UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
lerrie blogt over schizofrenie
lerrie blogt over schizofrenie
Mijn ziekte/beperking Blog

Hoe ik van schizofrenie een kans heb gemaakt

Lerrie heeft positieve manieren gevonden om met zijn schizofrenie om te gaan. Zo maakt hij van zijn beperking een kans.

keer gelezen
2115

In 2012 kreeg Lerrie (28) de diagnose schizofrenie, na 2 psychoses en een halfjaar psychotisch leven. Humor en schrijven helpen hem om te gaan met zijn ziekte: ‘Ik heb veel plezier in het bloggen: het overdenken, het reflecteren en het schrijven. Zelf heb ik er ook weer veel van geleerd!’

'Ik dacht: ''Schizofrenie is een kans'', en ik ervoer een prettig gevoel'

In het Handboek Helende meditatie van Tulku Thondup* las ik in mei 2015 tips over de helende kracht van de geest. In het boek stond een verhaal van een praatgroep met patiënten met allerlei ziektes, zoals kanker of parkinson. Deze mensen hielpen elkaar met tips en wisselden ervaringen uit om een beter leven te hebben. Een vrouw kwam met het idee om voortaan het woord ‘kans’ te gebruiken in plaats van het woord ‘ziekte’ als ze samen praatten. Dat had effect. De blik op hun leven veranderde op een positieve manier bij die praatgroep.

Positieve gedachtes

Toen ik het las vond ik het eerst wat vreemd, maar ik besloot het ook te proberen. In mijn stille studentenkamer dacht ik ‘schizofrenie is een ziekte’ en ik voelde een vervelend gevoel in mijn lichaam. Vervolgens dacht ik ‘schizofrenie is een kans’ en toen ervoer ik een prettig gevoel. Ik was meteen enthousiast en besloot elke dag tijdens mijn meditatieuurtje 5 minuten te denken ‘schizofrenie is een kans’. Het beviel erg goed, dus soms als ik over straat liep of in de trein zat trainde ik mezelf met positieve gedachtes over schizofrenie. Verder pakte ik er ook andere dingen bij, zoals arbeidsongeschiktheid en psychoses.

In november 2015 realiseerde ik mij dat ik positiever was gaan kijken naar schizofrenie en de dingen die erbij horen, zoals een Wajong-uitkering hebben. Ik heb er eigenlijk geen last meer van en heel vaak vergeet ik dat ik het heb. Ik neem het wel serieus, dus ik neem elke dag gewoon mijn medicijnen. Verder luister ik goed naar advies van mijn psychiater en let op mijn belastbaarheid.

Mijn beperking is een kans

Mede doordat ik schizofrenie ook ben gaan uitlachen is schizofrenie in mijn beleving een kans geworden. Ik hing laatst zelfs met een foto op billboards in Nijmegen, waarop ik te zien ben met verschillende T-shirts met schizofreniegrappen. Ook heb ik mijn eerste cabaretoptreden gegeven over schizofrenie, op een comedyavond. Superspannend, maar mede mogelijk gemaakt door mijn schizofrenie.

* een Tibetaanse boeddhist
 

Meer blogs lezen van Lerrie?

Gepubliceerd op: 03-01-2017

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door HonestBlogger op donderdag 5 januari 2017, 23:43

Geweldig!

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord