UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
log Deverra relaties en contacten onderhouden
Mijn ziekte/beperking Blog

Afspraak onder voorbehoud

Deverra heeft sinds een aantal jaren Q-koorts. Haar leven is hierdoor enorm veranderd. Ook haar vriendschappen en relaties veranderen. Is dat erg?

keer gelezen
742

Deverra’s lijf is kapot door Q-koorts, maar geestelijk is en blijft ze sterk. Door haar ziekte denkt ze na over haar leven. En haar relaties en vriendschappen. Alles verandert, zo lijkt het.

‘Lotgenoten zijn een aanvulling geworden’

Familie, vrienden, buren, kennissen, kinderen, hulpverleners, oud-collega’s. Ik heb veel mensen om me heen en met hen allemaal heb ik toch een soort van relatie. Deze relaties zijn behoorlijk onder druk komen te staan sinds ik Q-koorts heb. Andere hebben zich juist verdiept. Sinds ik ziek ben, zijn al mijn relaties veranderd. Sommige zijn verdwenen of er zijn andere mensen voor in de plaats gekomen. Lotgenoten zijn een aanvulling op de mensen in mijn omgeving geworden. 
Sinds de Q-koorts vind ik relaties ingewikkeld. Of die nu met vrienden, mijn vriend of familie zijn. Hoe houd ik mezelf op de been en ook nog mijn relaties in orde, vooral met de mensen die dichtbij staan of horen te staan?

(Geen) ruimte voor de buitenwereld

Ik ben zo’n type dat als ze zich niet lekker voelt, zich terugtrekt. Van alles en iedereen. Dan vraagt mijn lijf zoveel energie dat ik gewoon geen ruimte heb voor de buitenwereld. Voor de mensen om me heen is dat behoorlijk ingewikkeld. Het vraagt dan ook veel flexibiliteit en geduld van ze.
Waar ik vaak behoefte aan heb, is gewoon een babbeltje. Vaak hoor je dat oudere mensen bijvoorbeeld thuishulp hebben, maar dat ze eigenlijk meer behoefte hebben aan gezelschap. Liever dat er iemand 1 keer in de week langskomt zodat ze even een contactmoment hebben. Inmiddels begrijp ik dat. Ik ben pas 44 maar het wekelijks langskomen van de thuishulp is aangenaam. Ze vraagt me hoe het gaat en we kletsen oppervlakkig terwijl ze mijn huis schoonmaakt.

Afspraak onder voorbehoud

Ik zou graag meer tijd en energie in vriendschappen steken. Meestal gaat het maken van een afspraak met mij samen met de zin: ‘Afspraak onder voorbehoud’. Gelukkig zijn de echt goede relaties niet onder voorbehoud en weten we elkaar altijd wel te vinden voor een nieuwe afspraak. Ook al duurt dat soms even.

Lees ook de eerdere blogs van Deverra:

 

Vind jij contacten en relaties onderhouden moeilijker of anders door jouw situatie of gaat het je gemakkelijk af? Deel jouw ervaringen hieronder met andere lezers.

Gepubliceerd op: 03-05-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord