zetten. Ik moest mn auto maar verkopen en mn winkel bonnetjes bewaren. Ik moet sinds vorig jaar naar het zieken huis voor controles en als ik daar om 8 uur al moet zijn zou ik dan om 6 uur al met de bus moeten terwijl ik er met de auto in een half uur ben en privacy heb. de huur moet betaald gas en licht en er moet eten op tafel kort om ik wil graag weten zit er een plafond aan wat ik mag verdienen samen met de Wajong en mijn loon? Wat gebeurd er met mijn WAjong als ik een betere baan wil waar ik meer kan verdienen? kunt u mij helpen het loon te krijgen waar ik voor werk? Ik werk net als iedereen fulltime en meer krijg ik dat ook?

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord