UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Schulden
Geld Tips

Ik heb Wajong of WIA en zit in de schulden: wat nu?

Als je schulden hebt, dan kan dat een probleem worden. Bijvoorbeeld als je maandelijks meer moet aflossen dan je kunt betalen. Dat is niets om je voor te schamen, maar wel een goede reden om hulp te zoeken. Je hoeft het niet alleen te doen.

keer gelezen
418

Als je met je Wajong of WIA maar net uitkomt, liggen schulden op de loer. En wat kun je doen als je Wajong of WIA krijgt en in de financiële problemen zit? Wij zetten de beste tips en adviezen op een rijtje.

Een schuld heeft geen invloed op je Wajong of WIA. Maar je komt in de problemen als je meer moet aflossen dan er binnenkomt. Je kan je schulden dan misschien niet meer oplossen zonder professionele hulp. Praat erover met vrienden of familie. En met je contactpersoon bij UWV. Hij of zij kan je verwijzen naar organisaties die je kunnen helpen. Dat kan bijvoorbeeld een gespecialiseerde schuldhulpverlener van de gemeente zijn. Je kunt de gemeente ook rechtstreeks benaderen.

Maak een financieel overzicht

Zet onder elkaar hoeveel je betaalt aan aflossing van je schuld, huur, boodschappen, verzekeringen en abonnementen. Tel ook alle kleine bedragen op die je per maand pint. Vergeet niet je vaste jaarlijkse lasten, zoals de gemeentebelasting, energiekosten en het eigen risico van je zorgverzekering. Schrijf ook op wat er maandelijks binnenkomt in de vorm van je uitkering of andere inkomsten uit bijvoorbeeld werk. Het verschil tussen je inkomsten en uitgaven is wat er maandelijks overblijft.

Open alle brieven

Het is verleidelijk om je post in een hoek te gooien als je weet dat er een aanmaning in zit. Maar vaak staat er belangrijke informatie in die je niet mag missen. Als je een rekening te lang laat liggen, wordt het bedrag dat je moet betalen vaak hoger. Dat kun je soms voorkomen door de organisatie te bellen waar je de rekening van krijgt om je situatie uit te leggen. Ga je geldproblemen niet uit de weg. Verdiep je erin en vraag om hulp als je er in je eentje niet uitkomt.

Handige websites

Op Nibud staat een plan om in 4 stappen meer grip op je geld te krijgen. Op Zelfjeschuldenregelen staat een invultool waarmee je een realistisch aflosplan maakt voor je schulden. Op schuldhulpmaatje.nl vind je buddy’s die zonder te oordelen met je aan de slag gaat om van je schulden af te komen. Op komuitjeschuld.nl vind je eerlijke verhalen van mensen die vertellen hoe zij in én uit de schulden zijn gekomen.

Gepubliceerd op: 25-03-2021

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord