UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw kiest bloemen uit bij een bloemenkraam
Geld Tips

Recht op extra geld en hulp van je gemeente

Met een laag inkomen heb je soms recht op hulp van je gemeente. Welke tegemoetkoming of toeslag kun je aanvragen?

keer gelezen
11342

Heb je een laag inkomen, dan kan je gemeente je misschien helpen. Niet alleen met financiële steun, maar ook met advies en activiteiten.

'Wat je precies vergoed krijgt en welke regels daarvoor gelden, verschilt per gemeente'

Met een laag inkomen kan het lastig zijn om rond te komen. Vooral als je extra kosten hebt door een handicap of chronische ziekte. Het is altijd de moeite waard om bij jouw gemeente te vragen naar de mogelijkheden tot steun. Vergoedingen en regels verschillen per gemeente.

Financiële hulp gehandicapten en chronisch zieken

Heb je door een chronische ziekte of handicap extra kosten die je zelf niet kunt betalen? Dan heb je recht op financiële ondersteuning. Gemeentes zijn volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo 2015) verplicht om voorzieningen en ondersteuning aan te bieden. 
De Wmo geeft gemeentes veel vrijheid in het bepalen van regels voor de ondersteuning. Hierdoor is de uitvoering per gemeente anders. Zo mag een gemeente grenzen stellen aan het inkomen of vermogen. Deze grens mag ruimer zijn dan het sociale minimum (bijstandsniveau). In dat geval komen ook mensen met een (iets) hoger inkomen in aanmerking voor de ondersteuning. Ook de vorm van ondersteuning verschilt per gemeente. Zo kan een gemeente individuele ondersteuning bieden of juist een algemene tegemoetkoming (standaard vastgesteld bedrag) geven.

Daarnaast mogen gemeentes een eigen bijdrage vragen voor de Wmo-ondersteuning. In 2020 is deze eigen bijdrage per huishouden maximaal € 19 per maand. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) int de eigen bijdrage. Op de website van het CAK kun je de eigen bijdrage in jouw situatie berekenen. Op deze site worden ook de veranderingen in de Wmo in 2020 uitgelegd.

Lees meer over welke hulp je van de gemeente kunt krijgen vanuit de Wmo.

Individuele bijzondere bijstand

Krijg je plotseling te maken met hoge kosten? Bijvoorbeeld kosten voor rechtsbijstand, een noodzakelijke opleiding of een wasmachine? Je kunt een compensatie krijgen voor de aanschaf van dure dingen die je echt nodig hebt maar zelf niet kunt betalen. Dit geldt als je een laag inkomen en (bijna) geen eigen vermogen hebt. Het maakt hierbij niet uit of je inkomen hebt uit werk, een arbeidsongeschiktheidsuitkering, bijstand, AOW of pensioen. 
Vraag de bijzondere bijstand wel altijd van tevoren aan: je krijgt meestal alleen een vergoeding als de gemeente vóór de aanschaf een toezegging heeft gedaan. En bewaar altijd de factuur of de bon. De gemeente mag zelf regels vaststellen om te bepalen wie in aanmerking komt voor individuele bijzondere bijstand. Er wordt bij de aanvraag onder andere gekeken naar je omstandigheden, de noodzakelijkheid van de gemaakte kosten, en wat je zelf kunt betalen.

Individuele inkomenstoeslag

Je kunt bij de gemeente een individuele inkomenstoeslag aanvragen als je langdurig van een laag inkomen leeft, (bijna) geen eigen vermogen hebt, en er door je situatie geen uitzicht op een betere inkomenssituatie is. Het is een jaarlijkse gift, waar ook mensen met een laag inkomen uit werk recht op hebben. De gemeente mag zelf regels stellen om te bepalen wie in aanmerking komt voor de toeslag. Elk geval wordt individueel beoordeeld en de hoogte van de toeslag kan per gemeente verschillen. Ook UWV kan een toeslag betalen als je inkomsten onder het sociaal minimum uitkomen. Lees meer hierover in het artikel Recht op een toeslag van UWV?

Kwijtschelding belastingen 

Als je geen geld hebt om een belastingaanslag te betalen en geen spaargeld of ander vermogen hebt, heb je misschien recht op kwijtschelding van belastingen. Dit betekent dat je (een deel van) je belastingaanslag niet hoeft te betalen. Bijvoorbeeld een aanslag voor de inkomstenbelasting, gemeentelijke belasting of waterschapsbelasting. De overheid beslist of je hiervoor in aanmerking komt. Hierbij wordt bijvoorbeeld gelet op de hoogte van het inkomen, bezit en woonkosten.

Stadspas en andere activiteiten

In veel gemeenten kunnen mensen met een laag inkomen meedoen aan activiteiten die deelname aan de maatschappij bevorderen. Denk aan het volgen van een cursus of muziekles, lid worden van een sportclub of een museum bezoeken. Hiermee wil de overheid voorkomen dat mensen in een sociaal isolement komen, omdat ze geen geld hebben om leuke dingen te doen. Grote gemeenten werken vaak met een stadspas. Andere gemeenten hebben een declaratiefonds.

Tip: Als het echt niet lukt om rond te komen, kun je in veel gemeenten tijdelijk hulp krijgen van een voedselbank of kledingbank. Aanmelden gaat via een hulpverlenende organisatie zoals de gemeente, maatschappelijk werk of thuiszorg.

Op welke ondersteuning heb je recht?

Vraag bij je gemeente, (plaatselijke) patiëntenvereniging of gehandicaptenorganisatie naar de mogelijkheden voor de verschillende soorten financiële ondersteuning. Ook kun je op de site van het Nibud nakijken op welke toeslagen en subsidies je recht hebt. Vul je gegevens in en de website berekent het voor je. Sommige gemeenten hebben extra regelingen. Vraag daarom bij je eigen gemeente wat er nog meer mogelijk is.

Veranderingen

Kreeg je al financiële steun van je gemeente? Per jaar kan dit iets veranderen. Op de website van de Rijksoverheid vind je alle veranderingen, ingedeeld op onderwerp; zoals ‘gezondheid en zorg’, ‘werk en inkomen’ en ‘wonen en leefomgeving’.

Meer lezen over toeslagen?

Op regelhulp.nl: voedselbank en kledingbank
Op meerkosten.nl: financiële hulp van de gemeente

Update artikel: 10 januari 2020

Gepubliceerd op: 16-01-2017

Reacties

Door Moniek Hartjes op maandag 8 oktober 2018, 09:49

Hallo, voor 2 jaar terug is hij mij baarmoederhalskanker vast gesteld. De laatste chemo heeft mijn evenwichtsorgaan beschadigd. Nu ben ik niet meer in staat om te werken. Heb ik nu daadwerkelijk nergens meer recht op qua geld?? Heb al van alles geprobeerd.

Door UWV Webcare op woensdag 10 oktober 2018, 15:24

Hallo Moniek,

Bedankt voor jouw reactie op ons artikel. We denken graag even met je mee over de beschikbare mogelijkheden voor financiële ondersteuning.
Wil je contact opnemen met onze klantenservice door bijvoorbeeld een bericht te sturen via Mijn UWV/Mijn berichten of te bellen met 0900-9294. We kunnen dan dieper op jouw persoonlijke situatie ingaan en kijken wat er mogelijk is.
Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Patricia op donderdag 7 februari 2019, 16:48

Wat ik heb begrepen is ik ga van ww naar ziektewet uitkering ik ben sinds oktober ziek nu gaan ze vakantiegeld uitbetalen en werkgever heeft eidejaarsuitkering en dadelijk openstaande vakantie uren en vakantiegeld en vakantiegeld van ww nu begreep ik dat de ziektewet dat met ziektewet uitkering verekend en ik dus geen vakantie geld krijg anders dan direct betaald bij uitkering dus houd in dat ik van ww en werkgever het vakaantiegeld moet inleveren evenals dat ik de eindejaarsuitkering moet inleveren en helemaal geen vakantie op heb kunnen nemen afgelopen jaar dat is heel zuur iedereen krijgt en heeft recht op vakantiegeld zelfs met sociale dienst uitkering en bij mij zou het dan van mijn ziektewet uitkering afgaan of minder uitkering krijgen overigens die eindejaarsuitkering is in mindering gebracht op mijn uitkering dus je krikgt een extraatje maar ook niet

Door UWV Webcare op vrijdag 8 februari 2019, 14:02

Hoi Patricia,
Begrijp ik het goed, dat je met een WW-uitkering aan het werk was en dat je sinds oktober in de ziektewet zit, bij zowel WW als werkgever?
Vakantiegeld van de WW, wordt niet verrekend met je Ziektewet. De eindejaarsuitkering wordt inderdaad wel verrekend met de WW-uitkering. Logisch dat je daar van baalt, maar het wordt wel als inkomsten gezien. (sv-loon) https://www.uwv.nl/particulieren/werkloos/tijdens-ww-uitkering/detail/i…
Als je wilt weten hoe het zit met de verrekening van de vakantie uren en het vakantiegeld van je werkgever, neem dan even telefonisch contact op: 088-898 9294
Hiervoor zijn namelijk je persoonlijke gegevens nodig, om te zien wat jouw situatie precies is en wat op jou van toepassing is.
Met vriendelijke groet,
Monica
UWV Webcareteam

Door harrie Vossen op donderdag 16 januari 2020, 16:06

hoe staat het met een lijfrente die wordt uitgekeerd. Belasting gaat er zo ie zo vanaf. Hoe staat het met een (hoge) WAO uitkering ? Wordt deze gekort ? Op 1 februari 2020 krijg ik bericht van de SNS bank. Per 1 mei 2020 ontvang ik de lijfrente. Op de website van het UWV staat dat de uitkering niet wordt gekort door de lijfrente. Is dit voor elke lijfrente ? Wat is de grens ?

groeten Harrie

Door UWV Webcare op vrijdag 17 januari 2020, 14:47

Hoi Harrie Vossen, jouw vraag over welke invloed de lijfrente heeft op jouw WAO-uitkering kun je beter aan de klantenservice van UWV stellen. Dat kan ook digitaal.

Via Mijn Berichten op mijn.uwv.nl kun je jouw vraag stellen. Ook hebben mijn collega's inzage in jouw dossier.
Lukt inloggen niet? Dan kun je ons ook bellen via 088 - 898 9294.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcareteam

Door Lolita Raghoebar op zaterdag 18 januari 2020, 15:08

Het lukt niet om een dagactiviteit te vinden. En omdat ik in isolement zit, heb ik geen vrienden. En mijn beide kinderen worden weggepest. Die zitten straks ook in de problemen als ze van kind af zijn.
Zodoende dacht ik: dan een stichting starten. Alleen om ANBI status en fondsen aan te vragen, heb ik nog twee mensen nodig.
Hoe los ik dit op?
Wat wil ik doe:
Organiseren van leuke activiteiten. Zoals jeugd en welzijn Leiden. Waar mijn kinderen niet welkom zijn. Ze zijn in december naar Efteling gegaan met bus en overnachting! Onder de nom armoede bestrijding etc. Alleen mij kinderen worden niet geaccepteerd!
Alvast bedankt voor het lezen

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord