UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Autisme en zelfvertrouwen
Mijn ziekte/beperking Achtergrond

Werken met autisme: ‘Mijn “handicap” werd mijn talent’

Christoffel heeft autisme en werkt bij ITvitae. Wat hij altijd zag als een beperking, leerden ze hem daar in te zetten als zijn talent.

keer gelezen
695

ITvitae helpt mensen met autisme of hoogbegaafdheid aan een opleiding en een baan in de ICT. UWV werkt sinds 2014 samen met ITvitae. Christoffel (26) werkt als systeem- en netwerkbeheerder bij ITvitae, het bedrijf waar hij ook zijn opleiding kreeg. Zijn baan is de basis van zijn ‘nieuwe leven’.

‘Met meer dan 30 gehaalde IT-examens ben ik de meest gecertificeerde werknemer’

‘Ik kreeg pas op mijn negentiende de diagnose autisme. De jaren ervoor zouden een stuk makkelijker voor me zijn geweest als ik die diagnose eerder had gekregen. Mijn jeugd ging niet over rozen; problemen thuis, schooluitval, weinig leuke vrienden. Ik denk dat wanneer mijn ouders en mijn leraren hadden geweten wat er met me aan de hand was, ze me beter hadden kunnen helpen. Nadat ik wist dat ik een vorm van autisme had, las ik veel over het onderwerp en ontmoette ik lotgenoten. Dat deed me goed.

Sociale stabiliteit door werk

Toen ik las over het bestaan van ITvitae wist ik meteen dat ik daar een opleiding wilde volgen. Ik ben ooit begonnen op het vwo – kan goed leren – en heb altijd veel interesse gehad in computers. Het bleek een schot in de roos. Er was een klik; ik voelde dat ik gewaardeerd werd. Wat ik altijd zag als een handicap – de neiging om alles tot in detail te willen snappen – werd opeens gezien als een talent. Ze hebben me geleerd wanneer ik dat moet inzetten, en wanneer ik het moet loslaten. Het fijne is: ik voel me helemaal thuis bij ITvitae en inmiddels ben ik – met meer dan 30 officiële gehaalde IT-examens – de meest gecertificeerde werknemer. Mijn baan betekent niet alleen financiële zekerheid, maar ook sociale stabiliteit. Het is echt de basis van mijn “nieuwe leven”.’

Lees ook de andere 3 verhalen van mensen die passend werk vonden met hulp van ITvitae.

Gepubliceerd op: 08-07-2019

Lees meer over

Autisme Passend werk Opleiding

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord