UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Chronisch zieke vrouw werkt thuis door het coronavirus
Mijn ziekte/beperking Blog

Coronavirus: met z’n allen ‘chronisch ziek’

Door corona blijven we massaal thuis en wordt alles afgezegd. Iets wat voor veel chronisch zieken, zoals Rachel, heel vaak geldt.

keer gelezen
610

Rachel (33, Wajong) heeft een chronische darmziekte waar ze medicijnen voor slikt die haar immuunsysteem onderdrukken. Dit maakt haar extra kwetsbaar voor virussen, zoals het nieuwe coronavirus. Ze werkt daarom al weken thuis en komt bijna de deur niet uit. Voor UWV Perspectief beschreef ze hoe zij als chronisch zieke tegen de situatie aankijkt.

Zaterdag 14 maart 2020. Op de bank. Kijkend naar het zoveelste avondnieuws dat bijna geheel gevuld is met corona-updates. Ineens besef ik hoe de corona-uitbraak in één klap van iedereen tijdelijk een chronisch zieke maakt. Beter gezegd: iedere gezonde Nederlander voelt nu tijdelijk hoe het is om chronisch ziek te zijn.

Thuisblijven

Om de uitbraak van het coronavirus zo goed mogelijk te beteugelen, wordt van iedereen gevraagd om dingen te laten. Naar de kroeg, een verjaardagsfeest of etentje met vrienden? Doe maar even niet. Concerten, evenementen en theatervoorstellingen worden afgezegd of uitgesteld. Scholen gaan dicht en mensen moeten zo veel mogelijk thuiswerken. Met mijn chronische ziekte en medicijnen die mijn immuunsysteem onderdrukken, verminderde ik al 3 weken geleden mijn sociale contacten. Het geeft me een veiliger gevoel dat nu veel meer mensen zich aan de restricties (beperkingen) houden. Hopelijk krijgen we hiermee het virus onder controle. Ik vind het opvallend hoeveel moeite mijn gezonde medemens ermee heeft! Het gedeelte van de bevolking dat hun gezondheid als vanzelfsprekend ziet, leeft zó anders dan ik. Mensen die normaal gesproken (van) alles gewoon kunnen, hebben blijkbaar veel moeite met iets niet mogen in verband met gezondheid. Een gezellig uitje moeten overslaan of een evenement moeten missen? Voor chronisch zieken zal dit altijd zo blijven. Ook na corona.

Herkenbaar

De strengere maatregelen en restricties gelden nog niet zo lang. Maar ik hoor nu al om me heen: ‘Wat is thuiswerken en veel thuisblijven saai. Ik verveel me!’ Veel chronisch zieken moeten regelmatig of altijd vanuit huis werken omdat reizen van en naar werk niet kan of te veel energie kost. Het virus zorgt er ook voor dat mensen minder of niet kunnen werken (door bijvoorbeeld werktijdverkorting, sluiting van bedrijven en ontslag) en dus minder of niks meer verdienen. Ook erg herkenbaar in chronisch-zieken-land. Gelukkig heeft Nederland een mooi sociaal vangnet waar we in moeilijke tijden op terug kunnen vallen. En wat betreft het niet meer (naar bepaalde landen) kunnen reizen, ook dat herkennen veel chronisch zieken. In ons geval door bepaalde klachten of medicijngebruik.

Allemaal chronisch ziek

Eigenlijk zijn gezonde en chronisch zieke mensen nu ineens íets meer hetzelfde. Ik wens dit niemand toe, maar aan de hand van dit verdrietige voorbeeld kunnen jullie ons voortaan misschien wel iets beter begrijpen. De ontwenningsverschijnselen die de gezonden nu vertonen, heb ik ‘gelukkig’ allang gehad. Ik weet dat ze vervelend zijn, dus wil ik iedereen sterkte wensen. Met het moeten missen van je vrienden en familie. Met het overslaan van dat ene feestje waarop je je zo had verheugd. Met niet op vakantie kunnen. Met het net wat vaker op de bank blijven zitten. Maar als je je niet ziek voelt en geen pijn hebt, kun je dat best even aan toch?

Bedankt

Ook wil ik iedereen die zich aan de restricties houdt bedanken. Want hiermee help je jezelf, kwetsbare ouderen én ons, kwetsbare chronisch zieken.

Reageren en ook je verhaal over corona delen?

Wil je reageren op dit verhaal? Herken je je in wat Rachel schrijft? Laat je reactie achter onder het artikel of stuur je verhaal in via het webformulier van Geef je op.

UWV en corona

Kijk op uwv.nl voor veelgestelde vragen over het coronavirus.

Op de website van Ieder(in) lees je meer over het coronavirus en chronisch zieken:

De vrouw op de foto is een model en niet Rachel.

Gepubliceerd op: 23-03-2020

Reacties

Door Chantal op maandag 23 maart 2020, 18:03

Super mooi en herkenbaar geschreven!

Door Jean Paul op donderdag 26 maart 2020, 19:42

Ik wens iedereen veel sterkte en liefde toe.
En voor alle mensen die nu werken in de zorg en het ziekenhuis ook. Zonde om negatief te worden

Door Stefanie op donderdag 26 maart 2020, 19:43

Alsof het mijn verhaal is. Zeer herkenbaar. De wereld van de maakbaarheid vervaagd. Chronisch zieken hebben deze ervaring al. Ik wens je veel gezondheid toe.

Door Wiesje op donderdag 26 maart 2020, 20:07

Zo herkenbaar! Ik had zelf ook al bedacht dat mijn dagelijkse leven niet zo heel veel veranderd. Maar des te meer mijn omgeving! Waar normaal gesproken de dagelijkse wandeling een onderbreking is van thuis zitten, en mij naast de nodige beweging ook ontspanning en afleiding in de natuur geeft, is buiten nu vooral een plek waar mensen zijn. Ging ik eerst naar buiten om te genieten van rust en ruimte, nu moet ik die delen met mensen die ik anders nooit tegenkom. Ik ontmoet nu de werkende klasse op straat. En wie ik normaal op straat tegenkom, blijven nu binnen omdat ze tot de risicogroep behoren.

Door Wandou op vrijdag 27 maart 2020, 00:45

Zeer herkenbaar verhaal en ja zo is het inderdaad, indien je chronisch ziek bent. Ikzelf ben sinds 2007 aan huis gekluisterd geraakt, dit na een bedrijfsongeval waarbij ik blijvend CRPS/RSD letsel heb opgelopen aan beide knieën en onderbenen. Hierdoor is mijn leven in een klap 180 graden veranderd. Normale dagelijkse dingetjes, maar ook zaken als feestjes, familie en vrienden, vakanties, uitjes, boodschappen, etc. zijn stuk voor stuk niet meer vanzelfsprekend geworden. Ook ik ben allang door de “aanpassingsfase” van binnenshuis leven gegaan, waardoor er vandaag de dag (door het Corona virus) voor mijzelf verder niets extra’s is veranderd. Het is inderdaad de omgeving die ineens verplicht is mee veranderd en het blijkt dat veel “gezonde” burgers het maar zeer lastig vinden om de opgelegde maatregelen op te volgen. Iets wat in deze ieders plicht is om te doen.

Rachel, Ik wens je alle sterkte toe! ❤️

Door UWV Webcare op vrijdag 27 maart 2020, 11:08

Beste Chantal, Jean Paul, Stefanie, Wiesje en Wandou en alle andere lezers,

Wat een mooie, lieve, indrukwekkende en ook schrijnende reacties van jullie onder het verhaal van Rachel.

Omdat we dit soort verhalen onder de aandacht willen blijven brengen zodat mensen er zich bewust worden wat deze corona-crisis doet met mensen met een chronische ziekte, zijn we op zoek naar jullie verhalen. Deze ervaringsverhalen willen we dan vertellen op Perspectief.

Willen jullie je verhaal of ervaringen met ons delen? Mail dan naar: wajongforum@uwv.nl Je kan je ook opgeven via de knop op deze pagina . (rechtsboven)

Heel veel sterkte voor iedereen!

Met hartelijke groet,
Saraya.
UWV Webcare/moderator Wajong forum.

Door Angela op zaterdag 28 maart 2020, 07:46

Ook ik zit al jaren thuis met div. chronische ziektes, ik woon toevallig ook nog aan de andere kant van t land, maar omdat mijn familie en zelfs mn kinderen geen contact willen, ook niet via telefoon of internet, is het isolement nog erger als bij anderen. Hoop dat gezonde mensen door de nu opgelegde beperkingen wat meer begrip krijgen voor de situatie van ons, chronisch zieken ......dan heeft t tenminste ook nog positieve gevolgen.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord