UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Moeder en dochter wandelen door stadscentrum
Geld Achtergrond

Hoe zit het met toeslagen in 2020?

Een toeslag is een aanvulling op je inkomen. Of je recht hebt op toeslag, hangt af van je leefsituatie en je inkomen. Alle toeslagen op een rij. Kijk of er voor jou iets verandert in 2020.

keer gelezen
2069

Ontving je vorig jaar een toeslag van UWV of de Belastingdienst, of wilde je deze gaan aanvragen voor dit jaar? Dan kunnen de volgende veranderingen vanaf 1 januari 2020 voor jou van belang zijn. 

Info over je digitale jaaropgaaf van UWV vind je hier: https://perspectief.uwv.nl/artikelen/digitale-jaaropgaaf-uwv-2019

Een toeslag is een aanvulling op je inkomen. Of je recht hebt op toeslag, hangt af van je leefsituatie en je inkomen. In welke situaties je precies toeslag van UWV kunt aanvragen, vind je op uwv.nl.

Hoogte sociaal minimum in 2020

Het sociaal minimum dat voor jou geldt, hangt af van je leeftijd en je leefsituatie. Op UWV Perspectief vind je een video met meer uitleg over de verschillende leefsituaties.
2 keer per jaar (op 1 januari en 1 juli) worden de sociale minima opnieuw vastgesteld. Op de website van UWV vind je de meest recente hoogte van het sociaal minimum dat voor jou geldt. Liggen jullie gezamenlijke inkomsten onder het sociaal minimum? Dan kan een eventuele toeslag deze inkomsten aanvullen.

Toeslagen via Belastingdienst

Via de Belastingdienst kun je verschillende toeslagen aanvragen.

Zorgtoeslag

Ben je alleenstaand en is je inkomen niet hoger dan € 30.000 per jaar, dan krijg je in 2020 zorgtoeslag. Als je de zorgtoeslag samen met je partner aanvraagt, is de inkomensgrens € 38.500. Voorwaarde is wel dat je niet te veel vermogen hebt. Ben je alleenstaand? Dan mag je vermogen niet hoger zijn dan € 116.613. Woon je samen? Dan mag jullie vermogen niet hoger zijn dan € 147.459.
Hoe hoog de toeslag is, hangt af van jouw inkomen en leefsituatie. De maximale zorgtoeslag voor alleenstaanden is in 2020 € 104 per maand. Als je een toeslagpartner hebt is dat € 199. In deze tabel kun je lezen hoeveel zorgtoeslag jij maximaal kunt krijgen.

Abonnementstarief WMO 2020

Mensen met een beperking of chronische ziekte hebben momenteel te maken met een stapeling van zorgkosten en eigen bijdragen. Zoals voor de Wlz, Wmo of het eigen risico voor de zorgverzekering. De invoering van een maximale eigen bijdrage van € 19 voor zorg en ondersteuning vanuit de Wmo per 1 januari 2020 – het zogeheten abonnementstarief Wmo – is een maatregel van het kabinet om de stapeling van zorgkosten tegen te gaan.

Kindgebonden budget

Het kindgebonden budget is een extra bijdrage in de kosten voor je kinderen tot 18 jaar. Deze krijg je naast de kinderbijslag. In 2020 trekt het kabinet extra geld uit voor het kindgebonden budget. Het bedrag dat je per kind ontvangt, wordt verhoogd. Hoeveel je extra krijgt is nog niet bekend. De inkomensgrenzen om recht te hebben op kindgebonden budget worden verhoogd voor ouderparen. Hierdoor hebben meer gezinnen recht op kindgebonden budget.

De hoogte van het kindgebonden budget is altijd afhankelijk van je inkomen en leefsituatie. Je kunt hier meer over lezen op Wat is mijn leefsituatie?
Wil je weten hoeveel toeslag je kunt krijgen? Maak dan een proefberekening op belastingdienst.nl.

Kinderopvangtoeslag

Werk je en breng je je kind naar de kinderopvang of een gastouder, dan kun je kinderopvangtoeslag ontvangen. De voorwaarden vind je op belastingdienst.nl.
De overheid betaalt een percentage van de kosten van kinderopvang. De hoogte van deze tegemoetkoming hangt af van je (gezamenlijk) toetsingsinkomen en hoeveel van jouw kinderen naar de kinderopvang gaan. Hoe lager je inkomen, hoe hoger de bijdrage.

Voor de berekening van de opvangkosten gaat de Belastingdienst uit van een maximumuurtarief. Wat je meer betaalt, telt niet mee in de tegemoetkoming. Het maximaal uurtarief voor dagopvang bij een kindercentrum is in 2020 € 8,17, voor buitenschoolse opvang bij een kindercentrum € 7,02, voor dagopvang of buitenschoolse opvang bij een gastouder € 6,27.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van je woning. Voor het aanvragen van een toeslag moet je het toetsingsinkomen weten van jezelf en je partner. Dit kun je berekenen met de online rekenhulp.

Vanaf 1 januari 2020 zijn er geen standaardinkomensgrenzen meer. Hoe hoog je inkomen mag zijn, hangt af van je huur, je leeftijd en de samenstelling van je huishouden. Niet iedereen die huurt kan huurtoeslag krijgen. Om in aanmerking te komen mag je niet te veel verdienen. Ook mag de huur niet te hoog, maar ook niet al te laag zijn.

Wil je weten of en hoeveel toeslag jij in 2020 krijgt? Maak dan een proefberekening op de website van de Belastingdienst.

Meer weten over toeslagen

Bronnen: rijksoverheid.nl, belastingdienst.nl, vng.nl

Gepubliceerd op: 10-01-2020

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord