UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Spaarpot kapot slaan voor laatste geld door schulden
Nieuwe regels voor schulden vanaf 2018
Geld Achtergrond

Schulden in 2018? Dit is er veranderd

Sinds 1 januari 2018 gelden er een aantal nieuwe regels die van belang kunnen zijn voor mensen met schulden. De belangrijkste wijzigingen voor je op een rij. 

keer gelezen
4212

Per 1 januari 2018 gelden er een aantal nieuwe regels rond schulden. Je trouwt voortaan in beperkte gemeenschap van goederen. Een klacht indienen tegen een deurwaarder kost vooraf € 50. Bij het aanvragen van kwijtschelding van belastingen geldt de kostendelersnorm. En de overheid mag minder incassokosten rekenen.

‘Eerlijk zullen wij alles delen?’

Sinds 1 januari 2018 gelden er een aantal nieuwe regels die van belang kunnen zijn voor mensen met schulden. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rij.

Trouwen

Heb je trouwplannen? Sinds 1 januari 2018 geldt de Wet Beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat alleen het vermogen dat je tijdens het huwelijk samen opbouwt geldt als gemeenschappelijk eigendom. Bezittingen en schulden van vóór het huwelijk blijven persoonlijk bezit. Ben je eenmaal getrouwd en maakt een van jullie schulden? Dan wordt het persoonlijke vermogen van de ander niet meegerekend. De wet geldt ook als je een geregistreerd partnerschap aangaat. Zorg wel dat je persoonlijk bezit kunt aantonen, dit voorkomt onduidelijkheid bij een eventuele scheiding.

Kwijtschelding belastingen

Sinds 1 januari 2018 is de kostendelersnorm op grond van de Participatiewet van toepassing. Door deze regel kom je wellicht minder snel in aanmerking voor kwijtschelding of moet je bij een betalingsregeling per maand meer aflossen. Bij een verzoek om kwijtschelding van (gemeentelijke) belastingen wordt nu gekeken naar het aantal personen vanaf 21 jaar die een woning delen. Hoe meer kostendelers, hoe lager het percentage van de volledige kwijtscheldingsnorm. Kostendelers zijn alle in één huis wonende personen van 21 jaar of ouder. Dit kunnen ook kinderen zijn met eigen loon of uitkering. Studenten met recht op studiefinanciering en kamerhuurders tellen niet mee. 

Meer weten over kwijtschelding belastingen?

Voor de berekening van de normbedragen kwijtschelding belastingen kun je kijken in het overzicht van de VNG. Meer informatie over de kostendelersnorm vind je op de website van Samenwerkingsverband Vastgoedinformatie Heffing en Waardebepaling (SVHW).

Schuld bij de overheid

Heb je schulden bij de overheid? Bijvoorbeeld bij UWV, SVB of de gemeente? De overheid hanteert sinds 1 januari 2018 dezelfde regels voor incassokosten als andere schuldeisers. Dit betekent: 15% over de eerste € 2.500, 10% over de volgende € 2.500, 5% over de volgende € 5.000 en verder. Het Besluit buitengerechtelijke kosten is niet van toepassing op de Belastingdienst en het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). 

Meer weten over schulden bij de overheid? 

Klacht over deurwaarder

Wil je bij de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders een klacht indienen over de manier waarop de deurwaarder zijn werk heeft gedaan? Dan moet je eerst € 50 griffierecht betalen. Wordt je klacht geheel of gedeeltelijk gegrond verklaard, dan moet de deurwaarder het betaalde griffierecht vergoeden.

Hulp van UWV bij schulden

Op uwv.nl/schulden vind je uitgebreide informatie over het voorkomen van schulden en hoe je schulden kunt oplossen. En welke organisaties en personen je daarbij kunnen helpen.

Meer lezen over schulden en hulp bij schulden?

 

Bronnen:

Gepubliceerd op: 09-04-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord