UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog van verzekeringsarts over autisme
blog van verzekeringsarts over autisme
Mijn ziekte/beperking Blog

‘Het’ is autisme

Verzekeringsarts Lujan heeft lang gezocht wat er aan de hand was. Waarom 'het' bij haar niet lukte en bij anderen wel. Dankzij haar zoon vond ze het antwoord. Hij had 'het' ook.

keer gelezen
4490

Verzekeringsarts Lujan heeft lang gezocht wat er aan de hand was. Waarom 'het' bij haar niet lukte en bij anderen wel. Dankzij haar zoon vond ze het antwoord. Hij had 'het' ook. Autisme.

In mijn leven heb ik vaak gedacht dat ‘het’ allemaal aan mij lag, dat ik niet goed genoeg mijn best deed. Ik heb mij ook vaak afgevraagd waarom ‘het’ anderen wel allemaal lukte. Mij lukte ‘het’ in ieder geval niet, ik was er vaak te moe voor. Ik wist niet wat ‘het’ was.

Mijn moeder vertelde altijd dat ik zo’n lieve en rustige baby was en een ‘eigenwijze’ maar vrolijke kleuter. Op de basisschool was ik altijd ‘langzaam en dromerig’. Het kwam als een verrassing dat ik een hele goede Cito-toets maakte en naar het vwo ging. Daar viel ik niet op, behalve dat ik maar 1 vriendin had, die ook wat stil was. 

Studeren ging mij niet altijd gemakkelijk af, maar met ups en downs haalde ik mijn artsexamen. Ik werd huisarts, het mooiste beroep van de wereld. Maar ik was vaak moe en ik begreep niet waardoor dit kwam …

Herkenning bij mijn zoon

Toen mijn zoon geboren werd, was hij het beste en het mooiste cadeau dat ik ooit had gekregen. Hij was een heel lieve en rustige baby, en een eigenwijze maar vrolijke kleuter. Op de basisschool was hij soms wat langzaam, maar duidelijk heel slim. En hij was vaak moe. Hij bleek autisme te hebben en daardoor wist ik dat ik ‘het’ ook had. Ik had ook autisme! Door hem heb ik mijn diagnose gekregen, door hem weet ik wat er met mij aan de hand is. Dat ik wel degelijk mijn uiterste best had gedaan, maar dat het soms gewoon niet meer ging.

Ontdekkingstocht naar autisme

Voor mij was mijn zoon een geschenk uit de hemel. We hebben samen, als autisten, een ontdekkingsreis gemaakt door de wereld van niet-autisten. En ik zag door zijn ogen een heel andere wereld, een wereld die ik goed kende omdat het ook mijn wereld was. We maakten ups en downs mee en ik bleef tegen hem zeggen, dat we gingen ontdekken wat bij hem paste en wat mogelijk was. Ik leerde veel dingen die ik zowel in mijn werk als privé kon gebruiken. Mijn zoon kon niet datgene doen, wat ik jaren eerder wel kon. De wereld was erg veranderd, veel drukker en sneller. Maar het had nu wel een naam. ‘Het’ was autisme.

Ons land, deze wereld, is van iedereen en we zouden allen recht moeten hebben op een werkplek die passend is. Je kunt alleen van jezelf uitgaan, zoeken wat bij jou past en ontdekken wat kan in jouw situatie. Veranderingen komen er niet als we erop gaan wachten en dit is de reden waarom ik mij sterk maak voor autisme en werk, in het bijzonder als Autisme Ambassadeur binnen UWV.

Ik hou nu nog meer van mijn zoon dan ooit tevoren. Hij is nu 18 en begint zijn eigen keuzes te maken, zijn eigen weg te zoeken. Dat is niet gemakkelijk voor hem, maar we doen ‘het’ nog steeds samen. 

Gepubliceerd op: 03-04-2017

Lees meer over

Autisme Verzekeringsarts Blog

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Gerdien op woensdag 12 april 2017, 12:35

Wat beschrijf je dat goed, Lujan. Ik heb het met plezier en verwondering gelezen.

Door I op dinsdag 18 april 2017, 10:53

Wat een mooi en zo herkenbaar beschreven verhaal. Mijn zoon is nu 20 en heeft door zijn autisme al een lange weg afgelegd.
Het blijft moeilijk om een goede plek te "veroveren" in de maatschappij.
Gelukkig betrekt hij mij nog steeds in het bewandelen van zijn gekozen pad.

Door peter hendrickx op vrijdag 21 april 2017, 23:52

Hoi lujan

Graag zou ik met u contact hebben over over autisme en hoe het uwv hier tegen aankijkt. Het levert enorm veel problemen op.
Misschien dat u als ambasadeur voor autisme naar mijn dossier kunt kijken. Ik zit in het process van arbeids beoordeling en heb nog geen beoordeling gehad.

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord