UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Arbeidsdeskundige Alice
Arbeidsdeskundige helpt mensen met beperking bij werk
Dienstverlening UWV Blog

‘Veel voldoening, soms een tegenvaller’

Arbeidsdeskundige Alice vertelt over haar werk met Wajongers. ‘Dat stelt soms teleur, maar geeft vaak voldoening.’

keer gelezen
4674

Ik ben Alice van Zalk en werk als arbeidsdeskundige bij UWV WERKbedrijf in de regio Twente. Hier begeleid ik Wajongers naar werk en help met voorzieningen die werk en onderwijs mogelijk maken. Ik wil een idee geven hoe het is als UWV’er om Wajongers te ondersteunen.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

‘Veel voldoening, soms een tegenvaller’

Bijzonder aan mijn werk is dat je mensen vaak al jaren kent, omdat je hun contactpersoon bent. Ze volgen een re-integratietraject of hebben een baan waarin ze veel leren én die bij ze past. Je ziet mensen dan echt groeien en dat is mooi. Toch gaat het niet altijd gemakkelijk en soms zijn er problemen. Schulden, een gameverslaving, afspraken met UWV die niet nagekomen worden, de verkeerde studie of toch de verkeerde baan … Het is mijn werk om daarover afspraken te maken. Als het dan toch lukt om mensen weer een stapje in de goede richting te helpen en uiteindelijk dé perfecte werkplek voor langere tijd te vinden, geeft me dat veel voldoening. Daar doe ik het voor! 

Als arbeidsdeskundige kun je veel ellende voorkomen door goed te onderzoeken of een werkplek past bij de mogelijkheden en beperkingen van een Wajonger. Er zijn afspraken over de begeleiding door een jobcoach. Daarnaast wordt er beoordeeld wat de loonwaarde is en of er aanpassingen nodig zijn op de werkplek. 

Valkuil

Het lukt niet altijd om werk te behouden. Een valkuil die veel voorkomt is dat er langzaam maar zeker te veel gevraagd wordt van de Wajongers. Het overgrote deel heeft een beperking die niet direct aan de buitenkant zichtbaar is. Op een gegeven moment moet hij of zij ‘het’ maar kunnen. Zo werkt het niet. Het is teleurstellend als het werk om deze reden stopt. 

Respect

Hartverwarmend is het als een tevreden werkgever mij vertelt dat zijn werknemer elke dag 20 kilometer fietst en nooit te laat komt. 1 keer had hij een lekke band en ging hij lopen. Hij deed er uren over, maar hij kwam! De Wajonger zelf vertelt mij met een vastberaden blik dat hij alles doet voor een contract. De afgelopen 3 jaar was hij dakloos en gebruikte drugs. Hij wil laten zien dat hij het kan. Hij wil meedoen, zijn eigen geld verdienen, participeren in deze maatschappij. Een diepe buiging maak ik voor zo veel karakter en drive!

Fijn dat ik hieraan kan en mag bijdragen.

Gepubliceerd op: 14-07-2017

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord