UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Illustratie van de persoon Vincent Bijlo
Mijn ziekte/beperking Blog

Column Vincent Bijlo: wij en zij

De blinde cabaretier, schrijver en columnist Vincent Bijlo geeft commentaar op het leven en de sociale zekerheid. 

keer gelezen
636

Vincent Bijlo (Amsterdam,1965) is cabaretier en schrijver van onder meer columns in landelijke dagbladen. Voor UWV schrijft hij columns in Perspectief en UWVMagazine.

Wie zijn zij? Zij zijn degenen die zich onbeperkt wanen en anderen, die zij zij noemen, beperkt vinden.De anderen, denken ze, kunnen iets niet wat zij wel kunnen, lopen bijvoorbeeld, of denken, of zien. Ze weten niet dat zien veel meer is dan kijken; zien doe je met alle zintuigen die je hebt. Ga maar na. De onbeperkten kunnen zich overdag nog best goed verplaatsen, maar 's avonds, als de zon onder is, zijn ze niet in staat te functioneren zonder allerlei lichthulpmiddelen. Ik respecteer dat uiteraard, die lichtverslaving van ze, maar laten ze dan ophouden mij beperkt te noemen. We zijn allemaal beperkt. Zij denken in patronen. Patronen zijn veilig, vaak heilig. Je kent wat je kent en wat je niet kent is eng. Ze oordelen en veroordelen op grond van vooroordelen.

Er zijn steeds meer onbeperkten die het licht zien, die beginnen te begrijpen dat onbeperkten en beperkten niet bestaan, dat we af moeten van het plakken van etiketten. Als je iemand labelt als ‘beperkt’, dan is er een grote kans dat hij of zij daar naar gaat handelen. Dat is de kern van uitsluiting. Alles wat we hoeven te doen is elkaar zien. Weg met de hokjes, we moeten ontschotten. Niet dat wij allemaal hetzelfde moeten zijn, dat zou verschrikkelijk saai zijn. We moeten juist ons voordeel doen met het feit dat we allemaal anders zijn. Het is al zo vaak gezegd en geschreven, maar sommige dingen moet je blijven herhalen: kijk naar wat mensen kunnen en niet naar wat ze niet kunnen. Zie, voel, hoor en praat. Beschouw de ander niet als minder, maar als een van jouw soort: mens. Dat is inclusie. Dan zijn wij niet meer wij en zij, dan zijn wij wij.

Wil je reageren op Vincents column? Laat je reactie hieronder achter. 

Gepubliceerd op: 08-04-2019

Lees meer over

Blind of slechtziend

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord