UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
2 mensen zitten op een berg met muntgeld
Geld Achtergrond

Vraag 't UWV: heb ik recht op een toeslag van UWV?

Heb je een Wajong-, WIA-, WAO- of WAZ-uitkering en kun je daar maandelijks niet van rondkomen? Misschien kom je in aanmerking voor een toeslag van UWV.

keer gelezen
2228

Wie een uitkering heeft van UWV en er niet van kan rondkomen, komt in sommige gevallen in aanmerking voor een toeslag van UWV.

Het totale inkomen moet dan onder het sociale minimum liggen. Dat is het bedrag dat iemand minimaal nodig heeft om van te kunnen leven. Het sociaal minimum is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe hoog het voor jou is, hangt af van je leeftijd en je situatie.

De cijfers

De bedragen van het sociaal minimum variëren van ongeveer 47% tot 100% van het minimumloon. Als je getrouwd bent of samenwoont, is het sociaal minimum voor jou 100% van het minimumloon. 2 keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) worden de sociale minima opnieuw vastgesteld. Op de website van UWV vind je de bedragen van het sociaal minimum die op jouw situatie van toepassing zijn.

Hoeveel?

De hoogte van je toeslag hangt af van je inkomen. Als je een partner hebt, tellen zijn of haar inkomsten ook mee. Je eigen vermogen, bijvoorbeeld spaargeld, telt niet mee. De toeslag vult je loon of uitkering aan tot het sociaal minimum dat voor jou geldt. De toeslag en je loon of uitkering zijn samen nooit hoger dan het inkomen dat je verdiende voordat je werkloos of arbeidsongeschikt werd. Verdiende je in je laatste baan minder dan het sociaal minimum, bijvoorbeeld omdat je parttime werkte? Dan vult de toeslag je inkomsten aan tot ten hoogste je laatstverdiende loon of, in het geval van werkloosheid, tot het gemiddelde verdiende loon dat je verdiende in een periode van een jaar voordat je werkloos werd (dagloon).

Aanvulling

Is het toepassen van een toeslag van UWV niet genoeg om op of boven het sociaal minimum uit te komen? Bijvoorbeeld als je toeslag je inkomsten aanvult tot het dagloon? Dan kun je misschien een aanvullende bijstandsuitkering krijgen van de gemeente. Deze uitkering is voor mensen die niet of niet voldoende in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. De bijstandsuitkering vraag je aan via werk.nl.

Bijzondere bijstand

Elke gemeente heeft ook andere regelingen voor mensen met een laag inkomen, zoals de bijzondere bijstand. Kijk voor meer informatie op de website van je gemeente.

Wijzigingen

Als iets verandert in je situatie of in die van je partner, kan je toeslag hoger of lager worden. Bijvoorbeeld als jij of je partner meer of minder gaat werken of als je gaat samenwonen of scheiden. Geef wijzigingen in je situatie daarom altijd direct door aan UWV. UWV kan bij je thuis langskomen om te controleren of de gegevens die UWV van je heeft (nog) kloppen. Zorg er dus voor dat UWV op tijd over de juiste informatie beschikt. Als blijkt dat je de toeslag onterecht hebt ontvangen, moet je niet alleen de te veel ontvangen toeslag terugbetalen, maar kan je ook een boete verwachten.

Let op!

Mogelijk heb je recht op meerdere toeslagen dan alleen die van UWV. Denk aan zorgtoeslag of huurtoeslag. Check op de website Wijzer in geldzaken waar je recht op hebt.

Lees ook:

Gepubliceerd op: 25-02-2018

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord