UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
werken met een persoonlijkheidsstoornis
werken met een persoonlijkheidsstoornis
Mijn ziekte/beperking Tips

Werken als een gek

Hoe motiveer je werkgevers om (meer) mensen met een psychische aandoening aan te nemen?

keer gelezen
8141

Veel werkgevers zijn terughoudend in het aannemen van werkzoekenden met een psychische aandoening. Onderzoeksbureau Panteia onderzocht hoe hun twijfel kan worden verminderd.

'Werkgevers moeten verleid worden in zee te gaan met 'collega’s met karakter'

Er zijn veel mensen met een psychische stoornis die graag willen en ook kunnen werken. Toch komen ze maar moeilijk aan de slag. Om de beeldvorming rond werknemers met een psychische aandoening positief te beïnvloeden, startte Instituut Gak een tijd geleden de campagne Collega’s met karakter. Daarnaast gaven ze onderzoeksbureau Panteia opdracht te onderzoeken waarom werkgevers zo terughoudend zijn in het aannemen van mensen met een ernstige psychische aandoening en hoe dit kan veranderen. 

Vooroordelen wegnemen over psychische aandoening

De onderzoekers richtten zich op het motiveren van werkgevers zonder veranderingen in regelgeving en zonder financiële prikkels. Werkgevers moeten verleid worden, niet gedwongen. De onderzoekers concludeerden dat ‘onbekend maakt onbemind’ een belangrijke rem zet op het aannemen van medewerkers met een psychische aandoening. Werkgevers die in hun vrienden- of familiekring mensen kennen met een psychische aandoening, staan duidelijk meer open voor ‘collega’s met karakter’. Werkgevers zonder deze kennis hebben vaak een negatief beeld, gebaseerd op veelvoorkomende vooroordelen. Om die weg te nemen zijn persoonlijke ontmoetingen tussen werkgevers en werkzoekenden nodig. De onderzoekers pleiten voor een goede intermediair. Zij zouden uitzendbureaus die bemiddelende rol wel zien spelen. Een andere optie zou samenwerking met ggz-organisaties kunnen zijn. De onderzoekers denken dat meer vrijblijvende kennismakingen en een ‘kijkje in de keuken’ de kans vergroten op een match tussen werkgevers en werkzoekenden met een psychische aandoening. 

Openheid over psychische aandoening op werk

Wat kunnen werknemers met een psychische aandoening zelf doen om vooroordelen weg te nemen? Ervaringsdeskundige Marieke Sweens (48) schreef er een boek over: Werken als een gek. Zij geeft daarin zowel werknemers als werkgevers adviezen. Haar belangrijkste tip: openheid. ‘Ik heb borderline en op mijn werk deed ik jarenlang heel hard m’n best om dit te verbergen. Daarvan raakte ik zo gestrest dat ik me maar moeilijk op m’n werk kon richten. Als op zo’n moment bekend wordt dat je een stoornis hebt, zullen negatieve vooroordelen bij werkgevers blijven bestaan. Zij linken het feit dat het werk slecht gaat dan aan jouw stoornis.’ Marieke adviseert werknemers dus direct open te zijn over hun stoornis, juist wanneer het goed gaat. ‘Dan kunnen werkgevers en collega’s rekening met je houden en zien ze dat je het eigenlijk gewoon prima doet.’ 

Meer informatie?

Op de foto: Marieke Sweens

Gepubliceerd op: 12-05-2016

Reacties

Door Ine Woltermann op vrijdag 17 juni 2016, 13:41

De titel van het boek 'werken als een gek' ervaar ik als kwetsend voor
deze uitermate kwetsbare doelgroep.

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord