UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Ayla wil werken
Ayla wil werken
Mijn ziekte/beperking Blog

Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik?

Ayla is, ondanks haar moeilijkheden, vastberaden om te ontdekken wat haar passie is.

keer gelezen
2481

Ayla besloot om niet meer te focussen op wat ze niet kan, maar om te kijken naar haar kwaliteiten.

'Ik geniet ervan als ik kan werken met mijn hart'

Ayla (30) is psychosegevoelig en blogde al eerder voor UWV Perspectief. Ze vertelt hoe het nu met haar gaat. 

Ik weet nog dat ik in 2015 mijn eerste blog voor UWV Perspectief schreef. Het ging over de vraag of ik, zodra ik van mijn psychoses bevrijd zou zijn, nog een baan of beroep zou vinden waarin ik me helemaal kon vinden. Geen idee, dacht ik toen. En nu weet ik het nog niet, maar het is wel een leuke aanleiding om weer eens een blog te schrijven voor deze site.

Talenten

Nu zijn we anderhalf jaar verder. Sommige mensen zouden zeggen dat de tijd is gevlogen, maar voor mij geldt dat niet. Ik heb het heel moeilijk gehad. Maar ik ben weer aan de beterende hand en schrijven is en blijft een fijne bezigheid. Of ik mijn passie gevonden heb, weet ik niet. Maar de afgelopen jaren heb ik steeds gezocht naar wat ik leuk vind, wat ik kan. Waar ik van geniet, wat mijn (verborgen) talenten zijn. Ondanks veel moeilijkheden in mijn hoofd, een verhuizing, de ziekte van mijn moeder, en nog veel meer gedoe.

Kijken naar mijn kwaliteiten

Mijn portemonnee is leeg van de thuisstudies en mijn vriend wordt gek van mijn geflierefluit. Maar ik moet en zal uitvinden waar mijn hart ligt. Net zat ik op het balkon een sigaretje te roken (nog niet gestopt? nee, nog niet gestopt :)) en toen bedacht ik: weet je wat? Ik ga niet meer kijken naar mijn tekortkomingen, maar ik ga opschrijven wat mijn kwaliteiten zijn. Want hoezeer ik mezelf ook blijf vertellen dat ik niks kan: daar ga ik me toch niet bij neerleggen? Al is het maar omdat ik dan in elk geval weet dat ik mijn best heb gedaan om mezelf te vinden. 

Werken met je hart

Werken met mensen vind ik leuk. Het liefst met mensen met wie ‘iets’ is. Mensen die een fysieke of mentale beperking hebben, die arm zijn, vluchteling of anderszins iets hebben meegemaakt. Ik vind het heerlijk om iets te kunnen betekenen voor een ander, zelfs zonder gestudeerd te hebben of iets heel erg goed te kunnen. Gewoon, werken met je hart en je sociale vaardigheden, daar kan ik van genieten.

Stemmen ontkrachten

En dat doe ik dus ook. Regelmatig en met tussenpozen, soms heel enthousiast en soms tegen beter weten in, maar ik dóe het. Ik laat me niet meer tegenhouden door angst of schaamte. Geen idee of ik iemand blij maak, maar ik volg mijn hart. En wie weet zijn er mensen die zeggen: goh, die Ayla, dat is een leuke meid. Dat zou ik fijn vinden. Vooral omdat de stemmen in mijn hoofd de hele dag zeggen dat ik dat níet ben. Leuk, om dat te ontkrachten.

Nog niet uitgeleerd

En ja, mijn droom blijft een baan. Maar ik ben wel op het punt gekomen dat ik zeg: zonder kan ik ook een leuk leven hebben. Voorlopig houd ik het op het schrijven van blogs voor UWV Perspectief, maar ik wil mezelf nog beter leren kennen, een visie hebben, eens een dag zonder een sigaretje kunnen, een mooie kledingstijl hebben, veel schrijven en lezen… en... en ... en...  Nee, ik ben nog lang niet uitgeleerd! Tot gauw!

Ayla schreef al eerder blogs voor UWV Perspectief

Gepubliceerd op: 15-05-2017

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord