UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Blonde vrouw met kop koffie kijkt zorgelijk
Geld Interview

Zo kan ik niet rondkomen

Noodkreet van een WAO’er: ‘Ik vind het moeilijk om hulp te vragen. Zo ben ik niet opgevoed.’

keer gelezen
3387

Linda weet zich geen raad. Ze is volledig arbeidsongeschikt verklaard na een zware hernia en komt niet rond van haar WAO-uitkering. Gezond eten, of een keer nieuwe kleding kopen zit er niet in. ‘Ik moet me met een half brood per week zien te redden.’

‘Rondkomen na een scheiding is zwaar, maar dit is helemaal schrijnend.’

Voor Linda (58, WAO) begonnen de problemen in 1995. ‘Op het werk viel ik geregeld uit door de hevige rugpijn.’ Operatie na operatie volgde maar de hernia bleef. Werken ging uiteindelijk niet meer. Ze belandde in de WAO: ‘Na een aantal ingrepen werd ik volledig afgekeurd. Mijn rug is vastgezet en ik kan maar beperkt bukken en bewegen.’

Zorgen groeien

De financiële zorgen groeien haar boven het hoofd. ‘Op een gegeven moment ben ik gescheiden en daarvan ben ik nu nog de pineut. Aanvankelijk ontving ik alimentatie, maar dat was geen vetpot en deze is inmiddels gestopt. Doorgaan na een scheiding is zwaar, maar de situatie nu is helemaal schrijnend. Ik heb een WAO-uitkering van € 749 per maand. Ik weet echt niet hoe ik hiervan moet rondkomen. Een keer per week koop ik een half brood en daar moet ik het mee doen. Je kunt je geld maar een keer uitgeven. De nodige kleding of nieuwe schoenen kopen gaat dan niet.’

‘Stenen kun je niet eten’

Huis verkopen

‘Ik heb bij de gemeente gevraagd om financiële ondersteuning. Maar daar werd gezegd dat ik eerst m’n huis moet “opeten” voordat ik voor eventueel andere steun in aanmerking kom. Vanwege mijn beperkingen heb ik een kleine koopwoning op de begane grond. Dit huis is van mijzelf en ik kan geen honderden euro’s aan huur gaan betalen. Stenen kun je niet eten.’

Vastlopen

De zoektocht naar verdere ondersteuning is vastgelopen. ‘Ik woon in een kleine stad met weinig voorzieningen en mogelijkheden. Een voedselbank hebben we hier niet. Mijn belastingzaken worden geregeld door een financieel adviseur. Maar voor kwijtschelding van lasten kom ik niet in aanmerking. Wel krijg ik zorgtoeslag. Omdat ik altijd 20 uur per week werkte en daarbij een huishouden op de been hield met opgroeiende kinderen, kreeg ik een lage WAO-uitkering. Ik ben op m’n 50e door UWV opgeroepen voor een herbeoordeling en toen werd ik opnieuw afgekeurd.’

Schaamte

Haar huisarts is op de hoogte van haar situatie. Hij heeft haar doorverwezen naar een maatschappelijk werker. Maar dat heeft niet echt iets opgeleverd. ‘Ik vind het moeilijk om hulp te vragen en ben ook liever niet open over problemen. Zo ben ik niet opgevoed. Ik ben altijd zelfstandig geweest. Een stuk schaamte. Ik zou wel hulp accepteren als ik het krijg aangeboden.’

Oma

Linda weet het tij niet te keren. ‘Doordat je niet meer kunt werken wordt je wereldje echt heel klein. Je doet niet meer mee in de maatschappij.’ Ze ziet één lichtpuntje, en dat is het ‘oma zijn’. ‘Ik geniet van mijn kleinkinderen, ook dat is rijkdom.’

Heb jij tips voor Linda om haar situatie te verbeteren? Herken jij het probleem dat het moeilijk is om rond te komen met je uitkering? Laat je reactie hieronder achter.

De vrouw op de foto is niet Linda, maar een model

Naschrift redactie

N.a.v. reacties onder dit artikel willen we nog iets uitleggen over de hoogte van de uitkering van Linda. Ze krijgt de maximale uitkering en toeslag van UWV waar ze recht op heeft. Deze is niet zo hoog omdat ze niet volledig gewerkt heeft. Helaas is de rol van UWV beperkt. We hopen door het delen van dit verhaal dat Linda de steun krijgt die ze nodig heeft. 

Gepubliceerd op: 13-03-2019

Reacties

Door Frits op donderdag 21 maart 2019, 19:50

Voor dit moment dat ik dit gelezen heb zou ik Linda aanraden eens contact te zoeken met de Vereniging Zonnebloem, deze hebben vrijwilligers die je op allerlei manieren kunnen helpen om niet eenzaam te zijn. Ze gaan met je wandelen of mee met boodschappen doen. Het Leger des Heils heeft ook zoiets. Hiermee wordt de eenzaamheid doorbroken en wellicht leidt dit tot meer contacten met mensen die op een één of andere manier willen of kunnen helpen. Verder zou Linda kunnen kijken of zij ergens goed in is, waarmee zij extra geld kan verdienen, met gebruik van de computer, dan wel dat zij thuis werk kan doen met de computer voor een bedrijf. Of zij zou eens moeten overdenken dat zij haar huishouden zou willen delen met iemand anders, die in een vergelijkbare situatie zit. Dan komt er uiteindelijk toch meer binnen voor allebei, omdat men de woning en andere kosten deelt.

Door Astrid van Abel op donderdag 21 maart 2019, 20:05

€ 749,-- per maand is onder het sociaal minimum.
De alimentatie is gestopt, ik neem aan dat Linda geen andere inkomsten heeft (zorgtoeslag wordt niet meegerekend). Als je onder het sociaal minimum uitkomt heb je recht op een toeslag, deze kun je bij het uwv aanvragen.
Ik woon ook in een koopappartement, en heb een WIA-WGA uitkering.
Ik heb wel eens enkele maanden minder verdiend als de helft van mijn restverdiencapaciteit, dan gaat de uitkering ook flink naar beneden waardoor ik ook onder het sociaal minimum uitkwam. Dit werd door het UWV aangevuld tot het soc.minimum.

Door Frits P. Spaak op donderdag 21 maart 2019, 20:09

Misschien een idee om je huis te verkopen met als voorwaarde dat je het mag terughuren voor een (lage, acceptabele, huur uiteraard met een huurovereenkomst die slechts eenzijdig (door jou) kan worden opgezegd. Vervolgens vraag je huursubsidie en bijstand aan. Volgens mij verlies je dan wel “bezit” maar stijgt je besteedbaar inkomen. Een deel van de verkoopprijs, die door de beklemmende voorwaarde lager zal zijn telt niet mee voor de toeslagen en de bijstand. Sterkte en veel geluk met de uitvoering.

Door Frits P. Spaak op donderdag 21 maart 2019, 20:12

Beste Astrid
Helaas heb je geen recht op bijstand of aanvulling als je een “vrije” waarde in je huis hebt van meer dan €50.000. Die moet je eerst “opeten” en dat is moeilijk als je er in wil blijven wonen.

Door Kay op donderdag 21 maart 2019, 20:43

Kijk even hier of jij in aanmerking komt voor een toeslag. https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv
De bedragen die ze noemen zijn bruto bedragen, dus je moet even je maandbriefje erbij pakken om te vergelijken.

OH EN DIT IS VOOR DE UWV: SCHAAM JULLIE DIEP, WEL EEN BLOG PLAATSEN MAAR NIET DE PERSOON HELPEN. WAT WALGELIJK!

Door Mark op donderdag 21 maart 2019, 21:34

Maar als je geen huur hoeft te betalen is 750 geen vetpot maar niet ondoenlijk om van rond te komen toch? Mensen met een minimunloon die wel huur moeten betalen komen hier ook ongeveer op uit.

Door Tonia op donderdag 21 maart 2019, 21:52

De gemeente vragen voor een aanv. uitk. kan ook negatief uitvallen als een van je kinderen 21 is, dan krijg je nml ook geen aanvulling. Daarbij bij een dubbele uitk. zal je de een met heffingskorting moeten doen en de ander in tariefgroep 1 waardoor je een kleine 80 euro netto minder ontvangt.
En van 745 euro rondkomen kan niemand, kijk eens op fb daar is een groep armoede wat een ellende die hebben ook een voedselbank die het thuis komen brengen. Probeer je daar aan te melden. Zit zelf ook in een soort zelfde ellendige situatie, 98 ernstig ongeval gekregen waardoor ik voor 80-100% afgekeurd werd, en alle herkeuringen daarna ook. Daar ik na 12 jaar 40 uur pw werken, partime ging werken om te zorgen voor mijn dochter en mv geh. broer na het overlijden van ons moeder. Dus kreeg ik een lage wao-uitkering in 2001 overleed mijn partner. Daarna aanvullende anw minus wao gedeeld door 2 dus 50% uitk.ivm met zorgrelatie dus 625 euro pm. Mijn broer overleed 3 jaar terug, nu kostendelernorm.

Door Jansen op donderdag 21 maart 2019, 22:52

Walgelijk ja, wel posten maar zelf geen hulp bieden. Ach ja toch ver van je bed show, toch?!

Ik heb geen enkel advies wat je misschien al bedacht hebt of al gehoord en wat je zal helpen dan. Ga een budget cursus doen, die zijn vaak gratis.

Probeer toch je huis te verkopen en huur iets in de sociale sector. Als je overwaarde hebt. Want dit kunnen ze alleen zeggen " eet je huis op" als je overwaarde boven de €xxxxx aantal euro's is.

UWV ik weet dat jullie je te houden hebben aan de regels en de wet. Maar jullie kunnen wel hier tegen ingaan dat het in sommige gevallen niet leefbaar is en mens onteerend is. Dit doen jullie niet! Ga je schamen!!!!!!

Door Will op vrijdag 22 maart 2019, 00:17

Ik sluit me aan bij de mening van Mark, ervan uitgaande dat je inderdaad nauwelijks of geen hypotheeklasten hebt. Dan is je situatie vergelijkbaar met mensen die moeten rondkomen van het sociaal minimum. En als je recht op toeslag hebt sta je er zelfs beter voor dan die 100.000en landgenoten die leven op het randje en ook nog met hogere woonlasten van doen hebben. Zeker nu voor die groep de huurtoeslag ook nog is gekrompen. Ik zou de woning verkopen en gaan huren. Dan heb je, zeker met de prijzen die nu voor huizen betaald worden, een prima buffer.
Daarop inhakend, fijn dat Forum voor democratie eraan komt en hopelijk dat deze partij o.a. ook meer gaat doen voor onze minderbedeelde landgenoten. Eerst maar eens de puinhopen van Rutte opruimen en dan aan de slag voor een beter leven voor de mensen die het echt nodig hebben. Krijgt het UWV ook minder klanten.

Door Anonymous op vrijdag 22 maart 2019, 09:22

Het is toch bizar dat een vrouw om financiële hulp moet vragen via een blog op de website van het UWV, een instantie die juist een opvangnet moet bieden aan mensen die het moeilijk hebben. Mijn antwoord zou dan ook zijn schrijf een brief aan alle politici die invloed hebben op de regels waardoor dit soort situaties ontstaan, dit mag gewoon niet voorkomen. Doe desnoods een crowdfunding actie samen met meer mensen in een dergelijke positie waarbij je een deel voor overleven gebruikt en een deel investeert in bewustwording.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord