UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Marjan is aan het werk in de koeienstal
Mijn ziekte/beperking Interview

De nieuwjaarswens van …

Voor het nieuwe jaar wens ik: ‘Meer taken op het werk’, ‘Duidelijkheid van UWV’, ‘Dat ik vaker voor mezelf kan kiezen.’ Wat is jouw wens voor 2020?

keer gelezen
1121

In 2019 hebben veel mensen hun verhaal gedeeld op deze site. Zoals Marjan, René, Danny en Johanneke. We vroegen ze naar hun dromen en verlangens voor het nieuwe jaar.

Via UWV kwam Marjan Andringa (26, Wajong) terecht bij de veehouderij van Jolmer de Vries. Daar helpt ze bij het melken van de koeien en het schoonmaken van de stallen. Wat zijn Marjans wensen voor 2020? ‘In het nieuwe jaar hoef ik geen dagje vrij of op vakantie; ik vind mijn werk veel te leuk. Wel heb ik behoefte aan wat meer rust en ik zou graag bij één bedrijf willen werken in plaats van bij twee. Ook hoop ik dat ik naast het melken meer taken krijg, zoals rijden op de trekker of oppassen als de boer van huis is.

Marjan staat in de koeienstal lachend naast een koe.

Ik verheug me op de lente, als de kalfjes weer naar buiten mogen. Dat is het mooiste wat er is!’ Lees het hele verhaal van Marjan: ‘Ik weet nu eindelijk waar ik goed in ben’.
 

Hoe is het als je uitkering afloopt, terwijl je het gevoel hebt dat je nog niet voldoende bent hersteld? René Wirken (57, WGA) vertelde hierover op deze site. In 2020 hoopt hij van UWV antwoord te krijgen op zijn vragen. ‘Ik wil weten waar ik aan toe ben, zodat ik me kan gaan richten op mijn herstel en het omgaan met autisme. Dat is alles. Ik voel me soms zo alleen staan en dat doet pijn.’
Wat te doen als je volgens UWV kunt werken, maar je behandelaar dit juist afraadt? Lees het verhaal van René en tips van een arbeidsdeskundige.

René staat met armen over elkaar en kijkt lachend in de camera.

Aan het begin van 2019 vertelde Danny Thomassen (33) over zijn omscholing van ICT’er naar ervaringsdeskundige in autisme. Inmiddels heeft hij een baan gevonden. ‘Ik ben nu al een tijdje aan het werk als medewerker begeleiding en het bevalt hartstikke goed. Mijn zoektocht naar werk ging niet vlot en het was zeker niet makkelijk, maar de aanhouder wint. Wat ik vooral wil achterlaten in 2019 is het gevoel dat ik niet voldoe. Dat ik nu zo`n leuke baan heb, heeft dat gevoel volledig ontkracht. Erg lekker, moet ik zeggen.

Danny kijkt lachend in de camera

In 2020 ga ik verder met het mooie werk dat ik nu doe, met een flink stuk meer zekerheid en waardering.’ Lees Danny’s verhaal en zijn tips voor omscholing.

Kun je leren leven met een borderline persoonlijkheidsstoornis? Johanneke (35, WIA) vertelde aan UWV Perspectief hoe ze borderline overwon. Voor 2020 heeft ze mooie dromen en wensen, waarbij ze uitlegt: ‘2019 was een bewogen jaar, maar ik heb de leermomenten, teleurstellingen en tegenslagen eigenlijk allemaal nodig gehad om te komen waar ik nu ben.’

Wensen en dromen voor 2020:

 • Ik hoop de opleiding tot ervaringsdeskundige te kunnen starten.
 • Ik hoop een partner te kunnen vinden, of in ieder geval te kunnen daten. Ik ben inmiddels 35 en de tijd begint een beetje te dringen. Na die lange tijd (9 jaar) aan therapie en ‘puinruimen’ heb ik wat haast gekregen om mijn leven op te willen bouwen.
Een tekening over borderline van Johanneke
 • Ik hoop meer tijd te kunnen besteden aan mijn teken- en schilderwerk zodat ik kan exposeren of een eigen website kan vullen met mijn werk. Ik wil wat van mezelf laten zien.
 • Ik hoop 8 kilo af te vallen. Ik wil graag werken aan een fit en sterk lichaam, om heel misschien in militaire dienst te kunnen gaan.
 • Ik hoop wat meer te kunnen vertrouwen op het verloop van dingen en ontmoetingen.
 • Ik hoop meer voor mezelf te kunnen kiezen en mijn grenzen aan te geven.
 • Ik hoop meer vrijheid te ervaren en mijn prestatiedrang te verminderen, en daardoor te kunnen zeggen dat het goed genoeg is.

Wat ik graag achterlaat in 2019:

 • De angst dat het nooit goed met mij zal komen.
 • De angst om dingen te missen (fomo: the fear of missing out).
 • De angst om de verkeerde keuzes te maken.
 • Onzekerheid en minderwaardigheidsgevoelens.

Wat wens jij voor 2020? En wat laat je liever achter in 2019? Laat hieronder je boodschap achter. Fijne feestdagen!

Gepubliceerd op: 20-12-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord