UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
blog over zingeving en psychische klachten
blog over zingeving en psychische klachten
Mijn ziekte/beperking Blog

Op zoek naar zingeving

Ayla denkt thuis in haar eentje veel na over het leven. Wat heeft het voor zin?

keer gelezen
3175

Ayla (29) is gevoelig voor psychoses en ontvangt daarom een Wajong-uitkering. Ze leeft met ups en downs. Thuis, in haar eentje, denkt ze veel na over het leven. Wat heeft het voor zin? Soms voelt het best zwaar.

'Ik kan mijn ziekte niet weg­toveren, geen finan­cieel steentje bij­dragen aan de gemeenschap'

Weer een nieuwe dag: opstaan, aankleden, koffiedrinken. Jas aantrekken, boodschappen doen, de afwasmachine uitruimen. Dingen plannen maar er niet aan toekomen. Of ergens zin in hebben maar het niet gepland hebben.

Het nieuws kijken, balen van wat er in de wereld gebeurt. Ook nog eens last hebben van je ziekte. Niet kunnen ademen, niet kunnen bewegen, niet kunnen denken. Het allemaal niet aan kunnen. Zorgen en piekeren, dus.

Wat heeft het voor zin?

Ik kan zo nog veel voorbeelden noemen van dingen waarvan ik, en wellicht velen met mij, denk: wat heeft het voor zin? Of waarom moet alles zo gaan zoals het gaat? Moet het zo zijn of maken we ‒ ik, of wij allemaal ‒ er een potje van? Ik kan de wereld niet redden, ik kan mijn ziekte niet wegtoveren, ik kan geen financieel steentje bijdragen aan de gemeenschap …
En zo trap ik alweer in de valkuil van het denken dat het allemaal geen zin heeft en dat ik niks waard ben! Iets wat me alle dagen bezighoudt.

Ik zoek zekerheid

Ik weet niet of het met mijn psychosegevoeligheid te maken heeft, maar misschien ben ik extra vatbaar voor zorgen en problemen. Ik kan alles moeilijk van me afzetten en mentaal volhouden. Zo houd ik een afspraakje met een vriendin maar ongeveer anderhalf uur vol. Ik baal daarvan. Dat is iets wat sinds mijn psychose erger is geworden. Ik wil in alles zekerheid, juist omdat ik zo weinig op mijn eigen geest kan vertrouwen.

Rondtollen in gedachten

Zingeving is een groot onderwerp. Zeker als je met ziekte of rouw te maken krijgt. Doordat ik arbeidsongeschikt en ziek ben, heb ik veel tijd om thuis in mijn eentje na te denken over alles. Over de leuke en minder leuke dingen. Dan draal ik wel eens door en weet ik geen veiligheid meer te vinden in een voor mij zo bedreigende wereld.

Licht aan de horizon

De meeste dagen probeer ik niet te denken aan het enge en zinloze van het leven. Dat heb ik mezelf aangeleerd. Maar zin, toch heeft het dat wel. Dat voel ik ergens diep in mijn hart. Misschien kan ik het nu niet zien, misschien zit ik diep in de put en denk ik dat niks ooit meer goed gaat. Maar aan het eind van de tunnel moet er licht zijn.
Ik denk ook dat er voor iedereen ergens een lichtje brandt. Dat we uiteindelijk allemaal daar naartoe gaan, en dat het zin heeft. Ziek of niet, arbeidsongeschikt of niet, goed of niet. Het komt allemaal goed. Dat wil ik geloven, dus zo is het voor mij.

En op de dagen dat ik me niet zo voel neem ik mezelf voor om deze blog weer te lezen!

Ayla schreef al eerder blogs:

Foto: De Beeldredaktie

Gepubliceerd op: 01-02-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord