UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Muziek als troost bij een chronische ziekte
Mijn ziekte/beperking Blog

Muziek biedt troost

Muziek kan mensen op veel manieren raken. Wat betekent muziek voor Deverra?

keer gelezen
727

Muziek is altijd belangrijk geweest in het leven van Deverra. Na 3 herniaoperaties lukt het helaas niet meer om een avond te dansen op allerlei muziek. Maar ernaar luisteren en ervan genieten op goede en slechte dagen blijft haar de dag door helpen.

Als kind hoorde ik de eerste klanken van muziek bij mijn moeder op haar arm. Samen dansten we zo de kamer rond. Ze zong mee met de langspeelplaat: ‘Kom kleine meid, kom kleine meid, dans met mij.’ Een jarenzeventigliedje van Teddy Scholten. Dit is mijn eerste herinnering aan muziek.

Dansen op muziek

Ik groeide op met muziek, maar ook met dans. Vanaf mijn eerste herinnering weet ik niet beter dan dat muziek mij direct raakte. Door dans kreeg muziek een diepere laag. Het kunnen uitbeelden van klank, ritme, tekst en melodie door beweging vind ik magisch. Muziek is alles voor mij, maar ik dans niet meer. Waarschijnlijk nooit meer. Van alle dingen die ik op heb moeten geven vanwege mijn gezondheid, mis ik dansen het meest. Muziek daarentegen is blijvend.

Ik luister elke dag naar muziek. Nadat ik wakker ben geworden en ben opgestaan, gaat de radio aan, nog voor ik het koffiezetapparaat aanzet. Het nieuws en gebrabbel op de achtergrond laten me weten dat er nog een wereld buiten mijn kleine wereld is. Het verbindt me met buiten.

Betekenis van muziek

Muziek biedt me troost, het brengt me tot rust. Maar het kan ook te veel zijn. Op heel slechte dagen kan ik geen geluid verdragen, dan lig ik in een donkere stille kamer enkel te wachten tot ik weer een muziekje kan aanzetten. Muziek verjaagt de eenzaamheid, trekt me door moeilijkere periodes heen, is een afleider. Het brengt me soms op een prettige manier terug in de tijd. Een liedje waarbij ik dan denk: ‘O, dat was toen en toen met die en die …’ Dan geniet ik in stilte.

Aanvaarden

Ik zal mijn situatie nooit echt accepteren, maar er zijn regelmatig momenten dat ik het wel kan aanvaarden. Op die momenten waan ik me in vroegere dagen en dans ik in gedachten mee.

Deverra schrijft elke maand een blog voor UWV Perspectief. Lees ook haar eerdere blogs.

Gepubliceerd op: 05-07-2019

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord