UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
autisme en sociale vaardigheden
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Werken met autisme: ‘Ik heb mensenkennis opgebouwd’

Op sociaal vlak heeft Sebastiaan veel geleerd van zijn vorige banen. Zijn sociale vaardigheden kan hij nu mooi gebruiken in zijn werk als Scrummaster.

keer gelezen
687

ITvitae helpt mensen met autisme of hoogbegaafdheid aan een opleiding en een baan in de ICT. UWV werkt sinds 2014 samen met ITvitae. Het carrièrepad van Sebastiaan (32) laat zich het best omschrijven als ‘twaalf ambachten, dertien ongelukken’. Totdat ITvitae op zijn weg kwam.

‘Mooi, hoe alles toch bij elkaar komt’

‘Bloemist, kapper, bejaardenverzorger, shiatsu-masseur. Ik heb van alles geprobeerd. Wat ik leuk vind, is dat ik van al die uiteenlopende beroepen en opleidingen dingen heb geleerd die nu van pas komen in mijn werk. Vooral op sociaal vlak heb ik veel geleerd: ik heb een behoorlijke mensenkennis opgebouwd. Ik heb een vorm van autisme. Maar anders dan veel mensen denken, kan een autist heel sociaal zijn. Er zijn verschillende soorten autisme. Mijn probleem zit meer op het cognitieve vlak. Ik kan goed leren, maar alleen als het volgens een bepaald stramien gaat. Dat zorgde ervoor dat ik in mijn jeugd op het vmbo belandde. Ik paste daar niet, werd gepest en zocht mijn toevlucht in muziek en theater. En ook die creativiteit gebruik ik nu in mijn werk.

Doorgroeien in werk

Ik ben blij dat ik met ITvitae in aanraking ben gekomen. Ik heb een gedegen IT-opleiding gekregen tot software test engineer. En ik heb ’m ook afgemaakt! Na mijn opleiding begon ik als tester voor softwareontwikkelaar VX Company. Ik houd erg van de agile aanpak. Dat past bij mij. Ik ben inmiddels doorgegroeid tot scrummaster. Sociale vaardigheden – het beste uit mensen naar boven halen – en creativiteit zijn daarbij belangrijk. Mooi, hoe alles toch bij elkaar komt!’

Lees ook de andere 3 verhalen van mensen die passend werk vonden met hulp van ITvitae:

Gepubliceerd op: 08-07-2019

Lees meer over

Autisme Passend werk Opleiding

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord