UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Slechtziende Joyce vond werk met haar beperking
Blog slechtziende Joyce over werk
Mijn ziekte/beperking Blog

Hoop en dromen

Het leven van Joyce gaat niet altijd over rozen. Wat hoopt en droomt zij in moeilijke tijden?

keer gelezen
2429

Joyce Rinsampessy (33, Wajong) is slechtziend geboren, maar ze werd ruim 5 jaar geleden helemaal blind na een niertransplantatie. Begin 2016 rondde ze haar opleiding tot medisch secretaresse bij het REA College af en nu is ze bezig met een proefplaatsing bij de Provincie Drenthe. Joyce blogt over het thema van oktober: ‘hoop’.

Als klein meisje droomde ik al over mijn toekomst. Beïnvloed door sprookjes en televisieseries hoopte ik dan, dat als ik later groot zou zijn, ik een gezin zou krijgen, een leuke baan en een mooi huis. Tot ergens halverwege mijn pubertijd had ik het idee dat mijn sprookje toch best eens waarheid zou kunnen worden, sprookjes misschien toch konden bestaan.

Mijn gedachtes hierover veranderden toen ik ergens tussen mijn 15e en 16e te horen kreeg dat ik naast mijn oogaandoening ook een nieraandoening geërfd had. Hoewel ik op dat moment nog relatief weinig klachten had en me zeker niet ziek voelde, wist ik dat er iets veranderd was, het allemaal niet meer zo vanzelfsprekend zou zijn. Ik durfde niet meer te hopen, niet meer te dromen en mijn dromen veranderden daardoor in intense wensen.

Rond mijn 21e begonnen mijn nieren steeds minder te werken en wel dusdanig dat dialyseren onvermijdelijk was. Gek genoeg voelde de start van het dialyseren voor mij als een opluchting. Ik hoefde niet langer mee te gaan in de achteruitgang van mijn lichaam, er zou eindelijk weer wat gebeuren. De start van het dialyseren betekende naast een actieve behandeling o.a. ook dat ik actief op de wachtlijst werd geplaatst voor een donornier. Hoewel ik dit in het begin doodeng vond, stond het op de wachtlijst staan voor mij ook gelijk aan het opnieuw hebben van hoop en daarmee ook aan voorzichtig weer durven dromen. Hopen en dromen heb ik tijdens de ruim 5 jaar die ik gedialyseerd heb ontzettend veel gedaan. Dromen over vakanties, het voltooien van een studie en een mooi gezin kwamen opnieuw regelmatig voorbij.

Uiteindelijk kreeg ik een niertransplantatie en werd als gevolg van het medicijngebruik 1,5 jaar later blind. Nu, ruim 7 jaar na mijn transplantatie, weet ik dat niet alle dromen uitkomen. Dat sprookjes niet bestaan, maar wel dat de zon altijd op zal komen en je daarmee altijd mag hopen dat dingen beter zullen gaan.

Joyce vertelt in een volgende blog het positieve vervolg op dit verhaal. 

Meer lezen over Joyce? Bezoek haar eigen blog Nonarinsampessy.

 

Je mag altijd hopen dat dingen beter zullen gaan
Gepubliceerd op: 31-10-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door Toni Kastanja op maandag 31 oktober 2016, 16:44

Als moeder ben ik super trots en dankbaar dat Joyce ondanks alles wat ze heeft meegemaakt nog steeds de hoop niet hebt opgegeven... Een jonge sterke vrouw die weet wat ze wil en ondanks haar handicap zich niet zo gauw uit het veld laat slaan door tegenslagen....
Toppertje... !!!

Door Albert van Ee op maandag 31 oktober 2016, 21:50

Hey leuk stukje

Door Dietske van de… op dinsdag 1 november 2016, 07:50

Mooi verhaal, en wat een levenskracht: knap!

Door Grietje -colle… op dinsdag 1 november 2016, 07:53

Bewondering en respect zijn de eerste woorden die in me opkomen als ik denk aan Joyce. Maar ook dapper en slim. Deze dame is een doorzetter en weet van aanpakken en laat zich door haar handicap niet beperken. Fijne collega en ik wens haar alle goeds voor de toekomst en dat er toch nog heel wat dromen of wensen uit mogen komen!

Door Carine op dinsdag 1 november 2016, 09:19

Dromen kan je altijd en moet je nimmer laten afpakken. In de psychologie een bekend fenomeen: Self - fulfilling prophecy.. Vaak komen je eigen verwachtingen uit!
Joyce..je bent een bikkel!

Door Berendy op dinsdag 1 november 2016, 12:09

Ik heb ontzettend veel bewondering voor hoe Joyce in het leven staat, haar doorzettingsvermogen met daarbij een flinke dosis humor en daarnaast het vermogen om het zo prachtig te verwoorden. Joyce, je bent een Topper!

Door Jeroen, colleg… op woensdag 2 november 2016, 16:04

Herinner je gisteren, droom van morgen, maar leef vandaag! En dat zie ik je gelukkig iedere dag doen. Met een gezonde dosis relativeringsvermogen, een nuchtere noordelijke blik en de nodige humor verras je ons weer iedere dag. Kom maar op!

Door Josée - provin… op donderdag 3 november 2016, 15:11

Mooi, Joyce! Je hebt zoveel talenten, ook schrijven blijkt daar één van te zijn. Het is genieten om met je samen te werken. Mijn droom: dat je bij ons je waardevolle plek kunt innemen!

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord