UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
De imperfecte cirkel op de handen van 3 jongeren
Mijn ziekte/beperking Interview

Praat over je psychische problemen: #ikbenopen

Jongeren vinden het lastig om te praten over psychische problemen. Romy en Sidy hopen door hun verhaal meer openheid te creëren en klachten bespreekbaar te maken. 

keer gelezen
573

Op psychische problemen bij jongeren rust een taboe. Maar als je niet durft te praten over je mentale gezondheid, kunnen je problemen later erger worden. De challenge #Ikbenopen moet daar verandering in brengen. #Ikbenopen is een onafhankelijk platform met ruim 60 partners die het initiatief ondersteunen. UWV doet mee vanuit de afspraken die zijn gemaakt in het convenant ‘Samenwerken aan wat werkt’ (mei 2018). 

De challenge #ikbenopen moet psychische problemen bespreekbaar maken

Mentale problemen bij jongeren zijn een onderbelicht probleem. Er rust een taboe op, waardoor jongeren er niet open over durven te zijn. Maar juist door te praten kun je erger voorkomen, bijvoorbeeld op weg naar de arbeidsmarkt. De partners van #IkbenOpen laten zien welke mogelijkheden beschikbaar zijn om te investeren in mentale gezondheid. Van 10 tot en met 18 oktober loopt daarom de social media challenge #Ikbenopen, gericht op jongeren van 14 t/m 24 jaar. UWV zet zich in om psychisch kwetsbare mensen duurzaam naar werk te begeleiden en ze aan het werk te houden en doet daarom ook mee met de challenge. Romy en Sidy kozen ervoor om open te zijn over hun mentale gezondheid en vertellen erover.

Romy Migo (19): ‘Ik dacht dat ik het zelf allemaal moest oplossen’

Romy heeft een cirkel op haar hand

 

‘Op mijn vijftiende had ik mijn eerste burn-out, ik zat toen op het vmbo. Ik heb het niet aan mijn medeleerlingen verteld. Mijn mentor hielp mij, maar lang niet alle docenten namen mijn burn-out serieus. Hulp vragen vond ik zwak. Ik dacht dat ik het zelf allemaal op moest lossen. In 2017 ging ik naar het mbo en daar ik kreeg weer last van burn-outklachten, die uitmondden in een depressie. Ik werd opgenomen in een kliniek. Daar werd ik door mijn counselors geconfronteerd met mijn gedrag. Zo kwam ik erachter dat ik hulp nodig had en mij nergens voor hoefde te schamen. Mensen vinden het vaak fijn om je te helpen, als je open bent over je problemen.

Na de kliniek wilde ik eigenlijk niet terug naar school, maar ik was nog wel leerplichtig. Ik zocht naar andere mogelijkheden en nam contact op met de leerplichtambtenaar om te overleggen of ik mijn leven op een andere manier mocht invullen dan met school. Hij ging akkoord onder de voorwaarde dat ik elk halfjaar laat weten hoe het met me gaat. Inmiddels werk ik 2 dagen per week bij MIND, waar ik mijn ervaringsdeskundigheid inzet voor andere jongeren met psychische problemen.

Mijn advies aan jongeren: zoek iemand bij wie het veilig voelt en praat met diegene over je problemen. Je bent echt niet alleen!’

Sidy van Gemert (24): ‘Ik had een masker op’

Sidy met een cirkel op haar hand

 

‘Officieel heb ik borderline en een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Daarnaast raak ik heel snel overprikkeld. Eerst praatte ik nergens over; ik had een masker op. Ook nam ik veel te veel hooi op mijn vork. Zo ben ik opgenomen geweest, waarbij ik in het weekend naar huis mocht. Ik ging dan gewoon werken alsof er niks aan de hand was! Dat masker en dat steeds maar doorgaan waren heel vermoeiend. Tijdens mijn opname zag ik bij andere mensen die wel open waren, hoe positief dat uitpakte. Daardoor ben ik zelf ook opener geworden. Praten over je problemen zorgt voor begrip bij mensen, waardoor ze rekening met je kunnen houden.

Natuurlijk loop ik nog steeds wel eens tegen onbegrip aan, maar dat is vaker niet dan wel. Ik werk nu 4 dagen per week bij Van der Valk. Daar weten ze van mijn kwetsbaarheden en houden ze rekening met wat ik aankan en wat niet. Ik ben erachter gekomen dat mensen me nog steeds leuk vinden als het even niet zo goed met me gaat. Dat moedigt me aan er open over te blijven.

Dat zou ik ook tegen anderen willen zeggen: wees niet bang voor afwijzing, ga die drempel over. Als je eenmaal iemand in vertrouwen hebt genomen, wordt het daarna steeds makkelijker om erover te praten.’

#Ikbenopen

Wil je meer inspirerende verhalen lezen of zien van andere jongeren met psychische problemen? Zoek op social media op #ikbenopen en lees wat voor anderen werkt. Met een imperfecte cirkel op hun hand laten jongeren zien dat ze open willen zijn over hun psychische klachten.

Meer informatie over de challenge vind je op de website Ikbenopen.nu en YouTube #IkbenOpen2019

Samen mentale gezondheid bespreekbaar maken

Wil je meedoen met #Ikbenopen en je persoonlijke verhaal delen? De challenge werkt als volgt:

  1. Teken een cirkel op je hand
  2. Maak een foto of video
  3. Plaats deze op je social mediakanalen
  4. Gebruik de hashtag #ikbenopen
  5. Daag 3 anderen uit om ook mee te doen

Volgtip: praten over depressie

Maarten en Anneleen zijn al jaren goede vrienden. Ze hebben allebei een depressie gehad, maar daarover praatten deden ze niet. Zoals zoveel anderen waren ze er niet open over. Inmiddels zijn ze dat wel. Met een nieuwe podcast willen ze taboes over depressies doorbreken. In september lanceerden zij daarom de podcastserie Praten over depressie. Waarin ze onderzoeken waarom er een taboe op rust. En waar dat taboe uit bestaat. En hoe je dan wel kunt praten over depressie. Op de Facebookpagina Praten over depressie blijf je op de hoogte van de nieuwe podcasts en ander nieuws rondom depressies. 

Gepubliceerd op: 09-10-2019

Reacties

Door Angela op vrijdag 25 oktober 2019, 14:29

Respect voor jongeren die open durven zijn. Ikzelf kon het vroeger niet, ouders en later partner die alles binnenshuis wilde houden....Nu ik wel open ben, merk ik wel dat je sterk in je schoenen moet staan, anders laten mensen je links liggen, die hebben liever vrienden zonder "gedoe". Succes allemaal.

Door BJ op maandag 28 oktober 2019, 13:51

Je kan het wel weer bij de mensen zelf neerleggen, maar de reden dat men niet open is over mentale problemen ís omdat onze omgeving zo ruk reageert. Ik was ooit als jongere open, maar dat leer je snel af. Dus de drog beredenering in het stukje dat open over je mentale problemen zijn erger voorkomt is totale waanzin. Jongeren die open zijn zullen juist vaker kwetsende reacties krijgen, omdat we een maatschappij hebben die niet open is: Het Kapitalisme. Dus ja, maak deze jongeren vooral nog kwetbaarder... Uit 10 jaar ervaring weet ik: Wees alleen open tegen de mensen die het goed begrijpen. Probeer dat voor jezelf in te schatten of iemand er een beetje intelligent op kan reageren of niet.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord