UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
tips voor burn-out en psychische klachten
Mijn ziekte/beperking Blog

‘Wat geeft mij steun?’

Esther is hooggevoelig: overmatige prikkels zorgen voor veel klachten. Waar vindt zij steun?

keer gelezen
2257

Esther (25, WIA) heeft heftige jaren achter de rug, met een burn-out en depressies. Na een lange zoektocht komt ze erachter dat ze hooggevoelig is.

'Onbewust was ik gestopt mezelf liefde en steun te geven'

Overmatige prikkels zorgen voor veel klachten. Op haar website Hspmetliefde schrijft ze over haar leven en hoe zij zo positief mogelijk probeert te zijn. Maar ook over de dagen dat het minder gaat. Lees haar blog over ‘steun’.

Een lange tijd heb ik mij vooral niet gesteund gevoeld door mezelf. Ik liep op een weg waarbij ik onbewust gestopt was mezelf liefde en steun te geven. Ik gaf het wel aan anderen, en wanneer ik het allemaal niet meer zag zitten met hoge uitzondering een keertje aan mezelf. Niet dat het bewust zo ging, maar nu achteraf gezien zie ik wel dat het in de loop van de jaren zo is gegroeid.

Burn-out

5 jaar geleden kwam ik met een burn-out thuis te zitten. Ik werkte in een kledingwinkel en in de avonduren was ik thuis bezig met m’n eigen bedrijf in acrylnagels zetten. Ik wist niet zo goed wat ik wilde, wie ik was en was erg onzeker. Ik kon mezelf niet zijn, dat maakte me steeds ongelukkiger. En ik ging met steeds meer lood in m’n schoenen naar m’n werk. Als ik eerder was gestopt, had ik m’n burn-out kunnen voorkomen. Maar ergens ben ik ook wel blij dat het gebeurd is. Het heeft me veel gebracht en ik heb veel van mezelf geleerd. Door de burn-out moést ik voor mezelf kiezen, had geen andere keus meer. Ik moest opnieuw leren zorgen, houden van en geven aan mezelf. Maar ook moest ik leren wie ik nou eigenlijk ben, wat mijn grenzen zijn en wat mij steun geeft.

Wat geeft mij steun?

Je gesteund voelen door bijvoorbeeld je partner geeft een gevoel van liefde, warmte en geborgenheid. Maar steun is in zoveel meer te vinden. Je kunt het voelen bij je viervoeter, een wandeling in de natuur, sporten, dansen. Maar ook door van je af te schrijven, van foto’s maken, muziek luisteren of tekenen.

Steun voor een ander

Steun is voor mij nog steeds: anderen helpen. Nu doe ik dat door middel van mijn blogs, waarin ik mijn gevoelens deel. Maar schrijven doe ik niet alleen meer voor anderen, maar ook voor mezelf. Win-win. ☺ Ik kan er niets aan doen dat ik graag andere mensen help. Maar het gaat niet meer ten koste van mezelf. Om mijn hoofd leeg te maken ga ik vaak naar het strand met mijn honden.

Denk aan jezelf

Vergeet dus alsjeblieft jezelf niet! Omring je met mensen die jou jezelf laten zijn. Blijf activiteiten doen waar je hartje van meehuppelt, maar geef jezelf vooral steun, liefde, warmte en geborgenheid. Want juist dát hebben we zo hard nodig.

Lees meer over Esther in haar blog ‘Mijn verhaal’.

Gepubliceerd op: 21-11-2016

Je kunt niet reageren op dit artikel

Door I. Swinkels op zondag 27 november 2016, 09:43

Hallo Esther,

Graag kom ik met jou in contact, om hierover te praten.
Ik heb zelf ook veel doorgemaakt, maar ook kom ik regelmatig mensen tegen met dergelijke verhalen.

Wie weet kunnen we meer voor elkaar betekenen. Mensen moeten leren te ontvangen dat ze elkaar nodig hebben en ook ervoor elkaar kunnen zijn. Waardoor er positieve mindsetting ontwikkeld waardoor je hier doorheen kan komen.

Door Jurian op donderdag 8 december 2016, 13:49

Hallo Esther,

Ik ben ook Hooggevoelig HSP

Groetjes Jurian

Door Esther.. op maandag 12 december 2016, 23:27

Hey Jurian,
Wat fijn dat je reageert :) Welkom bij de club.. geintje ;)
voel je altijd vrij om me te berichten via mijn website.

Groetjes, Esther

Door Josien op maandag 12 december 2016, 23:58

Ben trots op je Esther !!

Door Bart op dinsdag 13 december 2016, 05:44

Wat goed dat het UWV ruimte biedt en verder kijkt, waarom mensen in bepaalde situaties niet, of moeilijk hun betaalde baan kunnen behouden.
Een mooi signaal, dat wellicht verdere positieve gevolgen gaat hebben voor hoogsensitieve mensen.
En hoe fijn dat jij daar op hjouw manier een bijdrage aan levert.

Groetjes, Bart

Door Sandra Hessels op dinsdag 13 december 2016, 07:42

Hallo Esther,

Fijn dat je hoogsensitiviteit gerelateerd aan werk bespreekbaar maakt. Er valt ook voor werkgevers nog veel te leren op dit gebied. Ik spreek uit eigen ervaring. Het was voor mij ook een lange zoektocht om MEZELF te kunnen worden/zijn.

Lieve groet,
Sandra

Door Annelies vande… op dinsdag 13 december 2016, 18:16

Lieve Esther,
Ik herken mijzelf in jouw verhaalover hsp. Ik zalje mijnlangelevensverhaal (sorry spatiewerktniet goed)bij mij ginghet al heel jong mis.Komuit gezinmet 12 kinderen endroomdealtijd v e tweelingzus,want voelde me erg alleen,nog steeds dus.
Ben nuechtalleen, kinderen de deur uit, gescheiden,vrienden alweer 4 jr verdwenen, zit met schulden(belasting) en chronische migraine die mijn leven behoorlijk verpest heeft.
Mijn probleem is dat wat mij ook wordt aangedaan, ik alles begrijp.
Kan niet v mezelf houden en toch vinden nw mensen mijleuk en creatief.
Schrijfalheel men leven,maar ben ook erg destruktief bezig,ik rookbv nog, wordt er ziek van, gebruik teveelmedicatie ect etc.
Door depressie nu creativiteit kwijt, ben notabene yogadocente, mar kan dat niet toepassen vanwege dat ziek zijn.Ik kan men gedrag bijna nietveranderen, door mijn depressie op dit moment, wil graag adviesen steun. liefs annelies

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord