UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Portret van Elke buiten voor een kantoorpand
Mijn ziekte/beperking Interview

Praat mee: hoe kom jij de wintermaanden door?

Geniet jij van de wintermaanden of kunnen ze voor jou niet snel genoeg voorbij zijn? We vroegen het aan Elke, Mickey en Vera. Praat ook mee over dit onderwerp. 

keer gelezen
601

De wintermaanden zijn vaak knus en gezellig, maar ook donker en koud. Geniet jij hier van of vind je het moeilijk deze periode door te komen? Geef ook je mening.

Elke (39, WIA): 'Een dagelijkse wandeling is essentieel voor mijn humeur’ 

Elke zorgt dat ze ook in de wintermaanden blijft bewegen en naar buiten gaat. ‘Een dagelijkse wandeling is essentieel voor mijn humeur. Door beweging en door frisse lucht in te ademen maak ik mijn hoofd leeg. Vroeger was ik een liefhebber van de zomer, maar sinds mijn behandelingen tegen kanker kan ik niet goed meer tegen de hitte. 

Ik ben geen ochtendmens en neem graag de tijd. De winterse duisternis past prima bij een rustige start van de dag. Bovendien hoef ik de drukke ochtend- en avondspits niet door. Ik werk namelijk vanuit huis. Het is voor mij juist een uitdaging eropuit te trekken en niet thuis te kluizenaren. In huis maak ik het gezellig met wat kaarsjes. Een warme appeltaart uit de oven helpt ook aanzienlijk tegen een eventuele winterdip.’

Mickey (28, Wajong): 'Door uit mijn comfortzone te stappen merk ik dat het winterse weer minder impact op mij heeft.'

Voor Mickey is een fijne omgeving belangrijk. ‘De zomer en winter staan met elkaar in contrast. Ik vind het logisch dat we dan anders in ons vel zitten en andere behoeftes hebben. In de winter blijf ik vaker binnen. Een prettig en opgeruimd huis waar ik me thuis voel is dan extra belangrijk om deze maanden door te komen. In bed blijven liggen is verleidelijk. Ik vergroot mijn comfort door juist uit mijn comfortzone te stappen. Dit doe ik door vroeg op te staan en de dag te beginnen met een koude douche. Ik merk dat het winterse weer daardoor minder impact op mij heeft. Een buitenactiviteit doet me ook erg goed. Of als het regent gewoon op de fiets stappen. 

Tijdens de feestdagen ben ik meer gespannen. Ik probeer dan dicht bij mezelf te blijven en me er niet door te laten leiden. Ik houd van gezellig samenzijn, maar niet van verplichte gezelligheid. Het helpt om zelf een leuke avond te organiseren voor vrienden en familie.’

Vera (30, Ziektewet): 'Ook op de dagen dat ik niet werk ga ik even naar buiten.'

Vera houdt absoluut niet van regen en kou, maar komt de wintermaanden toch redelijk door. ‘Ik zorg dat ik bezig blijf en me niet verveel. Ik maak veel spullen op mijn naaimachine, dat geeft me energie en ik word er blij van. Ook vind ik het heerlijk om te rommelen in huis. Ik vind het leuk om na te denken over een nieuwe inrichting of dozen met spullen van vroeger uit te zoeken. 

Ik werk 2 dagen per week in een winkel. Ik geniet van het contact met collega’s en klanten en voel me daardoor niet eenzaam. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik ook even naar buiten ga op de dagen dat ik niet werk. Dan maak ik een wandeling, doe boodschappen of drink iets met een vriendin in de stad. De buitenlucht zorgt ervoor dat ik me weer wakker en fit voel. 

In de wintermaanden heb ik meer moeite om mijn bed uit te komen. Ik zet mijn wekker daarom altijd op hetzelfde tijdstip: 7.30 uur. Behalve in het weekend, dan slaap ik lekker uit.’    

 

Hoe ervaar jij de wintermaanden? Herken jij jezelf in de verhalen van Vera, Elke en Mickey? Reageer hieronder.

Depressiegala

In de winterperiode hebben meer mensen last van een depressie. Om aandacht te vragen voor depressie en het taboe daaromheen te doorbreken is er op Blue Monday een Depressiegala. Nu al voor de vijfde keer. Dit Depressiegala vindt op 20 januari plaats in theater Aan de Slinger in Houten. Cabaretiers, auteurs en deskundigen vertellen deze avond over hun eigen ervaringen met depressie of bieden nieuwe inzichten in de ziekte. Niet alleen de kwetsbaarheid, maar ook de kracht van mensen met een depressie wordt benadrukt. Verwacht een vrolijke avond over een serieus onderwerp.

Kaarten voor het Depressiegala zijn verkrijgbaar voor € 37,50. 

 

Tekst: Alieke Hoogenboom (ZW)

Gepubliceerd op: 16-01-2020

Lees meer over

Depressie Mijn Leven Kanker

Reacties

Door connie op donderdag 30 januari 2020, 21:51

Extra pijn in mijn botten en zware hoofdpijn en oorsuizen, sinds de zendmast is geplaatst.....ik kijk er de hele dag op uit. En dan gaan ze ook nog aan dat uur draaien 2x per jaar......pfffff zie het af en toe echt niet meer zitten.

Door Silboo op maandag 10 februari 2020, 11:21

Koop een " Daglichtlamp" aub!! Het helpt echt! Elke dag een half uur en je komt uit de depressie! Echt!

Door harrie Vossen op zaterdag 14 maart 2020, 11:58

hoe kom je de corona-dagen door ? Maak gedichten en vermeld het in deze berichten. Breng het zelf uit tot besluit. Uitbrengen kan de perioden verminderen en niet verlengen. groeten Harrie Vossen (de dichter)

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord