UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Verzekeringsarts Bernadette geeft tips over werken met chronische ziekte
solliciteren met een beperking
Mijn ziekte/beperking Tips

Chronisch ziek: tips voor werken

UWV-verzekeringsarts met MS geeft praktische tips over solliciteren en werken met een chronische ziekte.

keer gelezen
12363

Adviseur verzekeringsarts Bernadette Linssen heeft een chronische ziekte (MS). Ze adviseert om vooral actief te blijven. ‘Werken houdt je gezonder en zorgt voor inkomen.’ Bernadette geeft tips en vertelt haar eigen ervaringen.

Werk zoeken

‘Ga je solliciteren? Weet dat je niet verplicht bent om je ziekte te melden, mits dit je beroepsuitoefening niet in de weg staat. Solliciteer je als slechtziende naar de functie voor buschauffeur? Heb je epilepsie en wil je kraanmachinist worden? In die gevallen kun je mogelijk de uitoefening van je beroep in gevaar brengen en moet je het melden. Anders niet. Vertel wat je competenties zijn, waar je goed in bent. Een werkgever moet je aannemen vanwege je kwaliteiten.’

Neem de regie
‘Een werkgever mag er niet naar vragen, maar het staat je natuurlijk vrij om iets over je ziekte te vertellen. Stel dat je iedere dag een uur later wil beginnen met werken omdat je door je ziekte moeilijk kunt opstaan, dan moet je dit wel verklaren. Zelf stelde ik wel eens hardop de vraag: “Waarom ik in een rolstoel zit? Ik ben niet lui hoor, grote afstanden lopen kan ik alleen niet. Maar met mijn handen is niks mis hoor!” Dan straal je een kracht uit waardoor werkgevers denken: dat is goed!’

‘Ga zelf de dialoog aan en wees niet te afwachtend’

Niet meer kunnen werken door ziekte: 3 tips

  • Bewaar en bundel alle correspondentie met je bedrijf, werkgever en bedrijfsarts.
  • Wees proactief, ook wanneer je werkgever misschien niet met jouw ziekte om kan gaan. Het is ook de verantwoordelijkheid van de werkgever om passend werk voor je te vinden. Bespreek dit met de bedrijfsarts.
  • Ga zelf de dialoog aan en wees niet te afwachtend. Kom je er niet uit met je werkgever? Dan kun je uiteindelijk een deskundigenoordeel aanvragen waarin gekeken wordt of je werkgever voldoende aan re-integratie doet.

Wie heeft een van de genoemde tips op zijn werk gebruikt? Hoe ging dat?

Gepubliceerd op: 17-11-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord