UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Autisme en hoogbegaafdheid
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Werken met autisme: ‘Ik kreeg mijn vertrouwen terug’

Youri heeft autisme en is hoogbegaafd. Na een nare periode vond hij zijn zelfvertrouwen terug tijdens een opleiding bij ITvitae. ‘Je mag daar jezelf zijn en wordt begrepen’.

keer gelezen
685

ITvitae helpt mensen met autisme of hoogbegaafdheid aan een opleiding en een baan in de ICT. UWV werkt sinds 2014 samen met ITvitae. Youri (28) heeft een vorm van autisme en is hoogbegaafd. Na een jarenlange depressie heeft hij via een ICT-Leertraject naar Werk van ITvitae nu een baan als data scientist.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

‘Naar de supermarkt gaan was eigenlijk al te veel’

‘Een doorsnee jeugd heb ik niet gehad. Ik was negen toen ik naar de middelbare school ging. Op mijn vijftiende ging ik naar de universiteit. Na een paar jaar studeren liep ik vast. Ik wilde en kon even niets meer. Ik werd depressief en kreeg last van paniekaanvallen. In mijn slechtste
periode was naar de supermarkt gaan eigenlijk al te veel gevraagd. Als het af en toe beter met me ging, zocht ik een baan, maar dat ging na een paar weken of maanden altijd weer mis. Deze moeilijke en frustrerende periode heeft wel een jaar of zeven geduurd.

Vertrouwen weer terug

Een oom attendeerde me op ITvitae en dat is de ommekeer in mijn leven geweest. Bij ITvitae kreeg ik een IT-opleiding tot data science specialist, maar belangrijker: ik kreeg mijn vertrouwen weer terug! Door hun aanpak – je mag jezelf zijn, je wordt begrepen – kwam ik langzaam weer in een werkritme. Ik had weer het gevoel dat ik iets kon bereiken. Na mijn opleiding kwam ik bij Friesland Campina terecht als data scientist. Ik heb inmiddels een jaarcontract met uitzicht op verlenging. Bovendien krijg ik de vrijheid mezelf verder te ontwikkelen. Ik zit daar helemaal op mijn plek.’

Lees ook de andere 3 verhalen van mensen die passend werk vonden met hulp van ITvitae:

Gepubliceerd op: 08-07-2019

Lees meer over

Autisme Passend werk Opleiding

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord