UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Hypotheek met een uitkering
Hypotheek met een uitkering
Geld Achtergrond

Hypotheek en arbeidsongeschikt

Of je een hypotheek kunt krijgen met een WIA-, Wajong- of WAO-uitkering hangt af van je privésituatie en het soort uitkering dat je ontvangt.

keer gelezen
1

Kan ik met een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering een hypotheek afsluiten? Het antwoord is: soms wel, soms niet. Maar of en hoe hangt sterk af van het soort arbeidsongeschiktheidsuitkering dat je hebt, je uitzicht op werk en een aantal andere factoren. 

Heb jij of heeft je partner een uitkering? Dan kan het moeilijk zijn om een hypotheek te krijgen. Voor een hypotheek is het namelijk belangrijk dat je een vast en gegarandeerd inkomen hebt. Geldverstrekkers geven daarom de voorkeur aan aanvragers met een inkomen uit een vast dienstverband. Met een werkgeversverklaring kun je aantonen wat je totale brutojaarloon is. Heb je een tijdelijk contract, dan moet op de werkgeversverklaring ook de 'Verklaring voortzetting dienstverband' worden ingevuld, oftewel de intentieverklaring. Deze verklaring, waarin de werkgever aangeeft dat er zicht is op een vast arbeidscontract, kan ook positief uitpakken. Zonder intentieverklaring is de kans veel kleiner dat je in aanmerking komt voor een hypotheek. Om als flexibele arbeidskracht een hypotheekaanvraag te kunnen doen, moet je de afgelopen 3 kalenderjaren hebben gewerkt. Het gemiddelde inkomen van de laatste 3 kalenderjaren geldt hierbij als toetsinkomen. Maar het toetsinkomen kan nooit hoger zijn dan het inkomen van het laatste jaar. 

Uitkeringsverklaring UWV

Wel kun je bij UWV een uitkeringsverklaring aanvragen. UWV kan hierin nooit garanderen dat je uitkering een vast bedrag blijft, dus niet omlaag gaat. Je kunt deze uitkeringsverklaring aanvragen door te bellen met UWV Telefoon via 088 - 898 92 94, tegen een lokaal tarief. De belkosten zijn afhankelijk van je telefoonaanbieder.

Voorwaarden hypotheek met een uitkering

Of je met een arbeidsongeschiktheidsuitkering in aanmerking komt voor een hypotheek, hangt sterk af van je privésituatie en het soort uitkering dat je ontvangt. Ben je volledig arbeidsongeschikt verklaard, dan neemt de kans op het verkrijgen van een hypotheek toe. Hypotheekverstrekkers zien je arbeidsongeschiktheid als een soort intentieverklaring vanuit UWV. Een IVA-uitkering (voor permanent of volledig arbeidsongeschikten) zal vaak wel worden meegeteld en gezien worden als een vast inkomen, maar een WGA-uitkering (voor tijdelijk of gedeeltelijk arbeidsongeschikten) niet. De WAO-uitkering wordt meestal geheel of gedeeltelijk meegenomen. Ook een Anw-uitkering biedt perspectief; deze sociale voorziening verstrekt onder voorwaarden een basisuitkering aan degene die achterblijft wanneer jij of je partner overlijdt.

Eigen financiële middelen van belang

Andere factoren kunnen ook een rol spelen. Heb je een partner met een eigen inkomen? Beschik je over veel spaargeld of andere eigen middelen? Hoe meer je inbrengt, hoe minder je hoeft te lenen. Eigen geld wordt steeds belangrijker. Vanaf 2018 kun je namelijk geen hogere hypotheek meer krijgen dan maximaal de waarde van het huis. Je kunt dan geen extra geld meer lenen voor bijkomende kosten, zoals van de notaris en de makelaar. Koop je bijvoorbeeld een huis van € 180.000, dan kun je niet meer lenen dan die € 180.000.

Wajong en hypotheek

Er zijn mogelijkheden om met een Wajong-uitkering een hypotheek aan te vragen. Voor wie geldt dit?

  • Heb je een oude Wajong- of Wajong 2010-uitkering én arbeidsvermogen: dan kan het inkomen van je uitkering worden meegenomen bij de aanvraag van een hypotheek.
  • Heb je Wajong 2010 én kun je nog arbeidsvermogen ontwikkelen: dan kan het inkomen van je uitkering ook worden meegenomen bij de aanvraag van een hypotheek.
  • Met een Wajong 2015-uitkering ontvang je een Wajong-uitkering van maximaal 75% van het wettelijk minimumloon. Dit inkomen mag als blijvend worden beschouwd en wordt meegenomen in je hypotheekaanvraag. 

Meer weten? Stel je vraag aan een erkende hypotheekadviseur. Een erkend adviseur is ervaren, heeft geldige wettelijke diploma’s, volgt jaarlijks verplichte opleidingen en moet voldoen aan strenge gedragsregels.

Levensverzekering met een arbeidsongeschiktheidsuitkering

Aan veel hypotheken zit een levensverzekering vast, deze wordt ook wel een overlijdensrisicoverzekering genoemd. Hiermee wordt de afbetaling van je hypotheek gegarandeerd als je plotseling komt te overlijden. Hoe hoger je arbeidsongeschiktheidspercentage, hoe moeilijker het is om voor zo’n verzekering in aanmerking te komen. Word je geaccepteerd voor deze verzekering, dan betaal je doorgaans wel een hogere premie. Veel verzekeringsmaatschappijen stelden zo'n levensverzekering verplicht. De Nationale Hypotheek Garantie heeft die verplichting echter uit haar voorwaarden gehaald. Enkele andere maatschappijen hebben de verzekering daarom ook geschrapt. Dat maakt dat een overlijdensrisicoverzekering (OVR) niet bij alle hypotheken verplicht is. 

Vereenvoudiging aanvraag hypotheek

Verschillende hypotheekaanbieders, de Vereniging Eigen Huis, het Hypotheken Data Netwerk en de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen zijn samen bezig om het aanvraagproces voor een hypotheek te vereenvoudigen. Het is de bedoeling om uiteindelijk over te gaan naar een volledig digitaal aanvraagproces voor hypotheken. Een eerste stap hierbij is het vervangen van de werkgeversverklaring. In plaats van deze verklaring kun je als consument gebruikmaken van een bestaand digitaal document met bij UWV beschikbare persoonlijke loon- en arbeidsgegevens (het verzekeringsbericht). Dit verzekeringsbericht kun je als consument op vrijwillige basis gebruiken voor de aanvraag van een hypotheek. Meer weten? Kijk op uwv.nl voor meer informatie.

Meer lezen op UWV Perspectief

Meer lezen op het Wajong-forum

Op het forum wordt ook regelmatig gepraat over hypotheek en uitkering, kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende discussies:

Bronnen:

Gepubliceerd op: 14-08-2017

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord