UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vakantiegeld van UWV
Geld Achtergrond

Vakantiegeld van UWV

Als je een Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering van UWV ontvangt, krijg je in mei ook vakantiegeld. Wat is de betaaldatum in 2019?

keer gelezen
770

Hoe zit het ook alweer met de betaling van je vakantiegeld? Wanneer krijg je dit uitbetaald door UWV?

Je ontvangt iedere maand een uitkering van UWV. In mei krijg je naast je uitkering ook vakantiegeld. Dit vakantiegeld is 8% van je bruto-uitkering. Hiervan trekt UWV loonbelasting en premies af. Het bedrag dat overblijft, ontvang je op je rekening.

Heb je een WAO-, WIA-, Wajong- of WAZ-uitkering? Dan betaalt UWV je vakantiegeld samen met je uitkering, uiterlijk 23 mei 2019. Houd rekening met het weekend en 3 werkdagen die de bank nodig heeft om de betaling te verwerken. Stopt je uitkering eerder? Dan krijg je je vakantiegeld in de laatste maand waarin je je uitkering ontvangt.

Heb je een gedeeltelijke WW-uitkering? Dan krijg je je vakantiegeld in mei tegelijk met je uitkering. Als je WW-uitkering stopt, betaalt UWV je vakantiegeld zo snel mogelijk na de laatste betaling. Heb je een gedeeltelijke IOW-uitkering dan staat het geld tegelijk met je uitkering van mei op je rekening.

Je krijgt alleen vakantiegeld over de maanden waarin je een uitkering hebt ontvangen. In Mijn UWV zie je vanaf 23 mei 2019 een betaalspecificatie staan met het precieze bedrag dat je ontvangt.

Ziektewet-uitkering

Als je een Ziektewet-uitkering hebt, dan is je uitkering al inclusief vakantiegeld. Je ontvangt geen apart bedrag in mei.

Loonbelasting en premies

Voor de berekening van de loonbelasting en de premies die UWV aftrekt van je vakantiegeld, wordt de tabel bijzondere beloning gebruikt. Het percentage dat van je vakantiegeld afgaat, is daarom (meestal) hoger dan het percentage dat van je uitkering afgaat.

Geen vakantiegeld gekregen?

Heb je eind mei nog geen vakantiegeld ontvangen? Bel dan met UWV Telefoon via 088 - 898 92 94, lokaal tarief. De belkosten zijn afhankelijk van je telefoonaanbieder.

Meer informatie over de betaling van uitkeringen vind je op uwv.nl.

Overstap oude Wajong naar Wajong 2010 en vakantiegeld

Op het Wajong-forum is uitgelegd hoe je vakantiegeld wordt berekend als je gedurende het jaar overgestapt bent van oude Wajong naar Wajong 2010. Lees het antwoord in dit topic over vakantiegeld.

Reageer!

Waar gebruik jij je vakantiegeld voor? Ga je ervan op vakantie, of gebruik je het voor het betalen van rekeningen of schulden of voor vervanging van spullen in huis? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 15-04-2019

Lees meer over

Uitkering Vakantie

Reacties

Door Madeliefje op donderdag 25 april 2019, 19:34

verplicht eigen risico zorgverzekering, eigen bijdrage medicijnen, aflossen schulden

Door medusa op donderdag 25 april 2019, 19:43

Ik gebruik het meestal voor winterschoenen of jas, e.d. vakanties heb ik nooit, teveel reiskosten naar ziekenhuis en elk jaar eigen risico.

Door H. op donderdag 25 april 2019, 19:47

Ik fotografeer al vanaf mijn 8ste jaar , tijd voor een nieuwe camera. Straks krijg een assitentiehond , kan ik die ook op de foto zetten. Vooral natuur foto' s maak ik en hier gaan ze de wegen verbreden dus dat fotografeer ik ook. Heb een band met de werklui , zeker omdat ik verplaatst met een pendel ( een voertuig zeg maar voor mijn rolstoel ). Waar ik 4 jaar geleden in belangt ( rolstoel ) door artrose en jicht.

Door Miranda op donderdag 25 april 2019, 20:10

Mijn vakantie geld wordt gebruikt om het eigenrisico te betalen en de extra zorgkosten die niet gedekt worden en dus zelf moeten betalen en daar kom ik dus aan tekort,voorheen kregen we via CAK nog wat maar nu kom ik tekort door de vele extra ziektekosten .

Door Rosman op donderdag 25 april 2019, 20:57

Ik gebruik mijn vakantiegeld voor het betalen van rekeningen.
Of vervanging van spullen in huis.
En een deel van mijn vakantiegeld is voor onverwachtenkosten.
Zo dat ik buffer achter de hand heb.

Door Sterre op donderdag 25 april 2019, 21:01

Vakantiegeld gaat naar vaste lasten algemeen. Huur, energierekening, eten ed worden duurder. Overige gaat naar therapie en hulpmiddelen die niet vergoedt worden. Auto APK. Ik ben blij dat het bestaat

Door Erich op donderdag 25 april 2019, 21:04

Ik gebruik mijn vakantiegeld om ee fout van de belastingdienst te betalen.

En als er wat overblijft dan sparen voor onvoorziene uitgaven.

Door Lydia op donderdag 25 april 2019, 21:12

Een gedeelte gaat naar het eigen risico zorgverzekering (is al besteed) en naar 'niet vergoede zorgkosten'. Gelukkig blijft er nog iets over voor een bescheiden vakantie. En soms wordt het besteed aan iets opknappen in de woning, een nieuw bed, of iets dergelijks.

Door Gerda op donderdag 25 april 2019, 21:45

Ik gebruik het voor betalen van rekeningen/schulden en vervanging kapotte spullen

Door Jelmer Meijer op donderdag 25 april 2019, 21:47

Voor een abonnement bij het zwembad. De rest bewaar ik voor onvoorziene omstandigheden.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord