UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Wajong en hypotheek
hypotheek en wajong
Geld Interview

Van bouwval naar droomhuis

Wajong en een hypotheek? Het kan! Lees hoe Lisa dit regelde.

keer gelezen
4694

Onlangs kocht Wajonger Lisa (28) samen met haar vriend een huis. Het kostte Lisa veel moeite om een hypotheek te krijgen, maar het is de strijd meer dan waard geweest.

'Ik stop al mijn energie en liefde in dit huis'

Lisa had een paar goede redenen om een huis te willen kopen. Zo wilde ze eindelijk wel eens een vaste stek. Lisa: ‘Ik ging de afgelopen jaren van huurhuis naar huurhuis. Ik heb zelfs nog even antikraak gewoond. Op een gegeven moment ben je daar te oud voor. Bovendien wilden mijn vriend en ik graag samen een huis kopen, als volgende stap in onze relatie.’

Voorzichtig te werk

Lisa en haar vriend zijn voorzichtig te werk gegaan. ‘Voordat we op huizenjacht gingen, hebben we berekend wat we aan hypotheek zouden kunnen betalen. Daarbij zijn we niet uitgegaan van het maximale bedrag dat we zouden kunnen lenen, maar wat we zouden wíllen betalen. Naast de hypotheeklasten moet je natuurlijk een beetje normaal kunnen leven. Mijn vriend heeft een baan, maar we wilden een bedrag lenen dat ik ook in mijn eentje zou kunnen betalen als we onverhoopt uit elkaar gaan.’ 

Lastig traject

Met dit doordachte plan gingen ze langs de banken. Maar daar kregen ze steeds nul op het rekest. ‘Mijn Wajong-uitkering bleek toch een probleem. Ook bij banken met een sociaal gezicht. Dat verbaasde me. Toch gaf ik niet zomaar op. We hebben een makelaar in de arm genomen die voor ons dit betaalbare huis vond. Met een concreet plan en met de adviezen van de makelaar op zak hebben we weer een rondje langs de banken gemaakt. Uiteindelijk lukte het bij een bank waar een paar mensen keihard voor ons gewerkt hebben om het voor elkaar te krijgen. Het krijgen van een hypotheek kan soms een kwestie zijn van het treffen van de juiste personen.’

Positieve energie

Lisa, die in de Wajong terechtkwam door psychische problemen, haalt veel positieve energie uit het huis. ‘De reden dat we dit huis konden kopen, was dat we er nog veel aan moeten verbouwen. Dat kost veel tijd en moeite. Maar dat stop ik er met liefde in. Het harde werken doet me goed. Als het grote werk klaar is – dat deels door een aannemer wordt gedaan – begint het leuke gedeelte: de inrichting. Met een achtergrond als styliste kan ik me helemaal uitleven.’ 

Lisa’s tips

  • Maak een financiële planning, ga verstandig te werk, zorg bijvoorbeeld voor een buffer voor tegenvallers. 
  • Vergelijk verschillende hypotheekaanbieders, lees de brochures en vraag hulp als je het niet snapt, kennis is macht.
  • Een goede aankoopmakelaar of een goede hypotheekadviseur verdienen zichzelf terug. Ga niet voor de eerste de beste. Je moet echt een goed gevoel bij iemand hebben. 
Gepubliceerd op: 27-05-2015

Reacties

Door Annette op donderdag 18 juni 2015, 09:36

Met een WGA-uitkering, zoals ik heb, krijg je géén hypotheek in elk geval...! (Heb ook geen partner die voor inkomsten zorgt).

Door hodoricus botanicus op vrijdag 19 juni 2015, 04:16

Gefeliteerd Lisa en Vriend!
dat het maar veel moois mag brengen

Door roadhawk op vrijdag 19 juni 2015, 13:46

Ach... ik heb mijn hypotheek in 2008 afgesloten bij de Rabobank.
Ik heb in 2001 een ernstig ongeluk gehad en zou nooit meer aan het werk komen heb een hypotheek van 2 ton kan dit makkelijk in mijn eentje wat ik ook ben opbrengen eerst 70 voor de koop van de oude vervallen schuur en nog eens 130 voor de verbouwingen/nieuwbouw gezien alleen de dakconstructie nog origineel is en ook op het oog van de kosten meteen zonnepanelen en zonnecollectoren genomen

Door yvette op dinsdag 25 augustus 2015, 20:51

Wat een positief nieuws is dat !!!

Ik ben heel benieuwd hoe Lisa en haar vriend dat hebben aangepakt bij de banken ?
Aangezien ik ook een wajong heb en met mijn vriend een huisje op et oog heb ,zijn alle tips welkom.

Door Een teleurgest… op dinsdag 20 oktober 2015, 09:25

Ik vind het heel leuk om te lezen, maar ik geloof er niks van. De werkelijkheid wordt in dit magazine altijd zo rooskleurig voorgesteld: zo gaat het gewoon bijna nooit. Ik heb zelf een huis gekocht met mijn man, op zijn salaris en met heel erg veel spaargeld, vergaard door sober leven. We hebben stad en land afgereisd op zoek naar een bank die ons kon helpen, maar geen bank deed dat. Ik ben 37 en al 15 jaar afgekeurd. Maar omdat men denkt dat je van autisme kunt genezen, wat niet zo is, is er kans op een baan ooit en dus is het hebben van een uitkering niet duurzaam. Dus geen hypotheek op mijn uitkering. Gelukkig, want in mijn eentje kan ik de hypotheek niet opbrengen: voor een lening van 150.000 euro betalen wij nu 800 euro per maand. Dat is de realiteit. Dat mag ook wel eens in Perspectief.
Ik zeg overigens vandaag ook direct het "abonnement" op de papieren versie op. Stigmatiserend en belachelijk positief, zeker in deze tijden van rechtse kabinetten. Wordt wakker.

Door mignonnie op woensdag 21 oktober 2015, 17:10

Lisa,

Ik denk dat een eigen huis
staat voor garantie op werk
dat jij kunt naar ik denk
omdat je van aanpakken houdt
dus waarom een uitkering?

Mignonnie

Door buryjoanne op maandag 2 november 2015, 23:44

Ik vraag me af welke bank dat is geweest want sinds dit jaar kan je geen hypotheek met wajong afsluiten.
Wij zijn recent bij de hypotheker geweest en na een half uur stonden we buiten. Hij kon niets voor ons betekenen.
Heel erg jammer want met een ww uitkering of iets in die richting kan je gewoon een huis kopen maar iemand die niet voor ziekte heeft gekozen maar wel een vast inkomen heeft ( wajong) kan je niets. Nog een extra beperking erbij.

Door Kaat op dinsdag 10 november 2015, 22:09

Er is veel discriminatie tussen de uitkeringen.Met een WAO is er veel meer mogelijk dan met een permanente Wajong.Een WAOer mag in het buitenland wonen,en een huis kopen,ik niet.Waarom niet?Ik mag nooit meer werken en hoef nooit meer gekeurd.Hier is niet te leven sinds de euro, participatie wet,
de zorgverzekering,de almaar stijgende BTW op boodschappen en sociale huur bestaat ook niet meer.Ik walg ook vd positieve insteek van UWV perspectief. Er is geen realiteit in te vinden. Want die is rauw, onbehoorlijk,niet leefbaar en mensonterend.UWV zou beter moeten weten.Ze zijn er niet voor u en mij.Ze hebben dikke salarissen aan de top, dure feestjes en noem maar op.En geen benul.En wij?Wij zijn gedwongen om vaak levenslang op een houtje te bijten.En toe te moeten kijken dat mn kinderen de toekomst niet meer mogen zijn. Want de alleenstaande ouder is afgeschaft, ook voor die moeders die geen vangnet krijgen vd belastingdienst. UWV u moet u schamen en ik zie u graag bij de rechtbank.

Door JCG op dinsdag 2 februari 2016, 20:44

Inderdaad, wat is er veel oneerlijkheid in dit land. Ik ben ook bezig om een hypotheek te verkrijgen, maar welke bank ik ook benader, ze wijzen me allemaal af. Ik heb er niet voor gekozen om chronisch ziek te zijn!!! Maar helaas, mensen zien dat niet in. Iedere immigrant krijgt voorrang op alles, de topambtenaar op het ministerie mag volgend jaar weer een nieuwe auto uitzoeken en z'n kantoor opnieuw inrichten... En ik? Ik ben bereid om me elke dag uit de naad te werken, alles netjes door te geven en mijn hoofd boven water te houden met een lullige Wajong-uitkering en de middelen die ik heb.

En mijn toekomst waar ik altijd rooskleurig van droomde? Die is uitzichtlozer geworden en nog meer beperkter gemaakt door allerlei regeltjes! Ik ben nu gehandicapt (ongevraagd) maar door dit gedoe heb ik er een extra handicap bijgekregen... Van wie mag ik wat lenen om mijn rooskleurige droom te verwezenlijken??

Door Kiki op maandag 30 mei 2016, 23:15

Wat een herkenning. Ik heb inmiddels gelukkig geen bijstandsuitkering meer maar wat een vreselijk gedoe. Je wordt behandeld als crimineel, als achtelijke, je moet alles slikken, doen wat je wordt opgedragen zelfs als je met een opbouwender en veel logischer alternatief komt. Ja goed..Er zullen een hoop (rechtsdenkenden) zijn die zeggen dat je er zelf voor kiest.. maar nee. Banen zijn erg moeilijk te vinden. Gestudeerd, studieschuld, geen baan.. Bijleren, de zoveelste vrijwillige functie (ja, want de overheid wil wel graag een hoop vrijwilligers, maar iedereen moet ondertussen tot z'n dood werken) en weinig perspectief. Erg leuk blad hoor dat perspectief. Fijn dat de verhalen voor de mensen in het blad zo mooi zijn, maar de realiteit voor Wajongers is vaak heel anders.. Voor veel mensen met wat voor uitkering dan ook. Geen sociale huurwoning in je stad, geen koopwoning waar je een hypotheek voor kunt krijgen. Wat wel? Juist, naar een dorpje ver weg, zonder familie.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord