UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Schoenen van jongen en meisje dicht bij elkaar
Jongen en meisje houden hand vast
Hulp geven en krijgen Interview

Daten met een verstandelijke beperking

Veel mensen met een verstandelijke beperking zijn eenzaam. Een maatje vinden is niet makkelijk. Onderzoeker Dilana Schaafsma onderzocht hoe dat komt. En geeft tips.

keer gelezen
853

Veel mensen in Nederland zijn eenzaam. Daarom is er elk jaar de Week tegen Eenzaamheid. Ook onder mensen met een verstandelijke beperking komt veel eenzaamheid voor. Ze hebben behoefte aan iemand om mee te praten en om mee samen te zijn. Maar een maatje vinden of iemand om een relatie mee aan te gaan, is niet voor iedereen makkelijk. Hoe kom je tot daten?

‘Er valt nog een wereld te winnen’

‘Er kunnen verschillende redenen zijn die het ontmoeten van nieuwe mensen moeilijk maken’, zegt Dilana Schaafsma. Dilana doet onderzoek naar seksualiteit en relatievorming bij mensen met een verstandelijke beperking voor Fontys Hogeschool Pedagogiek. ‘Ten eerste is de wereld van veel mensen met een verstandelijke beperking best klein. Ze ontmoeten weinig nieuwe mensen en hebben daar ook niet zo veel kans toe. Hun begeleiders hebben ook niet altijd in de gaten dat hun cliënt behoefte heeft aan vriendschap of verkering. Eenzaamheid levert niet direct problemen op en is slecht zichtbaar. Grensoverschrijdend gedrag of een kinderwens is makkelijker te herkennen.’

Geen privacy

Ook geld kan een probleem zijn: als je weinig geld hebt is er minder keuze om leuke dingen te doen. Daarnaast kan vervoer een probleem opleveren. En soms hebben mensen niet zo veel vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Gebrek aan privacy staat ook vaak in de weg, dan is er geen plek om alleen te zijn. Maar ook de omgeving kan tegenwerken, bijvoorbeeld als de ouders contact van hun zoon of dochter met een ander niet zien zitten. En contact verbieden. 

Relatie onderhouden

Het idee dat mensen met een verstandelijke beperking behoefte hebben aan een relatie en seks lijkt relatief nieuw te zijn. Dilana: ‘In mijn gesprekken met directies van instellingen, begeleiders en cliënten bleek dat de begeleiding ‒ vaak vanuit de beste bedoelingen ‒ meer gericht is op veiligheid, dan op autonomie en geluk vinden. Er komt wel steeds meer aandacht voor, gelukkig. Maar stel, je hebt een date en daar komt een relatie uit voort, dan werpt het volgende probleem zich op. Hoe onderhoud je je relatie? Hoe maak je goed ruzie, hoe communiceer je? Daar is begeleiding voor nodig. Er valt nog een wereld te winnen op dating- en relatiegebied voor mensen met een (verstandelijke) beperking.’

dilana is onderzoekster

Dating- en vriendschapssites en handige apps

Tips voor als je gaat daten

 • Zorg ervoor dat je vervoer hebt (vraag hulp aan je begeleider)
 • Vertel iemand waar je hebt afgesproken en met wie
 • Neem je telefoon mee
 • Zorg dat je schoon en netjes bent
 • Stel vragen aan de ander
 • Praat niet alleen over jezelf
 • Doe geen dingen die je niet wilt doen

Tips voor begeleiders

 • Laat als begeleider je eigen ideeën over hoe relaties moeten zijn los. ‘Verkering’ betekent niet voor iedereen hetzelfde.
 • Erken de behoefte aan gezelschap en/of seks.
 • Kijk waar je kunt helpen en aanmoedigen.
 • Wijs op Eerste Hulp Bij Dating: een boekje vol met datingtips, -adviezen en een vragenlijst om behoeftes in kaart te brengen. Zie www.eerstehulpbijdating.nl.

Meepraten over daten met een beperking?

Op het Wajong-forum kun je ook meepraten over dit onderwerp. Lees de ervaringen van Wajongers met daten.

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord