UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Voorkom problemen, vraag hulp bij schulden
Geld Tips

Hulp bij schulden

Leven met weinig geld valt niet mee, schulden zijn snel gemaakt. Zoek tijdig hulp om erger te voorkomen.

keer gelezen
7939

Jaarlijks krijgen veel mensen te maken met geldproblemen. Wie tijdig hulp zoekt, kan een uitzichtloze situatie voor zijn. Heb je financiële problemen? Erken zo snel mogelijk dat het niet goed gaat. Dat is het begin van een oplossing. Zoek hulp voordat de schulden te groot worden. Praat erover met vrienden of familie, misschien kunnen zij helpen.

Heb je financiële problemen? Erken zo snel mogelijk dat het niet goed gaat. Dat is het begin van een oplossing. Zoek hulp voordat de schulden te groot worden. Praat erover met vrienden of familie, misschien kunnen zij helpen.

Bespreek je probleem met UWV

Het hebben van schulden kan een belemmering zijn om weer aan het werk te gaan. Bespreek daarom je financiële situatie met je contactpersoon bij UWV. Hij/zij kan je daarnaast doorverwijzen naar instanties die je verder kunnen helpen.

Schuldhulpverlening via je gemeente

Je kunt ook naar je gemeente toe, die heeft een gespecialiseerde schuldhulpverlener. Dat is iemand die je kan helpen om goed inzicht te krijgen in je situatie. Er zijn 2 routes om van je schulden af te komen: 

  1. Een vrijwillige schuldregeling met de partijen waar je schulden hebt (schuldeisers). Het is hierbij de bedoeling dat je genoeg geld overhoudt om je vaste lasten te betalen en te leven op bijstandsniveau. De rest van je inkomen wordt over een periode van 3 jaar aangeboden aan je schuldeisers. Hun wordt gevraagd dit bedrag te accepteren. Na 3 jaar hoef je de rest van je schulden niet meer terug te betalen. 
  2. Een wettelijke regeling. Schuldeisers zijn niet verplicht akkoord te gaan met een vrijwillige regeling. Lukt het niet om tot overeenstemming te komen met de schuldeisers? Dan kun je de rechtbank verzoeken om toegelaten te worden tot de wettelijke schuldsanering. De rechter kijkt o.a. of je schulden niet zijn ontstaan door fraude, een misdrijf of onverantwoord gedrag. Schuldeisers zijn verplicht om mee te werken aan zo'n wettelijke schuldsanering. Meestal duurt het traject 3 jaar, maar bij uitzondering kan een rechter bepalen dat je 5 jaar lang moet terugbetalen. 

Saneringsplan

De rechter benoemt een bewindvoerder, met wie je een saneringsplan maakt. De bewindvoerder let erop dat je je aan de afspraken houdt. Hij heeft contact met de schuldeisers en opent al je financiële post. Hij kan ook je eigendommen verkopen, zoals je huis of luxeartikelen. Van de mensen die worden toegelaten tot de wettelijke schuldsanering heeft 82% aan het eind van een traject geen schulden meer. 

Meer hulp via internet

Op internet staat veel informatie om uit de schulden te komen. Handige sites:

Persoonlijk verhalen

  • Pieter vertelt hoe hij met € 1.100 per maand moet rondkomen met zijn vrouw en 2 kinderen. Lees zijn verhaal
  • Linda weet zich geen raad. Ze is volledig arbeidsongeschikt verklaard na een zware hernia en komt niet rond van haar WAO-uitkering. Lees over haar moeite met rondkomen.

Meer lezen over schulden op UWV Perspectief?

Geüpdatet 07-05-2019

Gepubliceerd op: 19-10-2015

Reacties

Door Kaat op dinsdag 10 november 2015, 21:20

Mensen, die de dikke pech hebben om ziek te zijn, afschepen met een NIET LEEFBARE uitkering, vaak levenslang is MENSONTEREND!
We leven in een rijk land.uhh.daar merk ik helemaal niets van.Ja dat de rijken steeds rijker worden is een zeer bekend feit.En de armen armer ook. Gek hè ? Graaiende zorgverzekeraars, steeds minder in het basispakket,hogere eigen risico, stijgende BTW op voedsel enzovoort enzoverder. Mijn inkomsten zijn 965 en mijn vaste lasten 1076.....en dat is
410 huur (710 min toeslag)180 gas en licht,56 televisie/telefoon/internet.
20 water, 145 zorgverzekering(minima regeling +afbetaling), 375 eigen bijdrage, verzekeringen 200,mobieltjes 3x 10=30=1076.
En dan denkt u dat ik met mn 2 pubers (geen recht op kind regelingen)
UIT DE SCHULDEN kan blijven ? HOE??????? Bovenstaande rekening bevat GEEN VOEDSEL, KLEDING EN ANDERE NOODZAKELIJKE UITGAVES. Ohja.....nog 20 euro per 4 weken aan CAK. Een ritje naar mn zoon kost met de Valys 30 euro retour.Waarvan?Wat nou,geen schuld.

Door Vickey op zaterdag 18 juni 2016, 05:00

I do trust all the ideas you have introduced for your post. They're really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for beginners. May just you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

Door Elliott op zaterdag 25 juni 2016, 23:28

I'm gone to inform my little brother, that he should also go to see this web site on regular basis to take updated from latest news update.

Door Mariken. op woensdag 20 juli 2016, 01:14

Inderdaad kan je als alleenstaande niet rondkomen van een Wajong-uitkering. Ze zouden alleenstaanden eigenlijk 100% van het sociaal minimum moeten geven ipv 75% van het sociaal minimum. Na het betalen van de vaste lasten blijft er nog maar € 200 over voor eten, kleding, vervoer, extra zorgkosten en sociale participatie. Dat is dus veel te weinig. Het Nibud heeft berekend dat een alleenstaande alleen al voor gezond eten (volgens de schijf van 5) minimaal € 150 nodig heeft per maand. Het sociaal minimum moet voor een alleenstaande dus omhoog. € 970 in de maand is niet voldoende voor een fatsoenlijk bestaansminimum.

Door Mariken. op woensdag 20 juli 2016, 02:01

Ik raad mensen die moeilijk kunnen rondkomen aan om eens op de website van het nationaal zorgfonds te kijken (www.nationaalzorgfonds.nl). Dit is het idee voor een nieuwe zorgverzekering zonder eigen risico. Dat scheelt in de kosten!

Door Silvia op dinsdag 6 februari 2018, 11:23

Ik heb een Wajong uitkering en het is wikken en wegen om alles financieel rond te krijgen.
Maar het lukt. Het is grotendeels een kwestie van keuzes maken.
Ik heb geen tv en internet. Ik gebruik mijn mobiele internet om dingen te regelen. En lees liever een boek dan te kijken naar al die onzin op tv. Ik koop mijn kleding 2dehands (schoenen en ondergoed koop ik nieuw met mijn vakantiegeld) en heb een moestuintje, waar ik mijn eigen groenten en fruit biologisch kweek.
En ben verhuisd naar een goedkopere woning, let op mijn energie en gas verbruik en let goed goed op aanbiedingen met inkopen doen.
Ik wandel (rustig tempo) als ik ergens naar toe moet en het niet tevergeefs is. En heb een brommer voor dagen dat ik lichamelijk niet in staat ben om veel te bewegen, voor langere afstanden en boodschappen(dus goedkoop vervoer)

En ik ben blij met wat ik heb.
Ook ben ik dankbaar dat ik een uitkering krijg omdat ik ziek ben.

Gelukkig zijn is geen streefdoel, het is een manier van leven.....

Door Madroo90 op zondag 15 juli 2018, 13:12

Allereerst wil ik beginnen met dat ik blij ben dat je een Wajong-uitkering kan krijgen in NL. Ik zou niet moeten weten hoe ik anders überhaupt moet rondkomen.

Inhoudelijk op het artikel: Hier wordt er vanuit gegaan dat je al in de schulden zit. Ikzelf ben juist net uit de schulden, mede door de voedselbank en schuldhulpmaatje. Toch merk ik dat het niet genoeg is. Met mijn schuldhulpmaatje blijft er afstand en ben ik er nog niet.

Kortom: ik zie graag wat te doen als er nog geen schulden zijn maar je geldbeheer gewoon heel lastig is.

Door els op vrijdag 9 november 2018, 11:18

Boek Geld en geweld, Armoede en schulden in afhankelijkheidsrelaties.

Geld en geweld schetst een uniek beeld van cliënten in de geweldshulpverlening en hun (complexe) financiële problemen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt inzicht gegeven in de wisselwerking tussen geld en geweld. Ook worden praktische handvatten beschreven die professionals kunnen gebruiken voor het signaleren, bespreekbaar maken, motiveren en ondersteunen van deze gezinnen en (jong)volwassenen.

ISBN 9789088508653 | 160 Pagina's | Paperback | 1ste druk, 2018

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord