UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
doelgroepregister UWV
sta je in het doelgroepregister
Dienstverlening UWV Tips

Sta je in het doelgroepregister?

Val je onder de banenafspraak? Je kunt zelf controleren of je in het doelgroepregister bent opgenomen.

keer gelezen
3361

In het doelgroepregister staan alle mensen die onder de banenafspraak vallen. Via Mijn UWV op uwv.nl kun je zelf controleren of je hierin bent opgenomen.

'Controleer zelf je gegevens via Mijn UWV'

Het doelgroepregister is een landelijk register waarin alle mensen staan vermeld die onder de banenafspraak vallen. Dit zijn: 

  • mensen in de Wajong die kunnen werken (arbeidsvermogen);
  • mensen met een Wsw-indicatie;
  • mensen met een WIW-baan;
  • mensen met een ID-baan; 
  • mensen die onder de Participatiewet vallen en van wie wij vaststellen dat zij niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen;
  • mensen die tussen 1 september 2014 en 1 juli 2015 zijn afgewezen voor de Wajong;
  • schoolverlaters van het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro) en entree-opleiding in het mbo van het schooljaar 2014/2015; 
  • mensen die zonder een voorziening niet het wettelijk minimumloon kunnen verdienen.

UWV beheert dit register. De banenafspraak is de afspraak tussen kabinet en werkgevers om extra banen te creëren voor mensen met een ziekte of handicap. Werkgevers moeten tot 2026 in totaal 100.000 extra banen realiseren. De overheid 25.000. Deze afspraken zijn onderdeel van de Participatiewet. Met de gegevens uit het doelgroepregister kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleren of werkgevers de afgesproken extra banen voor mensen met een ziekte of handicap realiseren.

Alleen eigen registratie zichtbaar

Je kunt alleen zien of je zelf in het doelgroepregister staat en je ziet dus geen gegevens van anderen. Sta je in het doelgroepregister, dan zie je ook de einddatum van je registratie als die er is. Werkgevers en gemeenten kunnen met een burgerservicenummer (BSN) wel controleren of een sollicitant of werknemer in het doelgroepregister staat. Een werkgever ziet geen persoonlijke gegevens, alleen een ja of nee op de vraag of iemand in het doelgroepregister staat. Zo weet hij dus of iemand meetelt voor de banenafspraak. Je bent overigens niet verplicht al bij je sollicitatie je BSN te geven, dit hoeft pas bij indiensttreding.

Waarom is het goed om in het doelgroepregister te staan?

Wanneer je bent opgenomen in het doelgroepregister, kom je in aanmerking voor een baan uit de banenafspraak. Als je solliciteert op een vacature die valt onder de banenafspraak, kijkt een werkgever of je in het doelgroepregister staat. Zo weet hij of je in aanmerking komt voor deze speciaal gecreëerde vacature. Het vergroot je kans op het krijgen van een baan. Als een werkgever je aanneemt, kan hij gebruikmaken van verschillende vergoedingen en praktische regelingen, zoals de no-riskpolis en het loonkostenvoordeel. Het artikel Wajonger aannemen: voordelen voor een werkgever vertelt je meer over de mogelijkheden voor een werkgever. 

Wil je niet in het doelgroepregister?

Je kunt geen bezwaar maken tegen opname in het doelgroepregister. Je kunt wel zelf bepalen of opname in het doelgroepregister zichtbaar is op je profiel op werk.nl. In je cv op werk.nl kun je zelf kiezen of je voor de werkgever zichtbaar wilt zijn als iemand die hoort bij de doelgroep van de banenafspraak. Hiervoor kun je het vinkje ‘banenafspraak’ aanzetten.

Mijn UWV

Om in te loggen op Mijn UWV heb je een DigiD nodig. Als je nog geen DigiD hebt, kun je dit aanvragen via www.DigiD.nl.

Gepubliceerd op: 20-02-2019

Je kunt niet reageren op dit artikel

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord