UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Budget-beheer-situatie-geld-tips
Geldzorgen voorkomen met tips voor financiële situatie
Geld Tips

Voorkom rood staan

Overzicht houden over je financiële uitgaven. Met deze tips wordt het makkelijker.

keer gelezen
11426

Wil je meer inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven? Begin dan met een goede administratie. Overzicht helpt om meer grip te krijgen op je geldzaken.

Misschien zie je er als een berg tegenop: het opzetten van een goede administratie. Begin gewoon stapje voor stapje. Zo kom je later voor minder verrassingen te staan. Dus: ruim post netjes op in mappen, bewaar belangrijke mailtjes en digitale rekeningoverzichten in mapjes op je computer. En houd een kasboek bij waarin je al je uitgaven noteert. De tips hieronder helpen je verder.

Tips voor budgetbeheer van het Nibud

  • Een persoonlijk digitaal budgetadvies. Als je al je uitgaven en inkomsten hebt ingevuld, heb je een duidelijk overzicht van je budget. Je krijgt hierbij slimme tips voor extra besparingen.
  • Met een kasboek kun je precies bijhouden waar je per maand je geld aan uitgeeft. Verdeel de kosten in vaste lasten en losse uitgaven. Bewaar hiervoor alle kassabonnetjes tot je ze verwerkt hebt in je overzicht.
  • Besparen op je uitgaven gaat makkelijker als je hiervoor een bespaarplan opstelt. Maak een verdeling in uitgaven die moeten en uitgaven die mogen.

Digitaal huishoudboekje

Een kasboek of digitaal huishoudboekje kun je makkelijk op je computer of tablet bijhouden. Welk type huishoudboekje je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke wensen. Veel programma’s zijn gratis te downloaden via internet.

Je vindt op deze site verschillende Excel-documenten. Die helpen je de kosten van boodschappen of energie op een rij te krijgen. Een beetje kennis van Excel is hierbij wel handig.

Zet alle kosten online op een rij, zo kun je er altijd bij. Op de website vind je een uitgebreide handleiding voor het gebruik.

Deze website bevat een aantal gratis onderdelen om grip te krijgen op je geldzaken. Instructievideo’s helpen je bij het op orde brengen van je administratie en het invullen van je huishoudboekje of je uitgaven. Ook zijn er extra huishoudboekjes voor onder andere vervoer, sparen, kinderen of verbouwing.

Deze site helpt je bij het kiezen van het voor jou meest geschikte huishoudboekje. Afas Personal is een van de huishoudboekjes die je hier vindt, aangeboden door verschillende banken en het Nibud. Voor € 35,88 per jaar heb je een iets uitgebreidere versie van dit programma.

Sta je toch rood?

Met bovenstaande tips kun je rood staan voorkomen. Maar wat als je toch een negatief saldo op je bankrekening hebt? Steeds meer mensen willen rood kunnen staan op hun rekening. Soms is dit nodig door acute geldnood. Maar veel mensen willen dit omdat het makkelijk is, of gewoon voor de zekerheid. Je betaalt dan rente over het bedrag dat je rood staat, dus het kost je extra geld. Om rood staan te voorkomen kun je simpelweg je mogelijkheid tot roodstand bij de bank uitzetten. Zo kom je niet in de verleiding.

Aflossen met spaargeld

Tijdens het rood staan betaal je over het uitstaande bedrag vaak de maximale rente. Deze rente is tussen de 8 en 14% per jaar. Als je structureel rood staat, kan dat bedrag behoorlijk oplopen. Als je geld op je spaarrekening hebt staan, kan het verstandig zijn dit te gebruiken voor de aflossing van je roodstand. Ook is de spaarrente momenteel laag, rood staan kost nog steeds meer geld.

Filmtip: ‘Vergeef mij mijn schulden’

Op het Nederlands Film Festival 2017 ging de documentaire ‘Vergeef mij mijn schulden’ in première. De film vertelt het verhaal van verschillende mensen met hoge schulden die via de rechter hopen voor schuldsanering in aanmerking te komen. Toelating tot de schuldsanering betekent dat ze in 3 jaar tijd schuldenvrij zijn en een nieuwe start kunnen maken. Je kunt de documentaire bekijken op npo.nl of op uitzendinggemist.nl.

Heb jij handige administratie- of besparingstips? Deel ze met andere lezers in het reactieformulier hieronder.

Gepubliceerd op: 23-10-2017

Reacties

Door Raymond van de… op maandag 27 november 2017, 06:48

Ik sta iedere maand wel in het rood, ik wil het graag anders en hou alles bij wat ik uitgeef, maar met een WAO-uitkering en een parttime baan als postbezorger bij Sandd, is maar ongeveer 10 uur in de week hou je erg weinig over na al de vaste lasten, ik heb een aanvullende uitkering aangevraagd bij de gemeente Rijswijk, met de werkzaamheden van Sandd is het erg weinig wat je aangevuld kan krijgen, ik ben met deze procedure gestopt.

Een basisinkomen voor 50/60-plusses ik ben er een voorstander van, je wordt echt niet meer aangenomen als je 50-plusser bent, en dan maar zeggen dat het zo goed gaat met de economie, er zijn veel banen bijgekomen voor ICT-ers/in de zorg/bouw ja, maar dan mag niet ouder zijn dan 35 volgens mij. Ik wordt er misselijk van. Dus 50 en 60-plussers kom op voor je rechten!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord