UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Tips voor een overzichtelijke financiële administratie
Geld Tips

Tips voor een overzichtelijke financiële administratie

Veel Nederlanders hebben moeite om hun administratie op orde te krijgen. Het Nibud helpt met een handig coachingsprogramma.

keer gelezen
1071

Rekening hier, rekening daar. De een komt per mail, de ander per post, of bedragen worden automatisch afgeschreven. Hoe houd je het overzicht over je financiële administratie? Het Nibud heeft handige tips en helpt je met gratis e-mailcoaching.

Wil je je geldzaken goed geregeld hebben, geen onnodige kosten maken en graag wat besparen?

Is jouw administratie een rommeltje? Je bent niet de enige. Minstens 40% van de Nederlanders heeft moeite om het overzicht te bewaren. Dit blijkt uit het rapport Financiële administratie 2018 van het Nibud. Doordat veel geldzaken online geregeld worden en je je administratie op verschillende plekken opslaat, raak je snel het overzicht kwijt. De problemen stapelen zich op als je niet op tijd in de gaten hebt dat je rekeningen niet kunt betalen omdat de automatische incasso’s alle bedragen al hebben afgeschreven en daardoor je geld op is.

Heb je een partner? Bespreek maandelijks de financiële administratie samen

Vuistregels: check, plan, spaar en bewaar

Hoe houd je grip op je geld? En voorkom je financiële problemen en onnodig veel stress? Het Nibud stelt 4 vuistregels voor om financieel gezond te worden en te blijven.

  1. Check wekelijks je saldo en uitgaven

Zijn alle rekeningen betaald? Kloppen de laatste af- en bijschrijvingen? Check dit wekelijks. Dan kun je op tijd ingrijpen als er een bedrag verkeerd is afgeschreven of als je rood staat. Rood staan is de duurste lening.

     2. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven

Zet 1 keer per jaar je inkomsten en uitgaven op een rij. Hoeveel komt er maandelijks binnen aan uitkering(en), toeslagen, salaris, kinderbijslag en andere inkomsten? Wat betaal je aan huur, hypotheek, verzekeringen, gas en energie? Welk bedrag reserveer je voor grote uitgaven zoals nieuwe kleding en vervanging van apparaten of onderhoud aan de auto? En wat geef je uit aan het huishouden?

     3. Spaar maandelijks 10% van je inkomen

Bereken hoeveel geld er elke maand binnenkomt en deel dat bedrag door 10. Dan weet je hoeveel je maandelijks zou moeten sparen. Probeer ook met een klein budget elke maand iets opzij te zetten. Altijd handig wanneer je fiets, wasmachine of telefoon kapot gaat of je plots voor onvoorziene kosten staat. 

     4. Bewaar je financiële administratie op een geordende manier

Bepaal of je documenten online of offline wilt bewaren en waar jij alles kunt terugvinden. De Nibud bewaarwijzer helpt daarbij. Bewaar je alles online? Maak een mailadres aan voor je administratie, bijvoorbeeld: administratiedewit@mail.nl.

Nog meer praktische tips:

  • Bekijk dagelijks je mail en brievenpost
  • Stel in de ‘mijn-omgeving’ van een bedrijf, instelling of organisatie in dat je een melding krijgt als er een bericht is en log in zodra er een bericht is.
  • Heb je een partner? Bespreek maandelijks de financiële administratie samen

Gratis e-mailcoaching

Wil je je geldzaken goed geregeld hebben, geen onnodige kosten maken en graag wat besparen? Het Nibud helpt je met gratis e-mailcoaching bij het maken van een handig systeem. Zo schep je in 8 weken orde in je financiële administratie. Wekelijkse mails geven je informatie, geheugensteuntjes, praktische uitleg en tips. Ook kun je chatten met Nibud-coaches. Bij het aanmelden kun je aangeven of je alleenstaand of samenwonend bent. Het programma wordt hierop aangepast.

Wat je nog meer moet weten

Gepubliceerd op: 24-03-2019

Reacties

Door Majo op maandag 1 april 2019, 16:42

Onze zoon heeft een oude wajong uitkering en woont thuis.
Hij gaat nu begeleid wonen heeft hij nu recht op aanpassing van de wajong uitkering.

Door UWV Webcare op dinsdag 2 april 2019, 10:15

Hallo Majo,

Je vraagt of de Wajong-uitkering van je zoon aangepast wordt wanneer hij begeleid gaat wonen.

De Wajong-uitkering verandert niet als hij gaat verhuizen. Dit geldt ook wanneer hij van “thuiswonend” naar begeleid wonen gaat.
Mogelijk is de toeslag van UWV wel een optie om zijn Wajong-uitkering aan te vullen. Hoe je de toeslag van UWV aanvraagt, lees je hier: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/in….

Vraag daarnaast ook bij de gemeente en de Belastingdienst naar de voordelen waar je zoon gebruik van kan maken.

Ik wens je een fijne dag toe.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord