UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Financiële hulp is soms nodig om elke maand rond te komen
Geld van toeslagen kan helpen om maandelijks rond te komen
Geld Tips

Voorzieningen en regelingen bij een laag inkomen

Ligt jouw inkomen rond het bijstandsniveau? Maak gebruik van de vele regelingen en voorzieningen die er zijn (bij gemeenten). Armoede en schulden liggen anders al snel op de loer.

keer gelezen
7250

Heb je moeite om financieel rond te komen elke maand? Verdiep je dan eens in de vele regelingen en voorzieningen die er zijn voor mensen met een laag inkomen. Roland de Groot, spreekuurhouder en secretaris bij Stichting Platform Sociale Zekerheid Venlo, vertelt.

Roland de Groot (37, WAO) heeft een aantal chronische aandoeningen. Bij stichting Platform Sociale Zekerheid Noord- en Midden-Limburg in Venlo zet hij zich vrijwillig in voor lotgenoten die net als hij met ziekte en arbeidsongeschiktheid te maken hebben. ‘Het Nibud adviseert mensen met een laag inkomen om gebruik te maken van regelingen en voorzieningen omdat armoede en schulden anders al snel op de loer liggen. En dat is zonde voor mensen die vaak niet gekozen hebben voor de situatie waarin ze zich bevinden.’

portret roland

Leven van een laag inkomen

Roland ziet op het spreekuur veel mensen met een laag inkomen die niets weten van de vele regelingen en voorzieningen die er zijn. Dat bracht hem op het idee om een overzichtsdocument 'voorzieningen en regelingen voor minima' te maken. ‘Mensen die een uitkering van de gemeente ontvangen zijn vaker op de hoogte van bepaalde ‘gemeenteregelingen’ dan mensen die een uitkering van UWV krijgen. En juist voor hen kan extra ondersteuning hard nodig zijn. Denk aan Wajongers, WIA’ers of WAO’ers met een uitkering op of rond het minimuminkomen. Het is vaak een enorme jungle aan wetten en regels die op je afkomt als je deels of volledig arbeidsongeschikt wordt. Daarbij kun je wel een steuntje in de rug gebruiken.’

Advies van Roland

Komt je totale gezinsinkomen uit op bijstandsniveau of net erboven? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een aantal voorzieningen en regelingen. 

  • Informeer bij de gemeente naar de mogelijkheden in jouw situatie. Of zoek contact met iemand die je erbij kan helpen, zoals bijvoorbeeld iemand van MEE, maatschappelijk werk, een cliëntenraadslid van de gemeente, of een belangenorganisatie voor minima bij jou in de regio. 
  • Of kijk eens op www.regelhulp.nl of www.berekenuwrecht.nl
‘Het is vaak een enorme jungle aan wetten en regels die op je afkomt als je deels of volledig arbeidsongeschikt wordt.’

Regelingen en voorzieningen voor minima

Er is veel mogelijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar de volgende regelingen en voorzieningen:

  • Individuele Inkomenstoeslag 

De individuele inkomenstoeslag is een geldbedrag voor mensen die 5 jaar of langer van een laag inkomen moeten leven. Deze toeslag wordt door de gemeente eenmaal per 12 maanden uitgekeerd aan personen die geen uitzicht op werk (hoger inkomen) hebben. Informeer bij je gemeente. 

  • Toeslagenwet

Is je uitkering van UWV lager dan de bijstandsnorm? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden recht hebben op een aanvulling via de Toeslagenwet. Vraag een toeslag aan bij UWV. Meer hierover kun je lezen in het artikel Kan ik een toeslag krijgen van UWV?

  • Collectieve zorgverzekering minima

Verschillende gemeenten bieden voordelige collectieve zorgverzekeringen en vergoedingen van extra zorgkosten aan voor minima. Informeer bij je gemeente. 

Heb je veel aftrekposten, bijvoorbeeld buitengewone uitgaven voor specifieke zorgkosten, dan kun je niet alleen geld terugkrijgen van de Belastingdienst, maar zorgt het er ook voor dat je verzamelinkomen daalt en je hierdoor weer meer huur-, zorg- of kinderopvangtoeslag krijgt. Kijk voor meer informatie op www.meerkosten.nl of bel de Belastingdienst: 0800-0543. Meer hierover kun je ook lezen in het artikel Extra uitgaven door ziekte of handicap bijhouden voor belastingaftrek .

Als je de gemeentelijke belastingen en heffingen niet kunt betalen, kun je vragen om kwijtschelding. De gemeente beoordeelt of je voor kwijtschelding in aanmerking komt.

Heb je een laag inkomen en moet je kosten maken die je niet kunt betalen en nergens vergoed krijgt? Dan kun je bijzondere bijstand aanvragen bij de gemeente.

De huurtoeslag en zorgtoeslag zijn tegemoetkomingen voor huur- en zorgkosten. Heb je voor een of meerdere van je kinderen kinderopvang, dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Kindgebonden budget is een compensatie voor de kosten van kinderen voor mensen met een lager inkomen. Aanvragen kan via 0800-0543 of www.toeslagen.nl. Lees ook het artikel Hoe zit het met toeslagen 2018?.

  • Kindregelingen: Sport, cultuur en studeren

Is er thuis weinig geld om te sporten, muziek te maken, te dansen, schilderen, toneel te spelen of iets anders creatiefs te doen? Kun je de zwemlessen of een fiets om naar school te gaan niet betalen? Kijk op Jeugdfondssportencultuur.nl of op www.leergeld.nl

  • Boodschappen en kleding

Er zijn ongeveer voedselbanken in Nederland die jou mogelijk een handje kunnen helpen met boodschappen. Niets om het lijf? Kijk eens bij een Kledingbank. Lees ook het artikel Dress for Success

Waar heb ik recht op? 

Bereken op de website Berekenuwrecht.nl in een paar stappen op welke bedragen je mogelijk recht hebt. En waar je deze kunt aanvragen. Ook op www.regelhulp.nl vind je alle informatie.

Meer handige sites en folders om je inkomen aan te vullen

Deel jouw ervaringen

Hoe kom jij elke maand rond? Mis je nog een handige tip? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 17-05-2018

Reacties

Door M op donderdag 24 mei 2018, 21:37

Bedankt voor dit handige document. Nog wel een opmerking en/of aanvulling.
- Via het Hoogheemraadschap kun je ook kwijtschelding aanvragen.
- Via gemeentepakket ivm ziektekostenverzekering (laag inkomen) kun je je eigen risico afkopen.

- Ik zit in de WAO en heb een minimum inkomen. Nu heb ik inmiddels al veel aangevraagd bij gemeente, belastingdienst etc. Nu geeft de gemeente aan dat als ik geld terugkrijg van de belasting (elk jaar krijg ik geld terug van de belastingaangifte vanwege zorgkosten) dat wordt opgeteld bij mijn inkomen. Hierdoor heb ik ieder jaar weer gedoe met het aanvragen van kwijtschelding bij de gemeente daardoor heel veel extra invulwerk van formulieren... Terwijl van diezelfde gemeente ik wel allerlei tegoeden krijg ivm mijn lage inkomen. Misschien ben jij hier ook bekend mee.
- Grote frustratie, ieder jaar weer opnieuw allerlei formulieren invullen en al je persoonlijke gegevens opsturen terwijl je al jaren chronisch ziek bent...
Mvg Meinke

Door Gabi op vrijdag 25 mei 2018, 19:56

Beste Meinke,
Als ik jouw was zou ik toch eens opnieuw een gesprek met de gemeente aangaan.Je geeft van jouw inkomen meer geld uit aan extra zorgkosten je krijgt deze terug van de belasting dienst. Stel je hebt 12.000,00 Euro per jaar, je geeft 1000,00 Euro uit aan zorgkosten dan was je inkomen 11.000,00 Euro dat jaar. De belastingdienst geeft je over dat jaar de teruggave dus uiteindelijk is je inkomen dan weer 12.000,00 over dat jaar. Je hebt dus geen hoger inkomen. Met vriendelijke groet, Gabi

Door Roland op maandag 28 mei 2018, 07:16

Bedankt voor je berichtje Meinke. Leuk dat je wat aan het artikel hebt en dank voor je aanvullingen.

Even antwoorden op je vraag over belastingen en minimaregelingen. Soms wordt een uitbetaling van de heffingskorting wel geteld als inkomen voor bijstand / minimaregelingen --> https://www.startpagina.nl/v/maatschappij/wetgeving/vraag/44432/gemeent…. Maar dit is bij jouw niet het geval.

Uitbetaling van 'buitengewone uitgaven' bij belastingaangifte tellen als 'inkomen' vind ik erg krom. Kijk als je hiermee boven de 'vermogensgrens' komt dan snel ik het nog enigszins, maar het mag naar mijn mening niet meegeteld worden als 'inkomen'. Wellicht kun je het juridisch loket hier eens over mailen: https://www.juridischloket.nl/ Ik zou dan een mail sturen en het antwoord even doorsturen naar de gemeente.

Door Door Rucker op maandag 28 mei 2018, 09:23

Goed bezig Roland er zijn nog teveel mensen die te weing weten over dat soort zaken Door

Door Sanne Rodenburg op maandag 28 mei 2018, 12:32

Nog een tip: de regeling Tegemoetkoming Scholieren (evt. met aanvulling voor leermiddelen). Jongeren van 18 en ouder die nog naar de middelbare school gaan (en dus buiten de Studiefinanciering vallen!) kunnen hiervoor in aanmerking komen. Je kunt de tegemoetkoming aanvragen via DUO. En denk voor deze groep ook aan het aanvragen van zorgtoeslag!

Door Mouchtar op dinsdag 29 mei 2018, 23:58

Dank voor de vele tips , ik hoop dat vele er gebruik van (gaan) maken .

Helaas kan ik met vele niet uit de voeten , ik heb veel schulden .
Ik kan een toeslag krijgen van het UWV , de toeslag komt dan terecht bij de deurwaarders .... .

Door Mignon op zondag 8 juli 2018, 16:33

@Mouchtar: waarom doen alsof schulden afbetalen niet hoeft? Je hebt schulden, dus elke vermindering ervan is meegenomen, lijkt mij; jou? Dus dan die toeslag aanvragen maar, als het meezit krijgt jouw bezit dan een knauw, door te vinden dat je bezit, wat niet is van jou!

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord