UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
lerrie blogt over angsten overwinnen
Lerrie blogt over zijn schizofrenie
Mijn ziekte/beperking Blog

Hoe je angst kunt overwinnen door uit je comfortzone te stappen

30 seconden ‘plat’ op Utrecht CS. Niemand had aandacht voor Lerrie die op de grond lag.

keer gelezen
3878

Lerrie (28, Wajong) heeft veel baat bij een originele manier om zijn angsten te lijf te gaan: de ‘comfort zone challenges’. Hij merkt dat het zijn zelfvertrouwen enorm verbetert. Zelfs 30 seconden op de grond gaan liggen op Utrecht Centraal bracht hem niet van zijn stuk. Hij schreef er een blog over.

'Choose to be uncomfortable and see what happens'

Angst kan ons ervan weerhouden iets te doen wat we graag willen, zegt psycholoog Till H. Gross in een TED Talk. Soms durf je niet, soms doe je het toch en blijkt het niet zo eng te zijn. Soms doe je het vaker en valt het na een tijdje best mee. Gross komt met een origineel idee om beter met dit soort angst om te gaan, en wel met behulp van ‘comfort zone challenges’. Het idee komt uit de ‘exposure therapy’ uit de jaren vijftig. Een voorbeeld: 30 seconden in een drukke openbare ruimte op de grond gaan liggen.

21 dagen op de grond liggen

Het leek mij wel wat en ik besloot om het eens 21 dagen te gaan proberen. Ik ging wandelen in de buurt en wilde ergens een halve minuut op de stoep gaan liggen. Maar meteen kwamen er allerlei angsten naar boven. Vinden andere mensen het niet raar? Is de grond niet vies? Dat ging zo 5 minuten door. Uiteindelijk besloot ik het te doen. En het bleek niet eng te zijn! Ik boekte een overwinning op mijzelf en groeide er enorm door. De dagen erna ben ik het elke dag gaan doen. Ik merkte dat het zo'n positief effect had op mijn ontwikkeling dat ik het soms wel 10 keer op een dag deed. Ook kwam ik terwijl ik lag in bijzondere stadia van bewustzijn terecht, vergelijkbaar met diepe meditatie.

Utrecht Centraal

Het engste leek het mij om in de spits op Utrecht Centraal 30 seconden op de grond te liggen. Toch deed ik dat. Honderden mensen passeerden, maar niemand besteedde echt aandacht aan mij. Mijn angst was een product van mijn verbeelding. In de video kun je mij zien tijdens mijn ‘laying down challenge’.

Meer zelfvertrouwen gekregen 

Door de ‘comfort zone challenges’ heb ik meer zelfvertrouwen gekregen en voel ik mij nu meer comfortabel met mij oncomfortabel voelen als ik een uitdaging aanga. Ik heb nog steeds angst, maar ik doe het dan toch. Zoals ze in Amerika zeggen: ‘Feel the fear and do it anyway’. Ik heb mij nu ook opgegeven voor diverse open podiums met mijn cabaretvoorstelling over schizofrenie, hoewel ik er niet echt klaar voor ben. Tot mijn verrassing mag ik dit voorjaar enkele optredens geven. De data staan op mijn website en op mijn Facebookpagina.

Misschien vind jij het ook leuk om eens iets te doen wat buiten je comfortzone ligt? Ik probeer zelf te leven naar wat Baz Luhrman zingt in het nummer ‘Everybody's free to wear sunscreen’: ‘Do one thing everyday that scares you’.

Zou jij dat durven? Ik ben benieuwd naar je reactie waarom wel/niet.

Meer blogs lezen van Lerrie?

Bekijk ook Lerries eigen site 'Find yourself a moment to grow' en Facebookpagina.

Gepubliceerd op: 02-03-2017

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord