UWV PLATFORM VOOR EN DOOR MENSEN MET EEN ARBEIDSONGESCHIKTHEIDSUITKERING
Wenley zit aan een bureau en tekent digitaal op een speciale computer
Dienstverlening UWV Interview

Voor jezelf beginnen met UWV-starterskrediet

Wil je je eigen onderneming opstarten? Misschien kom je in aanmerking voor een starterskrediet van UWV.

keer gelezen
5003

Wil je voor jezelf beginnen en kun je moeilijk een lening krijgen bij een bank? Misschien kom je in aanmerking voor een starterskrediet van UWV. Wenley (30, Wajong) maakte hier gebruik van en is nu een succesvolle ondernemer.

LET OP!

Vanaf 1 januari 2021 veranderen de regels voor de Wajong en lijken de verschillende soorten Wajong (oude Wajong, Wajong2010 en Wajong2015) meer op elkaar. Het kan zijn dat de Wajong-informatie hieronder niet meer helemaal actueel is. Kijk op uwv.nl/veranderingenwajong wat de veranderingen voor jou betekenen.

‘Ik heb goed nagedacht over wat er wél mogelijk was’

Wenley heeft meerdere studies succesvol afgerond. Hij slaagde voor de mbo-studie grafisch vormgeven, de kunstacademie en de post-hbo opleiding tot muziekproducer: ‘Ik ben gek op drum ‘n bass.’ Een baan vinden bleek echter niet zo eenvoudig. Door een lichamelijke beperking heeft hij moeite met bewegen. Bij stages merkte hij dat het zwaar was om het tempo bij te benen. Wenley geeft aan: ‘Bedrijven hadden vaak weinig begrip voor mijn handicap, bij één bedrijf ben ik zelfs weggepest.’ Daarnaast bleken er niet veel mogelijkheden te zijn waarin hij zijn passie voor animatie en muziekproductie kon combineren. ‘Ik moest een manier bedenken die wel voor mij werkte en heb goed nagedacht over wat er wél mogelijk was. Misschien kon ik zelfstandig ondernemer worden vanuit de Wajong.’

Werk dat past

Wenley besloot de mogelijkheden te onderzoeken om als zelfstandige aan het werk te gaan. ‘Via UWV kreeg ik een re-integratiecoach toegewezen. Die hielp mij met mijn ondernemersplan en keek naar wat ik nodig had om succesvol te kunnen starten. Ik had niet alle apparatuur om mijn vak goed te kunnen uitoefenen, maar de aanvraag voor financiële ondersteuning werd door verschillende kredietverstrekkers afgewezen. Gelukkig werd het starterskrediet door UWV toegekend. Mijn bedrijf RazorSnake Productions was een feit. April 2019 kon ik starten als producer van videoclips en muziek. Ik heb een soundtrack, animatievideoclip en albumcovers gemaakt. Ik maak vooral animaties, illustraties en schilderijen. Mijn klanten hebben behoefte aan visuele ondersteuning en het surrealistische karakter van mijn werk. Helaas lopen door het coronavirus het aantal opdrachten terug op dit moment.’ 

Zelfstandig zijn

‘Ondernemen opent deuren. Maar er komt ook veel bij kijken. Heb je voor de start van je onderneming geld nodig? Bekijk en vergelijk de voorwaarden van banken en kredietverstrekkers, maar vraag ook bij UWV naar de mogelijkheden. Voor mij was dit de beste keuze. Als het goed blijft gaan, kan ik straks misschien helemaal zelfstandig in de maatschappij staan. Ik ben hartstikke blij met de steun vanuit UWV, maar het liefste wil ik in mijn eigen levensonderhoud kunnen voorzien,’ licht Wenley toe. 

Wenley schildert aan een kunstwerk op zijn schildersezel

Hoe werkt een starterskrediet?

Wil je voor jezelf beginnen? En weigert een commerciële bank of een kredietverstrekker als Qredits je geld te lenen? Dan kun je als startende zelfstandige bij UWV een starterskrediet aanvragen. De hoogte van een krediet verschilt per aanvraag en hangt af van wat je naar het oordeel van UWV nodig hebt voor je onderneming. Het maximale bedrag is € 36.155 (inclusief btw). Maandelijks moet hiervan een deel aan UWV worden terugbetaald, met een rente van 8%. De terugbetalingsperiode verschilt per situatie en per geleend bedrag, maar is maximaal 10 jaar.

Arbeidsdeskundige beoordeling

Het starterskrediet valt onder de voorzieningen van UWV. Een aanvraag wordt getoetst op verschillende criteria. Is er sprake van een structurele functionele beperking? Is er een medische noodzaak en is starterskrediet de beste oplossing om aan het werk te komen? Met een arbeidsdeskundige ga je in gesprek over je ondernemersplan. Is zelfstandig ondernemen in jouw situatie haalbaar? Welke vorm van ondernemerschap past bij jouw plan? Sluit het werk aan bij je opleidingen, competenties, werkervaring en vaardigheden? De arbeidsdeskundige beoordeelt of de belasting die bij het werk komt kijken past bij je beperking. Ook wordt er gekeken of het starterskrediet wel echt nodig is voor de uitvoering van het werk en of het niet onterecht een voordeel oplevert ten opzichte van concurrenten.

Bedrijfseconomische beoordeling

Na het beoordelen van je belastbaarheid volgt er een bedrijfseconomische beoordeling van je kredietaanvraag. Wat is je huidige financiële situatie? Heb je schulden? Kun je het starterskrediet straks wel terugbetalen? Je kunt in aanmerking komen voor het starterskrediet wanneer UWV denkt dat je plan een goede kans van slagen heeft en de financiële toets in orde is.

Dit moet je echt weten over starterskrediet

  • Voor je een aanvraag doet, moet een kredietaanvraag bij een bank of kredietverstrekker minimaal 2 keer aantoonbaar zijn afgewezen;
  • Je ziekte of handicap duurt naar verwachting ten minste een jaar;
  • Je woont, en vestigt je onderneming, in Nederland;
  • Bij de aanvraag stuur je een recente verklaring van het Bureau Krediet Registratie (BKR) mee;
  • Ook zonder een uitkering van UWV kun je starterskrediet aanvragen.

Hoe starterskrediet aanvragen?

Starterskrediet vraag je aan via Mijn UWV. UWV beslist binnen 8 weken na je aanvraag over de toekenning. Vraagt de beoordeling van je aanvraag extra tijd, dan ontvang je hierover bericht.

Meer weten over starten van een eigen bedrijf met een beperking?

Update artikel: 16 maart 2020

Gepubliceerd op: 27-05-2014

Reacties

Reactie toevoegen

Laat hieronder je reactie achter. Het betekent een verplicht veld

Reactie beperkt tot 1000 tekens, nog 1000 over

Deze website maakt gebruik van cookies. Gaat u hiermee akkoord?

Ja, ik ben akkoord