UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
2 illustraties van hoofden: de een mist een puzzelstukje, de ander heeft een vuurtje van binnen
Mijn ziekte/beperking Interview

Centrum Chronisch Ziek en Werk

Praten met een coach die dezelfde chronische ziekte heeft als jij. Die biedt je niet alleen loopbaanbegeleiding, maar ook steun en inzicht uit eigen ervaring.

keer gelezen
3010

Met een chronische aandoening een baan vinden en behouden blijkt vaak lastig. Stichting Centrum Chronisch Ziek en Werk (CCZW) biedt begeleiding. De loopbaanadviseurs van CCZW zijn niet alleen professionals, maar ook ervaringsdeskundigen.

'De werkzoekende en de professional zitten in hetzelfde schuitje'

‘Onze coaches weten hoe het is om chronisch ziek te zijn. Ze bieden niet alleen loopbaanbegeleiding, maar ook steun en inzicht’, vertelt Robbert Janssen, ervaringsdeskundig directeur en oprichter. Zelf heeft Robbert reuma. ‘Ik merkte dat er veel behoefte is aan begeleiding naar werk voor chronisch zieken. Het is voor velen lastig om een passende baan te vinden. Met die insteek zijn we jaren geleden begonnen ervaringsdeskundige coaches in te zetten.’

Begeleiding op maat

Alleen als re-integratiebegeleiding volgens UWV de juiste dienstverlening is en iemand meldt zich vervolgens, gaat CCZW op zoek naar een ‘match’. Dit kan een arbeidscoach zijn met mogelijk dezelfde aandoening of een netwerkpartner waar we mee samenwerken. Als er een match is, volgt een oriëntatiegesprek om te kijken of het klikt.’

Ervaringsdeskundige professionals

CCZW leidt zelf ervaringsdeskundigen op tot coach. ‘De kracht van een ervaringsdeskundige is dat deze zich beter kan verplaatsen in de ander. De werkzoekende en de professional zitten in hetzelfde schuitje’, aldus Robbert. ‘Een arbeidscoach doet alles wat een normale professional ook zou doen: biedt hulp bij het zoeken naar de juiste baan, geeft sollicitatietips en dergelijke. Maar daarnaast helpt de ervaringsdeskundige arbeidscoach ook bij het leren omgaan met een aandoening. Hiervoor hebben ze een trainingsprogramma gevolgd.’ CCZW werkt met ruim 40 gecertificeerde ervaringsdeskundige coaches, maar heeft een netwerk van wel 100 coaches. Dit door een goede samenwerking met patiëntenorganisaties.

CCZW richt zich op de participatie van mensen met een aandoening door ze te ondersteunen met inzet van ervaringsdeskundigheid.

Meer informatie: www.centrumchronischziekenwerk.nl.

Gepubliceerd op: 01-12-2015

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord