UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Veranderingen Wajong
Geld Nieuwsbericht

Wat verandert er in de Wajong vanaf 1 januari 2021?

Door de Wet vereenvoudiging Wajong gaan de verschillende soorten Wajong meer op elkaar lijken. Wat gaat er voor jou veranderen?

keer gelezen
2538

Zoals je misschien inmiddels hebt gelezen op UWV Perspectief en via de brief die je in oktober hebt ontvangen: op 1 januari 2021 zijn er veranderingen in de Wajong. Door de veranderingen ga je er meestal op vooruit als je werkt of studeert naast je Wajong uitkering.

Door de Wet vereenvoudiging Wajong gaan de verschillende soorten Wajong meer op elkaar lijken. Maar je blijft vallen onder de oude Wajong, Wajong 2010 of Wajong 2015. Vanaf 1 september 2020 zijn de veranderingen rond studeren al ingegaan. Als je Wajong 2010 hebt dan ontvang je een volledige Wajong-uitkering als je een opleiding volgt of gaat volgen. En als je Wajong 2015 hebt, dan behoud je je Wajong-uitkering als je een opleiding gaat volgen.

Uitkering wordt op andere manier berekend

Vanaf 1 januari 2021 wordt de hoogte van je Wajong-uitkering op een andere manier berekend. Vanaf 12 januari 2021 kun je op je betaalspecificatie zien hoe hoog je uitkering precies is. De betaalspecificatie vind je op uwv.nl/mijnuwv.

Garantiebedrag

Als je (meer) gaat werken, blijft je inkomen in de meeste gevallen gelijk of wordt hoger. Maar mocht je er in de nieuwe regeling toch op achteruit gaan, dan kan je mogelijk een minimumbedrag krijgen, dit is het garantiebedrag. Je moet dan wel in december 2020 en januari 2021 naast je Wajong-uitkering inkomsten hebben.
En als je Wajong-uitkering is gestopt maar je gezondheid wordt slechter, dan kan je langer terugvallen op een Wajong-uitkering. En als je oude Wajong hebt, kan je zelf je Wajong stoppen.

Contract niet verlengd?

Let op: als je contract niet wordt verlengd door je werkgever of je dienstverband wordt beëindigd, vraag dan zo snel mogelijk via uwv.nl een ww-uitkering aan, een ww-uitkering telt namelijk ook mee voor het garantiebedrag.

 

Beslisboom en Rekenhulp

Wil je weten wat de veranderingen voor jou betekenen? Vul dan de Beslisboom en de Rekenhulp in op uwv.nl/veranderingenwajong. Hoe je deze invult, leggen we uit in de video’s die hierover zijn gemaakt.

Gepubliceerd op: 16-12-2020

Lees meer over

Wajong Uitkering

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord