UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Leven met hersenletsel
Leven met hersenletsel
Mijn ziekte/beperking Interview

Leven met hersenletsel: het verhaal van Manon

Manon genoot volop van haar studentenleven toen een voetbalwedstrijd haar leven volledig veranderde. Ze liep hersenletsel op.

keer gelezen
2726

Manon de Koning (25, Wajong) leeft met niet-aangeboren hersenletsel (nah) met ernstige overprikkelingsklachten. Dit als gevolg van een ongeluk tijdens voetbal.

'Mijn glas is altijd halfvol'

‘De allergrootste uitdaging was het accepteren van mijn beperking. Beseffen dat het nooit meer wordt zoals het was. Die strijd heeft een paar jaar geduurd, inclusief heel veel instorten en weer opkrabbelen. Gelukkig heb ik superlieve familie en vrienden die me altijd zijn blijven steunen.

Overprikkelingsklachten houden in dat het filter in je hoofd als het ware kapot is. Geluiden, licht, geuren en aanrakingen komen keihard binnen. Stapje voor stapje en met simpele trucjes leerde ik daarmee omgaan. Zo draag ik altijd een zonnebril, lees ik met een uitsnijvlak waarmee je steeds maar één zin ziet en heeft mijn hond geleerd te gaan zitten voor een zebrapad zodat ik niet zomaar oversteek.

Ik ben een voorbeeld van hoe snel je leven plotseling totaal kan veranderen. Ik was een vrolijke student Nederlands van 21 jaar met een leven vol feestjes en sport. En toen kreeg ik een ongeluk op het voetbalveld. 3,5 jaar later was mijn revalidatie afgerond en nu ben ik een vrolijke nah’er die nooit zal stoppen met dromen en doen ‒ ondanks blijvende beperkingen. Ik ben bijvoorbeeld net op mezelf gaan wonen. Verder leer ik een Syrisch stel Nederlands (in een heel rustig kerkje), kan ik kleine stukjes fietsen en teken ik strips.’

Zelfgetekende strip over nah

Wil je precies weten wat nah met overprikkelingsklachten inhoudt en hoe de revalidatie van Manon is verlopen? Ga naar sophiarevalidatie.nl en lees en bekijk de zelfgetekende strip 'Overspoeld door nah' van Manon over haar leven met nah. 

Meer weten van Manon?

Manon blogt voor de website van Hersenletsel-uitleg over haar leven met NAH. Ze doet dat in stripvorm. Lees haar blogs op www.hersenletsel-uitleg.nl. Eerder tekende Manon al een strip voor kinderen om uit te leggen wat niet aangeboren hersenletsel is. In het artikel ‘Mijn papa die had pech – strip van Manon over nah’ kun je deze strip als video bekijken.

Vader met hersenletsel
Gepubliceerd op: 19-10-2017

Reacties

Door Gina op maandag 25 september 2017, 20:02

Wat een doorzettingsvermogen, knap hoor. En de strip, mooi getekend en heel herkenbaar voor mensen met NAH.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord