UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Vrouw aan het werk
Alleenstaande Wajongers mogelijk recht op toeslag
Geld Nieuwsbericht

Toeslag mogelijk voor alleenstaande Wajongers

Sommige Wajongers hebben vanaf 1 januari 2018 recht op een toeslag van UWV. Als je deze aanvraagt krijg je de toeslag met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018.

keer gelezen
6760

Heb je een Wajong-uitkering en komen je inkomsten door de verlaging per 1 januari 2018 onder het sociaal minimum? En ben je alleenstaand? Dan heb je misschien recht op een toeslag van UWV. Als je de toeslag aanvraagt, krijg je deze met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2018.

Komen je inkomsten onder het sociaal minimum?

Vanaf 1 januari 2018 ontvangen mensen met een Wajong-uitkering met arbeidsvermogen maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. Dit was 75%. Op uwv.nl vind je een tabel met de sociale minima (voor alleenstaanden) per 2018. Hiermee kun je nagaan of jouw inkomsten onder het sociaal minimum liggen.

Vraag de toeslag aan

Heb je recht op een toeslag omdat je inkomsten onder het sociaal minimum liggen door de wijziging op 1 januari 2018? Vraag dan de toeslag aan op uwv.nl

Gepubliceerd op: 02-02-2018

Lees meer over

Toeslagen

Reacties

Door RozeBloem1989 op donderdag 22 februari 2018, 22:37

Mijn zusje heeft een Wajong 2010 en zit te overwegen om de toeslag aan te vragen.
Wat haar verontrust is de extra verplichtingen die bij aanvraag van deze toeslag bovenop de al geldende verplichtingen komen.
Zo moet je ieder verblijf in het buitenland doorgeven ook al is dit minder dan 4 wk. In de huidige constructie hoeft dit niet.
Een van onze ouders woont een half uur rijden vanaf de grens met Duitsland en zij doe hier regelmatig boodschappen.
Moet ze dan voor ieder bezoek aan het buitenland doorgeven dat ik de grens over ga? En mag ze niet meer een weekendje weg zonder dit door te geven?
Als dat zo is lijkt me dat die paar tientjes per maand niet waard.

Door F.M.v.Keulen op zaterdag 3 maart 2018, 19:07

Die toeslag, waarover het gaat, gaat waarschjnlijk over de zorgtoeslag die ik al jaren ontvang van de belastingdienst.
Voor mijn slaapplaats in de daklozenopvang, betaal ik maandelijks buiten het eten om dan, €75,-. Daarvoor kan ik waarschijnlijk geen huurtoeslag gaan krijgen, denk ik, of was dit een te banaal bericht.

Door Jacob op maandag 16 juli 2018, 19:01

LET OP!!! Voor iemand met een Wajong die ook een betaalde baan, is de Vrijlatingsregeling van toepassing. Dit betekent dat voor het bepalen of je wel of niet in aanmerking komt voor de toelage, je een deel van je inkomen uit je betaalde baan in mindering mag brengen. Wanneer je dus zelf uitgerekend hebt dat je geen toeslag krijgt zou het zo maar kunnen dat je met de toepassing van de Vrijlatingsregeling wel in aanmerking komt voor de toeslag.
Voorbeeld (januari 2018):
Bij een inkomen van 450,00 euro krijg je 721,80 Wajong: totaal 1.171,80 euro. Dit is net iets meer (0,13 cent) dan het sociaal minimum van 1.171,67. Je denkt: jammer, ik kom niet in aanmerking voor een toeslag. MAAR: na toepassing van de Vrijlatingsregeling blijkt dat je WEL recht hebt op een toeslag, in dit geval van ongeveer 190 euro per maand. De Vrijlatingsregeling zelf berekenen is door mij niet uit te leggen. Mijn advies: wanneer je tot ongeveer 920 euro eigen inkomsten per maand hebt: vraag een toeslag aan.

Door Li-chan Sanders op vrijdag 20 juli 2018, 00:09

Hallo, ik woon samen en heb een Nieuwe wajong (na 20 mei 2010) en heb maar 956€ per maand. Toen mijn partner nog niet werkte in januari en tot 4 februari 2018 zaten wij met zijn bijstand ver onder het minimum maar wij kregen geen en toeslag.... Hoe kan dat? Hij kreeg amper €300....

Kun jij me helpen?

Door UWV Webcare op maandag 23 juli 2018, 09:39

Hallo Li-Chan,

Ik snap dat je graag wilt weten waarom je geen toeslag hebt gekregen.

Heb je de toeslag aangevraagd op je Wajong-uitkering? Dan kun je in de brief, waarin de toeslag is afgewezen, lezen wat de reden is.
Je kunt ook altijd contact opnemen met onze klantenservice om een toelichting op deze brief te krijgen. Stuur hiervoor een bericht via Mijn UWV/Mijn berichten of bel met 0900-9294.
Mijn collega heeft inzage in je persoonlijke gegevens en helpt je graag verder.

Ik wens je een fijne dag toe!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Son op maandag 6 augustus 2018, 10:32

Hallo,
Ik woon samen met mijn vriend, hij heeft wel een normaal inkomen. Ik heb vanaf mijn 18de al Wajong, afgelopen januari ook mijne naar beneden gegaan. Maar omdat ik samenwoon kan ik geen toeslag aanvragen of wel? Ondanks dat we niet getrouwd zijn of samenlevingsvorm officieel hebben?

Door UWV Webcare op dinsdag 7 augustus 2018, 11:51

Hallo Son,

Goed dat je informeert of je een toeslag op je Wajong-uitkering kunt aanvragen.

De toeslag is een aanvulling op je inkomen naar maximaal het sociaal minimum. Als je samenwoont met je partner, dan geldt hiervoor het sociaal minimum voor gehuwd/gelijkgestelde. Voor het bepalen of je recht hebt op de toeslag, kijken we dan ook naar jullie gezamenlijke inkomen (jouw Wajong + loon van je partner).

Is jullie inkomen samen lager dan het sociaal minimum, dan kun je de toeslag aanvragen. Wij bekijken na je aanvraag of je hier ook recht op hebt.

Geniet van deze mooie zonnige dag!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Door Jan Reeve op woensdag 12 september 2018, 13:55

Beste heer/mevrouw,

Kan je de toeslag ook krijgen, als je door je studie 25 procent uitkering krijgt?

MVG

Door UWV Webcare op donderdag 13 september 2018, 11:49

Hallo Jan,

Goed dat je navraagt of je een toeslag kunt krijgen als je naast je studie ook een Wajonguitkering ontvangt van 25%.

Als je tijdens de studie of scholing een Wajong-uitkering krijgt van 25% is het niet mogelijk om een toeslag te krijgen.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Door Shar op maandag 17 december 2018, 23:43

Hoi hoi,
Mijn wajong uitkering is 1 januari 2018 omlaag gegaan, en lees nu dat ik een toeslag kan aanvragen. Wat is daar de hoogte van? Ben alleenstaand en ontvang 959 wajong.

Groetjes

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord