UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Niet eens met de Participatiewet
Mijn ziekte/beperking Interview

Noortje van Lith strijdt voor een betere Participatiewet

Noortje van Lith heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel. Ze is het niet eens met de huidige Participatiewet en strijdt voor verbetering.

keer gelezen
1582

Noortje van Lith (22) is het niet eens met de voorwaarden van de Participatiewet. Mensen met een arbeidsbeperking horen niet onder de bijstandsregels te vallen, vindt ze. Daarom is ze een petitie gestart om de Participatiewet te veranderen.

‘Ik heb 40.000 handtekeningen nodig’

Het begon allemaal met een brief aan minister-president Mark Rutte, die Noortje van Lith vorig jaar op Facebook plaatste. Recht uit het hart en met een groot gevoel voor rechtvaardigheid. Volgens de nieuwe plannen van het kabinet mochten werkgevers mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon gaan betalen. En mensen met een arbeidsbeperking zouden ook minder pensioen kunnen opbouwen. Noortje was het daar niet mee eens. Haar brief werd heel vaak gedeeld, opgepikt door de media, en ze zat onder andere bij Jeroen Pauw aan tafel om te praten over haar strijd tegen deze plannen.

Petitie

Inmiddels is dit oorspronkelijke plan van het kabinet van tafel. ‘Maar in mijn ogen is het nog steeds niet goed geregeld’, vertelt Noortje. ‘Als de plannen van staatssecretaris Van Ark doorgaan zullen mensen met een ziekte of beperking die geen volledige baan kunnen bemachtigen, onder het bijstandsregime vallen. Dat betekent dat ze altijd financieel afhankelijk zullen blijven van anderen, omdat ze aan allerlei verplichtingen moeten voldoen, zoals de kostendelersnorm. En ze mogen maar beperkt spaargeld hebben. Dat vind ik onrechtvaardig. Zij kunnen er niks aan doen! Hoe het dan wel moet? Bijvoorbeeld met een inclusietoeslag, dat is een toeslag vanuit de Belastingdienst, waardoor je niet aan de plichten vanuit de bestand vastzit. Daarom ben ik een nieuwe petitie gestart ‒ Verander de participatiewet ‒ want ik wil dat het kabinet een echt goede manier vindt om te regelen dat mensen met een beperking die aan het werk gaan, gelijkwaardig worden behandeld.’ Er zijn 40.000 handtekeningen nodig om de petitie aan te kunnen bieden aan staatssecretaris Tamara van Ark en de Tweede Kamer. Noortje heeft er inmiddels ruim 15.000 verzameld.

Strijden tegen onrecht

Noortje heeft vorig jaar haar mbo-opleiding afgerond en in september begint ze met hbo rechten. Hoe ziet ze haar eigen toekomst? ‘Ik hoop natuurlijk een volwaardige baan te vinden, waarin ik me thuis voel en waarmee ik een zelfstandig leven kan opbouwen. Dat is ook waarom ik zo strijd: ik kan er niet tegen als andere mensen onrechtvaardig worden behandeld en ik wil zelf ook gelijkwaardig behandeld worden. Ik wil mijn rechtenstudie straks inzetten om mensen bij te staan in de hoek van de sociale zekerheid. Ik denk dat ik heel veel mensen zou kunnen helpen.’

Meer lezen over de acties van Noortje?

Wil je reageren op het verhaal van Noortje? Laat je reactie hieronder achter.

Gepubliceerd op: 27-05-2019

Reacties

Door Marcel Fermont op maandag 27 mei 2019, 22:26

Super ja ik vindt ook dat iedereen gelijke kansen moet krijgen en ze deze wet moeten aanpassen en ook mensen met n beperking recht hebben op n baan met goed salaris gewoon salaris

Door Danny op woensdag 12 juni 2019, 19:16

Pensioen en premie op bouw en loon en 2,5% om hoog en

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord