UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Niet meer kunnen werken door migraine
Als je door migraine niet meer kunt werken
Werken Achtergrond

Kopzorgen: als je door migraine niet meer kunt werken

Het leven van Marjolijne Bol stond op zijn kop toen ze door migraine haar werk niet meer kon doen. Maar het heeft haar ook iets gebracht.  

keer gelezen
1327

Twee miljoen mensen in Nederland hebben migraine. Dat deze chronische hersenaandoening een enorme impact kan hebben op je werk, ervoer Marjolijne Bol (60, WIA en WW-uitkering).

‘Gemberthee, op je hoofd staan, een ijskoud voetenbad. Van alles heb ik al geprobeerd om mijn migraine te verminderen. Ongeveer 1 keer per week heb ik een aanval. Die duurt 72 uur. Ik kan dan niet veel meer dan stilliggen in een donkere ruimte.

Ik was secretaresse bij het opleidingscentrum van het Rijk en had een drukke baan met veel deadlines. Lesmateriaal printen, cursisten ontvangen, lunches bestellen … Door migraine was ik de laatste 2 jaar steeds vaker afwezig. Het lukte me niet meer om alles in goede banen te leiden. En als ik er wel was, was ik constant moe en vergat ik dingen.

Weinig begrip

Uiteindelijk moest ik aan het werk in het archief. De hele dag alleen maar documenten kopiëren. Terwijl collega’s naar vergaderingen gingen waar ik normaal ook bij zou zijn. Ik werd daar heel droevig van. Voelde me een kneusje. Mijn werkgever toonde weinig begrip. Flexibele werktijden of een passende functie: het was niet mogelijk. Toen verhuisde het kantoor van Zutphen naar Utrecht. Drie uur reizen per dag, in een overvolle trein; ik kon dat niet opbrengen. Veel te veel prikkels. Ik werd door UWV voor 54% afgekeurd.

Re-integratiecoach

Het afscheid nemen van mijn werk heb ik ervaren als een rouwproces. Ik voelde me verslagen, boos en schaamde me. Gelukkig kreeg ik hulp van re-integratiecoach Alex Schonewille. Ik heb mezelf en mijn ziekte beter leren begrijpen en accepteren. Zo geef ik tegenwoordig een ‘intentieverklaring’ als ik met iemand afspreek. Dat betekent: ik wil graag afspreken, maar ik kan niets beloven. Het geeft me de ruimte om niet zo zwaar te oordelen over mezelf.’

‘Ik oordeel nu minder zwaar over mezelf’

Migraine en de werkvloer

Wat als je op je werk wordt gehinderd door migraine? Alex Schonewille is re-integratiecoach en gespecialiseerd in migraine en hoofdpijn. Hij geeft 3 tips.

1. Erken dat je ziek bent

‘Ik heb mensen gesproken die gewoon naar kantoor gingen terwijl ze een migraineaanval hadden. Of ze haalden alle gemiste werkuren in tijdens het weekend. Uiteindelijk kwamen ze ziek thuis te zitten, met migraine én een burn-out. Je kunt je blijven verzetten, maar migraine is een chronische hersenaandoening: daar heb je mee te dealen. Erkenning is daarom een eerste, belangrijke stap. Pas dan kun je goed voor jezelf en je grenzen opkomen.’

2. Ga in gesprek met je werkgever (en wacht niet te lang)

‘Bespreek concrete maatregelen die jou verlichting kunnen brengen. Bijvoorbeeld het ‘triggerproof’ maken van je werkplek. Misschien heb je baat bij een eigen kantoor, waar je zelf de verlichting en de temperatuur kunt regelen. Of misschien kun je je taken en uren flexibel indelen. Als je niet weet welke maatregelen je kunt nemen, vraag dan een psycholoog of coach om hulp. Er is meer mogelijk dan je denkt. Deze gesprekskaart helpt bij de voorbereiding op het gesprek met je werkgever. De medische richtlijn kan je helpen tijdens het gesprek met een arts.’’

3. Doe het niet alleen

‘Steun van iemand in je nabije omgeving is heel belangrijk als je chronisch ziek bent. Dan kan iemand met je meedenken en voor je opkomen, ook tijdens een gesprek met je werkgever. Vraag daarom om hulp. Een coach of psycholoog kan professionele ondersteuning bieden.’

Nog meer tips

De campagne ‘Maak van migraine een hoofdzaak’, in het leven geroepen door WOMEN Inc. en het Migrainefonds, heeft als doel vooroordelen over migraine weg te nemen. Zoek je informatie over (werken en) migraine? Kijk op migraineiseenhoofdzaak.nl voor nog meer tips. Ook op hoofdpijnnet.nl vind je veel informatie.

Gepubliceerd op: 03-12-2018

Reacties

Door harrie Vossen op dinsdag 4 december 2018, 18:32

Last van mijn hoofd
ik heb last van mijn hoofd
niemand die me geloofd
niemand die me beterschap beloofd
mijn werkzucht is van mij weggerooft
gewoon werken
zodat niemand het kan merken
het lijkt mooi
maar het is te veel hooi

Door Ruud van Ispelen op zaterdag 29 december 2018, 17:26

Een boodschap voor de mensen, die migraine aanvallen hebben.
Ook bedoeld voor Marjolijne Bol.
Zelf heb ik een aantal jaren veel last van migraineaanvallen gehad. Van alles geprobeerd, weinig eten, niet veel alcohol gebruiken, andere hoofdkussens geprobeerd, ander matras, sjaal om mijn nek overdags. Kon niet meer goed functioneren. Wat bleek? Geen allergie, wel intolerantie. De oorzaak zit in voedsel. O.A. vetten en smaakversterkers, zoals E 621 (vetsin). Kruiden werken ook verkeerd. Dus zo min mogelijk vetsin, zeer weinig kruiden. Niet te vet en weinig alcohol. Situatie al jaren: weet niet meer wat hoofdpijn is.
Hoop, dat deze ervaring andere mensen kan helpen in welke richting men kan zoeken. Een goed en hoofdpijnvrij 2019 toegewenst.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord