UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Rondkomen van een Wajong, WIA of WAO uitkering
Geld Interview

Leven van een uitkering is …

Als je rond moet komen van een arbeidsongeschiktheidsuitkering, heeft dat nogal wat impact op je dagelijks leven. Steven, Marian en Caroline vertellen hoe dat voor hen is. Reageer ook.

keer gelezen
2676

Leven van een Wajong-, WIA- of WAO-uitkering … Ja, hoe is dat eigenlijk? Voel je je er prettig bij? Of is het eerder overleven? Steven, Marian en Caroline reageerden.

‘Leven van een uitkering is heel dubbel’ (Caroline, 55)

Rond moeten komen van een uitkering. Niemand die daarom heeft gevraagd. Maar hoe is dat nou eigenlijk? Voel je je dubbel beperkt, omdat je niets kunt doen om je (financiële) positie te verbeteren? Of juist blij dat een dergelijke voorziening er is? Drie ervaringsdeskundigen vertellen erover.

Steven – Wajong: ‘Geen vetpot’

Steven (30) heeft een spierziekte en een (oude) Wajong-uitkering. Hij volgde speciaal onderwijs, maar zat na zijn studie ineens in de reguliere wereld. Steven: ‘Ik kon niet goed inschatten hoe ik om moest gaan met mijn werkgever en collega's die geen beperking hebben. Gelukkig werd ik geholpen door een jobcoach. Zij legde de verantwoordelijkheden bij mij neer, omdat ik ‘niet bepaald dom’ was. Na enkele jaren ging het steeds beter. Inmiddels werk ik 20 uur per week met veel plezier bij de overheid, waar ik een van de collega's ben en niet die Wajonger. Deze uitkering maakt mijn leven wél iets makkelijker. Als mijn baan verdwijnt, kan ik terugvallen op mijn Wajong. Het is natuurlijk geen vetpot, maar met het bijhouden van je financiële administratie heb je zelf in de hand wat je doet met je geld.’

Marian – WAO: ‘Klote’

Marian (52) heeft te kampen met toegenomen klachten als gevolg van een aangeboren handicap (spina bifida). Ze heeft al zeker 15 jaar geen betaald werk meer en ontvangt een WAO-uitkering. Veel woorden heeft ze niet nodig om te beschrijven wat leven van een uitkering voor haar betekent. ‘Daar kan ik erg kort over zijn: klote! Ik ben geboren met spina bifida. Ik wist dat ik misschien versleten heupen zou krijgen, door de manier waarop ik loop. Maar ik wist eigenlijk niet dat mijn handicap kon verergeren. 
Na de regelmaat van een werkend bestaan kwam ik ineens thuis te zitten. De revalidatiearts vond dat ik rust moest nemen, maar eigenlijk is dat niets voor mij. Natuurlijk weet ik wel dat dat het beste voor mij is. Toen mijn kinderen allebei net na elkaar het huis verlieten, voelde ik me erg nutteloos. Je doet er niet meer toe. Niet voor je werk, en niet voor de kinderen. Gelukkig was mijn oudste dochter al vrij snel zwanger. Nu pas ik soms op. Ik kijk er altijd naar uit als mijn kleindochter komt. Dan heb ik weer een nuttige invulling van mijn dag.’

Caroline – WIA (IVA): ‘Dubbel’

‘Leven van een uitkering is heel dubbel’, zegt Caroline (55). ‘Na de diagnose PDD-NOS werd ik in 2013 volledig arbeidsongeschikt verklaard. Van UWV ontvang ik een IVA-uitkering, daarnaast doe ik een paar uur per week vrijwilligerswerk. Het is fijn dat deze mogelijkheid er is. Ik heb hiermee een bevestiging en erkenning gekregen na 30 jaar werken met grote problemen. Eindelijk geen dreigend ontslag meer boven mijn hoofd. Ik heb rust en een bepaalde zekerheid gekregen die ik nooit eerder ervaren heb. Aan de andere kant sta ik nu aan de zijlijn. Ik heb een beperking. Die zich in mijn geval voor 80% in werksituaties voordoet. In andere situaties ervaar ik mijn beperking niet als zodanig, en dat bezorgt me regelmatig schuldgevoelens: verdien ik deze uitkering wel?
Mijn vrijwilligerswerk heb ik precies zo gedoseerd dat het geen problemen geeft. Ik heb het zelf in de hand. Maar toch denk ik dat ik opgelucht zal zijn als ik over 12 jaar mijn pensioen krijg. Dan ben ik weer ‘net als iedereen’ die gewerkt heeft.’

 

Wil jij ook reageren op de stelling: Leven van een uitkering is …? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 06-01-2018

Lees meer over

Uitkering

Reacties

Door Nico op donderdag 30 augustus 2018, 10:05

Ik denk dat er meer mensen zouden werken als je situaties zoals die van Steven mogelijk maakt. Doordat hij hoger opgeleid is en waarschijnlijk niet met een loondispensatie-regeling te maken heeft houdt hij waarschijnlijk meer over dan een Wajong. Dat wordt voor veel starters door loondispensatie-regeling nu onmogelijk gemaakt. In feite worden de kosten en risico's van werk bij arbeidsongeschikten gelegd zonder dat daar baten tegenover staan. Dan ga je mensen niet uit de Wajong krijgen, maar die je ze er nog verder in. We moeten dus echt een andere richting op, want fouten nu zorgen in de toekomst voor het schier onmogelijk worden van het reïntegreren van arbeidsongeschikten die nu door voor hen onvoordelige wet- en regelgeving niet aan de slag (durven te) gaan.

Door A. Scheoers op vrijdag 31 augustus 2018, 07:00

Leven met een uitkering geeft je zeer zeker het gevoel dat je alleen maar een toeschouwer bent (ma - vrij) wanneer iedereen naar zijn/haar werk gaat. Het niet meer actief kunnen bijdragen in de werkzame samenleving maar ook zeker (afhankelijk van de klachten) op sport en sociaal gebied is een harde pil om te slikken. Veroordelingen van de buitenwereld dat je op andermans kosten leeft en de blikken van afkeur die je soms krijgt als je verteld dat je een uitkering geniet vallen niet mee. De hoge zorgkosten die gepaard gaan met de klachten en het niet opbouwen van pensioen over de uitkering zijn zorgelijke zaken. Rondkomen van een uitkering, sociaal en emotioneel functioneren, toekomstperspectief zijn factoren die vaak onderschat worden.

Het leven van een uitkering is niet makkelijk voor velen.

Door Mar op zaterdag 1 september 2018, 21:37

Ik heb 13 jaar een WAO uitkering gehad.
Ik zou niet weten hoe ik het zonder had moeten doen tijdens mijn ziekte. Maar 1 ding wil ik er wel over zeggen. Met een uitkering overleef je, het heeft niet genoeg ruimte om echt te leven.
Na revalidatie heb ik weer werk gevonden. Heb nu ook weer wat geld over om eens wat leuks te doen.
Met een uitkering valt daarvan heel veel weg.

Door Jan Luit op zondag 2 september 2018, 14:31

Als je daadwerkelijk bent aangewezen op een uitkering kan ik me voorstellen dat het rond komen van een uitkering moeilijk is.
Toch lopen er heel veel mensen te profiteren, ik denk 90% kan er niets aan doen en hebben ook wel de intentie om (weer) aan het werk te gaan.

10 % vindt het wel best heb ik de indruk uit eigen ervaring, handje ophouden en er rolt wel een x bedrag in.

De uitkeringsinstanties zijn in mijn ogen lang niet streng genoeg.

Door Wilma op zondag 2 september 2018, 17:36

Ik ben 50 en heb sinds 2 jaar iva. Altijd knetterhard gewerkt, maar afgekeurd ivm diabetescomplicaties. Chronisch ziek, een beperking en je staat op achterstand. Ik doe nu vrijwilligerswerk waar ik veel waardering voor krijg, ik hoef eindelijk me niet meer beter voor te doen dan ik ben. Het is triest. Als we allemaal iets minder prestatiegericht, en gericht op economisch gewin waren, konden veel mensen nog meekomen. Ik ben afgekeurd, maar niet afgeschreven. Toch was t voor mij beter zo. T was op.

Door Angela op zondag 2 september 2018, 18:07

Op zich ben ik er niet positief over. Kreeg je in het verleden een stevige diagnose, dan schept het UWV geen voorwaarden om op de manier die jij logisch vindt weer in het arbeidsproces te komen.
De uitkeringen zijn zo laag dat je niet veel kunt ondernemen en dus thuis zit. In mijn geval heeft dat tot een wanhoopsdaad geleid na 8 jaar thuis, jong en intelligent. Toen ik in Amsterdam het UWV bezocht, ging men wel menselijk met mij om, maar wat ik nodig heb zal ik via anderen (ouders, partner) moeten regelen. Dat maakt mij ongezond afhankelijk. Op lange termijn is dit echter wel het beste en gek genoeg ook voor het UWV. Maar aan lange termijn denken doet het UWV in mijn geval niet.

Door Yesha op maandag 3 september 2018, 10:00

Leven met een WIA uitkering...maakt me nog zieker. 100% afgekeurd en ik krijg maar 270 per maand. Meer niet, geen recht op aanvulling of toeslagen, niets. Als zieke voelt het alsof ik nu extra word gestraft. Het peiljaar is uit een jaar dat ik al ziek was, maar peiljaar verleggen doet het UWV niet. Meedenken met een afgekeurd persoon ook al niet, enkel zeggen dat 'werken loont' en een reïntegratietraject (!) starten. Als hoogopgeleide (WO) wil ik niets anders dan me nuttig maken, werken en carrière maken, maar ik ben niet voor niets afgekeurd. En hierdoor drukken jullie mijn neus nog eens extra op de feiten, want wat ik wil kan niet door mijn ziekte en dat voelt rot. Het is zo schrijnend als geen enkele instantie je kan of wilt helpen en ik nu niet eens al mijn medische kosten kan betalen en dus nu gedwongen word om geld boven gezondheid te kiezen.

Door Ebo Hoekstra op maandag 3 september 2018, 11:40

Stop de moderne slavenarbeid met een wajongers
Men heeft vaak over een derdewereldland als het over de lage lonen heeft.
Dat kan volgens de regering niet
Maar onze regering en het UWV doen hetzelfde hier
Met de wet die toestemming geeft om lage loonwaarde toe te staan
Is de wajongers de speelbal van de bazen
Hier een rekensom van een Wajonger met loonwaarde van 25%
Hij werkt 40 uur in week
Hij krijgt daar voor 247,01 in de maand
Dus 247,01:4= €61,75 per week
Dus €61,75: 5=€ 12,35 per dag.
Dus €12,35 :8 uur = € 1,54 per uur
Dus dit verdiende een Wajonger zonder uitkering van een baas
Dus dit noem ik moderne slavenarbeid in Nederland
Dat mede mogelijk wordt gemaakt door de regering en het UWV.

Door Henk Visscher op dinsdag 4 september 2018, 09:07

Beschamend,om mensen ,die niet alles kunnen maar met de juiste instelling ,zo te behandelen.
Maar misbruik veel harder aanpakken,en zeker ook degenen die (vaak erg goed betaald) dat laten gebeuren !

Door Agnes op zondag 23 september 2018, 12:13

Ik ben een week volledig afgekeurd en krijg na twee jaar ziektewet een iva uitkering. Het voelt voor mij dubbel op dit moment en ik moet het nog laten landen bij me zelf . Vooral naar de buiten wereld toe is er niet altijd begrip voor dat je een uitkering hebt. Ik krijg niet " voor de lol" een uitkering zeg maar .

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord