UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Dankbaarheid blog
dankbaarheid blog
Mijn ziekte/beperking Blog

‘Dankbaar voor wat ik kan en heb’

Die zag je niet aankomen: op een onverwacht moment een goed gesprek voeren. Echt contact hebben, omdat je er de tijd voor hebt. Ineens ben je dankbaar.

keer gelezen
2778

Iris Soerel is 59 jaar en ontvangt een WIA-uitkering, omdat ze door chronische rugpijn arbeidsongeschikt raakte. Het gevolg van slijtage en ontstekingen aan haar rug.

'Ik heb geen haast meer'

Na mijn behandeling door de fysiotherapeut rijd ik op mijn scootmobiel terug naar huis. De pijn in mijn schouder wil maar niet minder worden, ondanks de wekelijkse behandeling. De kou doet me ook geen goed. Het lijkt wel alsof er steeds meer verborgen gebreken zichtbaar, dus voelbaar, worden in mijn lijf. Ondanks het verval en de chronische pijn ben ik buitengewoon tevreden met dit lichaam. Als altijd ben ik moe en heb pijn. 

Goed gesprek

Dan zie ik een tegenligger die mij bekend voorkomt. Voordat ik weet wie het is, ben ik al voorbij. Op hetzelfde moment herkent de fietser mij. Ik stop als ik in mijn spiegel zie dat hij omkeert. Het jongetje dat als twaalfjarige mijn hondje uitliet is inmiddels een boomlange tiener. Na de gebruikelijke hoe-gaat-het-vragen raken we in gesprek. Zijn diepzinnige kijk op de wereld verrast mij. Mijn interesse in zijn wel en wee verrast hem en hij praat over zaken die hem bezighouden. Zijn opmerking dat men tegenwoordig zo weinig tijd heeft voor een echt gesprek, raakt mij. Als hij mij bedankt voor de tijd die ik neem, ben ik ontroerd. Wie kan het zich nog veroorloven om ongepland zo veel tijd te spenderen? Ik dus, want ik heb geen haast meer. Omdat mijn lijf het liet afweten. 

Ineens dankbaar

En ineens ben ik blij en dankbaar. Zomaar midden op de dag op het fietspad besef ik weer hoe dankbaar ik ben voor wat ik kan en heb. Ik kan het me veroorloven om de tijd te nemen voor een gesprek. Telkens wanneer ik wanhoop over de uitzichtloosheid van leven met chronische pijn, krijg ik op de een of andere manier een kans om iets te ontdekken. En dankzij deze ontmoeting weet ik dat ik alle reden heb om dankbaar te zijn.

Iris schreef eerder blogs voor UWV Perspectief:

Gepubliceerd op: 01-06-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord