UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
weer aan de slag na verslaving
weer aan de slag na een verslaving
Mijn ziekte/beperking Interview

Leven na de verslaving

Voor wie succesvol gestopt is met een verslaving, begint de zoektocht naar ‘wie ben ik eigenlijk écht?’

keer gelezen
9144

Wie door een verslaving in een afkickkliniek zit, moet zichzelf opnieuw uitvinden. Voor sommige mensen is hun verslaving zó verweven met hun werk, dat ze besluiten ander werk te doen.

Eenmaal buiten de kliniek moet je alles weer zelf doen.

Patronen doorbreken

In haar praktijk ervaart Marian dat voor de gestopte gebruikers het moeilijkste deel van het herstel op dat moment pas begint. ‘In de kliniek zit je in een beschermde omgeving, eenmaal buiten moet je alles weer zelf doen’, vertelt ze. Ook het oppakken van het werkzame leven blijkt meestal niet eenvoudig. Marian: ‘Voor sommige mensen is hun verslaving zó verweven met hun werk, dat ze besluiten iets anders te gaan doen. Anderen moeten noodgedwongen afscheid nemen van hun vertrouwde werkomgeving.’

De juiste timing

Op dat moment start de zoektocht naar iemands drijfveren en kwaliteiten. Een lastig punt is: wanneer ga je weer aan de slag? ‘Men heeft soms de neiging om te snel te beginnen’, weet Marian. ‘Het is echt een kwestie van de juiste timing, anders ben je binnen een halfjaar weer terug bij af.’ Een goede manier om weer te wennen is door vrijwilligerswerk te gaan doen.

Successtory

Marians ervaring is dat er met de juiste begeleiding veel kan worden bereikt. Een mooi voorbeeld daarvan is Jules (24), die na een drugsverleden nu een eigen coachingspraktijk heeft. Jules koos voor een opleiding Neuro Linguïstisch Programmeren. Jules: ‘Ik ben nu bijna klaar met de opleiding en ben begonnen met mijn eigen coachingsbedrijf. Het gaat heel goed. Iedere ochtend sta ik op met zin in mijn werk.’

Op eigen kracht

Ook Vincent is inmiddels voor zichzelf begonnen en heeft een eigen timmerbedrijf. ‘UWV heeft mij heel goed geholpen, dat hoor ik ook wel eens anders. Ik verlang echt nooit meer terug naar mijn vorige leven. Spannende gebeurtenissen op mijn werk: dáár krijg ik tegenwoordig mijn kick van!’

Ook hulp nodig?

Er zijn talloze nazorg- en re-integratiebureaus die je verder op weg kunnen helpen. Een goed startpunt is het Trimbos-instituut.

Op uwv.nl vind je meer informatie over het starten van een eigen bedrijf met een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Gepubliceerd op: 06-02-2013

Lees meer over

Weer aan de slag Zingeving

Reacties

Door SH op dinsdag 11 juni 2019, 21:45

Hoi, ik heb een vraag.
Mijn broer is aan het afkicken van alcohol en wil heel graag weer aan het werk, maar hij heeft broodnodig perspectief nodig. Hij was acteur maar dat levert niet genoeg werk op. Hij heeft eigenlijk hulp nodig in de vorm van loopbaan gesprekken om een nieuw pad te vinden. Punt is alleen dat ie in de schuldhulpverlening zit dus hij heeft er geen geld voor.
Ik kan me niet voorstellen dat hij hier niet in geholpen kan worden door ??? Maar ik weet dus niet door wie. Kunnen jullie me wellicht op weg helpen in mijn zoektocht?
Ik hoop het. Met groet, SH

Door UWV Webcare op maandag 17 juni 2019, 09:24

Hoi SH,
Wat goed van jouw broer dat hij aan het afkicken is en hulp zoekt bij het vinden van een baan. Als hij op dit moment een Bijstandsuitkering heeft, dan raad ik je aan contact op te nemen met de gemeente om daar te informeren welke ondersteuning zij kunnen geven.
Het is ook mogelijk om bij UWV een afspraak in te plannen met een adviseur werk. Je kan dan samen met de adviseur bespreken welke stappen jullie kunnen ondernemen. Een afspraak kan je telefonisch inplannen via 088 898 9294.
Heel veel sterkte gewenst voor jou en je broer.
Met vriendelijke groet,
Saraya
UWV WebcareTeam

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord