UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Je eigen geld verdienen met een aanvulling van de Wajong
Trots op zelf geld verdienen met een arbeidsbeperking
Geld Blog

Mijn eigen perspectief

‘Sinds ik weet dat ik autisme heb, ben ik me pijnlijk bewust van het feit dat er maar al te vaak wordt neergekeken op mensen die afhankelijk zijn van een uitkering.’

keer gelezen
3313

Pieter (31, Wajong) ontdekte in 2014 dat hij het syndroom van Asperger heeft, een vorm van autisme. Sindsdien is zijn leven ingrijpend veranderd. Voor UWV Perspectief schreef Pieter een blog over het thema van juni: geld.

‘Mijn ouders zijn trots op me nu ze beseffen wat ik in een paar jaar tijd heb bereikt’

Wie wil er nou niet met trots tegen zijn ouders kunnen zeggen dat hij financieel op eigen benen staat? Vroeger kon ik me nog verheugen op het moment dat ik aan mijn ouders zou vertellen dat ik mijn geld helemaal zelf verdiende. Alleen ziet de werkelijkheid er voor mij ondertussen heel anders uit.

Vervelende reacties

Van de buitenkant zie ik er doodnormaal uit. Mensen die ik voor het eerst ontmoet, gaan er daarom automatisch van uit dat ik iemand ben die, net als zijzelf, in zijn eigen levensonderhoud voorziet. Dat kan weleens leiden tot vervelende situaties, vooral als het over werk gaat. Niet zelden kijken mensen me stomverbaasd aan, van: kan jij je eigen broek niet eens ophouden?! Het komt simpelweg niet in hen op dat er goede redenen zijn waarom ik een beetje extra steun hard nodig heb. Sinds ik weet dat ik autisme heb, ben ik me pijnlijk bewust van het feit dat er maar al te vaak wordt neergekeken op mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. Er zijn altijd mensen die lijken te willen zeggen: ‘Zo, wij moeten dus werken om jouw lekkere leventje te betalen? Nou, dan ben je ook minder waard!’

Anders naar het leven kijken

Misschien zijn dit soort reacties beter te begrijpen als ik erbij vertel dat ik een universitaire achtergrond heb. Een aantal van mijn studentenvrienden werkt op de Zuidas en verdient daar bakken met geld. Maar ik heb een arbeidshandicap en ben daarom gedwongen om anders naar het leven te kijken dan zij. Ik heb echt moeten leren om mijn rol als kostverdiener te plaatsen binnen mijn eigen perspectief.

Trotse ouders

En mijn ouders? Die zijn trots op me nu ze beseffen wat ik in een paar jaar tijd heb bereikt. Toen mijn zelfverdiende geld voor het eerst meer was dan het aanvullende bedrag dat ik kreeg van UWV, was dat voor hen een reden om een feestje te vieren!

Wil je reageren op Pieters blog? Laat je reactie hieronder achter.

Reacties

Door harrie vossen op maandag 18 juni 2018, 16:51

werken of hobby ?

kan ik niet werken
dan is dat te merken

hobby tijd
tot mijn spijt

dat kost geld
dat mag wel eens worden vermeld

de makers van reclamekranten weten van wanten
en hebben meer klanten

Door Marcellus Joze… op vrijdag 22 juni 2018, 18:12

https://petities.nl/petitions/wij-staan-op-gelijke-kansen-op-de-arbeids… Beste Pieter, wil je samen met je contacten deze petitie mee ondersteunen?

Door Emmy Muller op donderdag 28 juni 2018, 20:03

Hallo Pieter, ik weet maar al te goed wat je meemaakt en wat mensen in hun onwetendheid of hun jaloezie over wat zij denken dat jij krijgt, allemaal voor narigheden kunnen uitflappen. Zelf ben ik (56) al vanaf mijn vijfde ziek en ook bij mij valt niets te zien van mijn chronische ziektes en handicaps. Als je er over wil praten ben ik beschikbaar. Ik heb een HBO diploma naast mijn HAVO maar ik heb in de22 jaar dat ik actief gezocht heb naar een passende baan slecgts twee keer een contract gekregen voor meer dan zes maanden. Ik wens je heel veel sterkte en onthoud dat als mensen tegen jou duscrimineren ze Agenda 22 naar hun hoofd kunnen krijgen. (in figuurlijke zin, niet letterlijk)Vriendelijke groet,
Emmy.

Door Pieter van Rij op donderdag 28 juni 2018, 20:24

Goed initiatief, ik heb het ondertekend!

Door Carla Jacoby op donderdag 28 juni 2018, 22:17

Ha Pieter,
Wat fijn dat je ouders trots op je zijn. Ik ben ook trots. Trots dat ik samen met jou dit begin heb mogen meemaken en we gaan stapje voor stapje verder. Maar je kunt ook trots op jezelf zijn ( ik hoop wel dat je dat ook bent). Uiteindelijk moet je het zelf doen, met wat ondersteuning en begrip van jouw omgeving. Ik heb er alle vertrouwen in dat het je gaat lukken, en dat je op termijn je droom kunt verwezenlijken.

Door Pieter van Rij op vrijdag 29 juni 2018, 16:19

Dankjewel Carla, leuk om te zien dat je de weg naar mijn blog hebt weten te vinden! Groetjes

Door Pieter van Rij op vrijdag 29 juni 2018, 16:21

Hoi Emmy, dankjewel voor je reactie. Groet, Pieter

Door Madroo90 op zondag 15 juli 2018, 12:53

Wat is het vervelend als mensen niet begrijpen dat er genoeg mensen zijn die willen werken, maar hiervoor beperkt zijn. Zoals bij jou zichtbaar is: je bent niet dom, je hebt zelfs universiteit gedaan. Er zijn alleen fysieke en/of psychische beperkingen aan jouw functioneren. Ikzelf werk 18u maar dat voelt voor mij als een volledige werkweek!! De zwaarte van de dagen die ik werk moet ik bijtrekken op de andere dagen. Desalniettemin ben ik superblij dat ik kan werken en inderdaad voor een gedeelte mijn eigen inkomen verdien! Mijn familie (& vrienden) weten mijn situatie en gelukkig begrijpen ze deze.

Ik begrijp uit je verhaal dat je inmiddels wel werkt. Ik ben benieuwd wat voor werk je doet en voor hoeveel uur?

Door Janni op zondag 12 augustus 2018, 08:16

Herkenbaar! Zelf op mijn 18e Wajong gekregen. Doorgekookt tot ik geen uitkering meer nodig had maar na een auto-ongeluk toch weer 'terug'-gevallen en nu weer een aanvulling naast mijn baan.
Wat ik mis in het stuk (maar misschien zat je aan het maximum aantal woorden) is een stukje praktische info. Wat doe je voor werk, waar loop je tegenaan, wat lukt wél.

Door Pieter van Rij op zondag 30 september 2018, 09:58

Hallo Janni, inderdaad kan niemand in één stukje alles over zichzelf vertellen. Ik wijs je graag op de andere blogs die ik elke maand schrijf voor deze site. Mvg, Pieter

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord