UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Gepest worden op het werk
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Help! Ik word gepest …

Word jij wel eens gepest? Er zijn verschillende websites met informatie en tips over wat je het beste kunt doen.

keer gelezen
631

Pesten komt overal voor. En wie loopt de grootste kans om slachtoffer van pestkoppen te worden? Iemand die opvalt. Iemand met een beperking bijvoorbeeld. Verschillende websites vertellen je wat je het beste kunt doen als je slachtoffer bent van pesterijen.

'Ik ben heel erg angstig geworden voor mensen'

Pesten is van grote invloed op het leven van degene die gepest wordt. Niet alleen tijdens de periode dat het pesten plaatsvindt, maar soms ook lang daarna. Zo vertelt Jurian op het Wajong-forum van UWV Perspectief: ‘Ik ben bij vele werkgevers gepest en ben 2x zelfs fysiek mishandeld. Ik heb er allemaal vreselijke trauma's aan overgehouden en ben heel erg angstig geworden voor mensen.’

‘Anders’ dan de rest

Mensen die in een bepaalde groep, of in de samenleving, net even ‘anders’ zijn, krijgen sneller te maken met pesten. Het kan zijn dat iemand gepest wordt om zijn seksuele geaardheid, ras of huidskleur. Maar ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke handicap zijn jammer genoeg vaker slachtoffer. D.Mast vertelt op het Wajong-forum: ‘Pesten op het werk. Tijd dat daar wat aan gedaan wordt, zeker nu ook Wajongers bij gewone bedrijven moeten werken in het kader van de Participatiewet!’

Hulp zoeken

Een handicap of chronische ziekte kan maken dat je minder weerbaar bent. Ook kun je je juist door je beperking soms onzeker voelen. Erg naar dus als je dan ook nog eens wordt gepest. Gelukkig zijn er ook verschillende instanties en hulpverleners waar je terechtkunt voor hulp:

  • Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft officiële tips tegen pesten opgesteld. Deze lees je in de Wegwijzer Pesten TNO Arbeidsmonitor.  De Wegwijzer Pesten is erop gericht de gepeste, de omstander en de leidinggevende/HR-medewerker te helpen bij het (h)erkennen van pestgedrag. Daarbij geeft de wegwijzer handvatten om pesten aan te pakken. 
  • Op de website van Stichting Pesten kun je anoniem je verhaal insturen en aangeven hoe de stichting je kan helpen. Zij doen dit bijvoorbeeld door contact op te nemen met jou of je bedrijf of instelling.
  • Word je op je werk gepest door collega’s of zelfs een leidinggevende? Op www.pestenopdewerkvloer.nl vind je een lijstje met tips die je kunnen helpen een einde te maken aan het pesten. 
  • Op aandachtvoorpesten.nl vind je een overzicht van hulpverleners per provincie. Ook heeft de site een aparte pagina voor mensen met een licht verstandelijke beperking. De website plaatst ook wisselende videoboodschappen van bekende Nederlanders, die daarin gepeste mensen een hart onder de riem steken. Je vindt er de videoboodschap van de band Mainstreet. Met hun single Dreamers en het speciaal opgerichte Dreamersforum willen zij iedereen die een moeilijke tijd doormaakt een beetje steun geven.

Ben jij vroeger weleens gepest? Of gebeurt het nu nog steeds? Wat deed jij om ervan af te komen of om je beter te voelen? Vertel over jouw ervaringen met gepest worden. Reageer hieronder of praat verder op het forum.

Illustratie: Chiara Arkesteijn

Gepubliceerd op: 06-03-2017

Lees meer over

Op het werk

Reacties

Door Gerrit Hartholt op woensdag 8 maart 2017, 12:21

Geachte redactie.

In opdracht van het ministerie van SZW heeft TNO Monitor een Wegwijzer Pesten opgesteld met tips, dit zijn dus officiële tips.

Wegwijzer Pesten (tips o.a. op pag 22)
http://www.monitorarbeid.tno.nl/nieuws/kwart-van-de-werknemers-ooit-gep…

Deze Wegwijzer Pesten is gemaakt door echte deskundigen als Seth van den Bossche TNO.

Als initiatiefnemer van de petities 'Stop pesten op het Werk!' en 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht' kan ik nadere informatie verstrekken.

Redactie het beste.

Groet Gerrit Hartholt

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord