UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Chronisch ziek en onzekerheid
Mijn ziekte/beperking Blog

Chronisch ziek betekent onzekerheid

Een chronische aandoening brengt soms veel onzekerheid. Vertrouwen in je lijf is vaak weg. Hoe gaat Deverra hier mee om?

keer gelezen
1887

Door Q-koorts is Deverra haar zekerheden in het leven kwijt. Hoe een dag, week of maand zal verlopen is van tevoren nooit te voorspellen. Hoe gaat ze om met al die onzekerheden?

Zeg je ‘chronisch ziek’, dan zeg je ‘onzekerheid’. Onzekerheid in alles, maar dan ook werkelijk alles. De ene onzekerheid is 24/7 aanwezig, een andere onzekerheid komt bij momenten naar boven. Onzekerheid maakt kwetsbaar en voelt soms als schaamte.

Zoveel dingen om onzeker over te zijn: hoe kom ik de dag, week of maand door? Hoe zie ik eruit, ben ik nog aantrekkelijk? Hoe kom ik deze maand rond, is er ooit een kans op werk en hoe dan? Heb ik vandaag een goede of een slechte dag, kan mijn afspraak doorgaan of moet ik weer afzeggen? Hoe zullen mensen reageren? Moet ik wel of niet over mijn ziek zijn vertellen? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Allemaal vragen die voortkomen uit onzekerheid.

Vicieuze cirkel

Iedereen heeft wel onzekerheden. Maar bij een chronisch zieke liggen de onzekerheden door het ziek worden of ziek zijn, en het leven met beperkingen, onder een vergrootglas. Hoe het dagelijks leven verandert met een ziekte had ik vooraf nooit kunnen bedenken. En ook dat maakt weer onzeker. Het is een vicieuze cirkel waar bijna niet uit te komen is. Onzekerheid maakt ook weer onzeker. Hoe ingewikkeld.

Niet compleet

Ik heb me lang geen compleet mens gevoeld, lichamelijk en geestelijk. Dat heb ik na lang vechten en na een moeilijke periode weer een beetje onder controle. Ik voel me daar iets zekerder over; maar echt weg gaat het nooit. In ieder geval tot nu toe niet.

Ook mijn eigen lijf maakt me onzeker. Op zogenaamd goede dagen weet ik dat minder goede of slechte dagen volgen. Ik weet alleen nooit hoe goed of slecht een dag is of wordt, want Q-koorts is net als het weer; het kan zo omslaan. Elke keer is het weer opnieuw incasseren en accepteren. Was er maar een Q-koorts-buienradar. Desalniettemin, als mijn figuurlijke zon schijnt, geniet ik er wel van.

Iedereen heeft zijn of haar onzekerheden. Niemand zou zich daarvoor hoeven te schamen.

Lees ook de eerdere blogs van Deverra op UWV Perspectief

Gepubliceerd op: 03-06-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord